Tietoa Elokuvalisenssistä

Elokuvalisenssi mediakasvattajan työtä helpottamassa

Oletko sinä hyödyntänyt elokuvaa opetusvälineenä? Sen lisäksi, että elokuvilla voidaan palkita oppilaita hyvin sujuneesta kouluarjesta, ovat ne erinomainen keino avartaa nuorten maailmankuvaa ja syventää heille opetettavia aineita. Elokuvalisenssi (osa M & M Viihdepalvelua) tarjoaa esityslupia julkiseen esittämiseen ja Elokuvalisenssin verkkopalvelu helpottaa elokuvan valintaa tarjoten samalla linkit Koulukinon sivuille laadukkaisiin oppi- ja keskustelumateriaaleihin. Verkkopalvelun ohjelmiston lisäksi kansainvälisten yhtiöiden sopimusten piiriin kuuluu tuhansia muitakin elokuvia alan suurimmilta tuotantoyhtiöiltäKotimainen ohjelmisto on ilmoitettu tietyille elokuville.

Monesti viihteeksikin tarkoitetuista elokuvista löytyy yhtymäkohtia opetussuunnitelmassa läpikäytäviin teemoihin, mikä tekee niistä hyödyllisiä esimerkiksi reaaliaineita opetettaessa. Historialliset elokuvat voivat monelle nuorelle olla luonteva tapa oppia menneistä ajoista. Kuvatulle aikakaudelle ominaiset asiat, kuten vaikkapa pukeutuminen ja asuinympäristö, avautuvat visuaalisen kerronnan kautta katsojille hyvin konkreettisella tavalla. Etenkin vakavampia aiheita voi kasvavien lasten ja nuorten olla helpompi käsitellä elokuvan kertoman tarinan kautta. Eläytyminen elokuvassa kuvattuihin ihmiskohtaloihin antaa oppilaille hyödyllisiä työkaluja myös heidän omien elämänkokemustensa käsittelyyn.

Elokuvalisenssin verkkopalvelu on kehitetty helpottamaan elokuvan hyödyntämistä opetusvälineenä. Palvelu kokoaa yhteen valtavan määrän tietoa erilaisia oppimisen teemoja käsittelevistä elokuvista ja elokuvallista opetusta tukevista linkitetyistä oppimateriaaleista, mikä helpottaa ja nopeuttaa opetuksen suunnittelua. Palvelun käyttö perustuu erilaisten hakutoimintojen käyttöön, mikä tekee tarvittavan materiaalin etsimisestä sujuvaa ja nopeaa. Oppituntiin ja opetettavaan teemaan soveltuvaa elokuvaa linkitettyine oppimateriaaleineen voit etsiä aihesanan, oppiaine- tai koulutusastehaun avulla.

Koulukino on elokuvakasvatuksen ansioitunut tukija

Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä valtakunnallisten opetussuunnitelmien arvopohjiin toimintansa perustavan Koulukino ry:n tarkoituksena on edesauttaa lasten ja nuorten elokuvaharrastusta, koulujen ja elokuvateattereiden välistä yhteistyötä sekä koulukinotoimintaa. Koulukinon tuottamat maksuttomat opetussuunnitelmiin sidotut ja elokuvateatteri- ja videolevityksessä olevia elokuvia tukevat oppimateriaalit ovat laajuudeltaan vaihtelevia tieto- ja tehtäväpaketteja, jotka kannustavat käyttämään elokuvaa opetusvälineenä. Opetusmateriaalit toimivat hyvänä keskustelun avaajana oppitunneilla yhdessä katsottua elokuvaa läpikäytäessä. ­Elokuvalisenssin verkkopalveluun on linkitetty Koulukinon oppimateriaalit Elokuvalisenssin edustamiin elokuviin.

Elokuvalisenssin hyödyntäminen koulumaailman ulkopuolella

Haluamme sopivan elokuvan löytymisen ja julkisten lupien hakemisen olevan kaikille asiakkaillamme mahdollisimman helppoa. Tarjoamme non-theatrical julkisen esittämisen lisenssejä, joiden avulla saat oikeuden näyttää elokuvia julkisesti paikoissa, jotka eivät ole elokuvateattereita.

Elokuvaesityksiä voi järjestää julkisella sektorilla esimerkiksi kirjastoissa, nuorisotiloissa, kirkoissa ja seurakunnissa. Elokuvat sopivat mainiosti pimeneviin syysiltoihin, ravintoloihin, työpaikan hyvinvointitapahtumiin, kattoterasseille, jättiterasseille tai drive-in tapahtumiin ja mahdollisuuksia on paljon muita. Lue lisää Lastenelokuvapisteistämme, jotka ovat erityisesti ravintoloiden, huoltoasemien, hotellien ja kylpylöiden suosiossa.

Elokuvalisenssin verkkopalvelun elokuvahausta löydät kattavan valitun kokoelman edustamiamme elokuvia. Hae palvelusta seikkailuelokuva tapahtuman tai tilaisuuden tueksi, animaatioelokuva nuorelle yleisölle tai ajankohtainen elokuva vaikkapa joulun aikaan.

“Tietoa mediakasvattajalle” -kohdasta löydät tarkempaa, Koulukinon Media-avaimen tuottamaa tietoa muun muassa siitä, minkä ikäiselle yleisölle elokuva sopii ja mitä aiheita se käsittelee. Voit lukea Media-avaimen materiaalin kokonaisuudessaan elokuvan profiilin linkityksestä Media-avaimen materiaaleihin. Koulukinon Media-avain tarjoaa ennakkotietoa elokuvista sekä työkaluja elokuvan purkamiseen soveltuen näin laajasti Elokuvalisenssin asiakaskunnalle. Koulukinon asiantuntijat tuottavat Media-avaimen materiaalit tarkastellen erityisesti elokuvien myönteisiä sisältöjä.

Korostamme palvelussa olevan valikoidusti edustamiamme elokuvia. Katso kokonainen lista kansainvälisistä tuotantoyhtiöistä ja kotimaisten elokuvien ohjelmisto. Kansainvälisten elokuvien uutuusjulkaisut ovat esitettävissä Suomen DVD-, Blu-ray- ja suoratoistopalveluiden julkaisupäivänä. Kotimaisten elokuvien listaa päivitetään uutuuksienkin osalta. Ota epäselvissä tapauksissa yhteyttä, niin tarkistamme elokuvan oikeudet. 

Tekijänoikeudet huomioiden

Lainsäädäntöön perustuvan tekijänoikeuden tarkoituksena on suojata luovan alan toimijoita. Käyttääksesi Elokuvalisenssin verkkopalvelua oikeudenmukaisesti myönnämme tarvittavia lupia elokuvien julkiseen käyttöön.

Vertaile esityslupia