Elokuvalisenssi helpottaa opettajien, nuorisotyöntekijöiden sekä muiden mediakasvattajien työtä

Elokuva avartaa nuorten maailmankuvaa ja auttaa tehostamaan opetusta. Elokuvateokset sisältävät runsaasti yhtymäkohtia opetussuunnitelman teemoihin, jonka ansiosta niitä voi käyttää monipuolisesti koulumaailmassa.

Teoksia voi hyödyntää joko esittämällä niitä kokonaisuudessaan tai näyttämällä yksittäisiä kohtauksia sieltä täältä. Historialliset elokuvat, dokumentit, luontoelokuvat ja elämänkerrat ovat omiaan elävöittämään ja havainnollistamaan opetettavia aiheita. Usein elokuvat helpottavat myös vakavampien ja abstraktien aiheiden lähestymistä.

Elokuvalisenssin verkkopalvelu auttaa löytämään opettajien ja mediakasvattavien tarpeisiin sopivat elokuvat,  oppimateriaalit sekä tarvittavat esitysluvat. Tavoitteenamme on auttaa kouluasi esittämään elokuvia vastuullisesti sekä kehittää elokuvakasvatustyökaluja avuksenne.

Tervetuloa käyttämään Elokuvalisenssiä!

Elokuvasuosituksia

Oppilastyöhön soveltuvia elokuvia

Kotimaiset elokuvat osaksi Elokuvalisenssin ohjelmistoa!

Elokuvalisenssi on solminut yhteistyösopimuksen kotimaisia av-tuotantoyhtiöitä edustavan Audiovisual Producers Finlandin (APFI) kanssa. Sopimus käsittää kotimaisten elokuvien lisensointioikeuksien siirtymisen APFIlta Elokuvalisenssille. Yhteistyön myötä Elokuvalisenssin ohjelmisto kasvaa sadoilla kotimaisilla elokuvilla ja dokumenteilla. Ajantasainen päivittyvä lista esitysluvan piiriin kuuluvista kotimaisista elokuvista löytyy jatkossa Elokuvalisenssin verkkopalvelusta.

Yhteistyösopimus astui voimaan 1.1.2023, jolloin koulujen ja oppilaitosten käyttöön sekä ei-kaupalliseen julkiseen esittämiseen tarvittavat sekä kotimaiset että ulkomaiset lisenssit ovat tilattavissa jatkossa Elokuvalisenssiltä.

Voit esittää kotimaisia elokuvia joko Kertaluvalla tai Yhdistelmäluvalla.

Kenelle?

Oletko koskaan ajatellut, miten voisit hyödyntää elokuvia toiminnassasi? Elokuvien avulla tehostat ja havainnollistat opetusta, avaat keskusteluja nuorisotyössä ja luot käyttäjiä innostavia tapahtumia kirjastoihin.

Elokuvalisenssin verkkopalvelun monipuoliset hakutyökalut auttavat sinua löytämään sopivat elokuvat ja esitysluvat sekä palvelu saattaa sinut opetus- ja keskustelumateriaalien pariin. Löydät valikoimasta elokuvasuosituksia monenlaisiin tarpeisiin. Olit sitten opettaja, nuorisotyöntekijä, kirjastovirkailija tai muu lasten ja nuorten parissa toimiva, käyttämällä palvelua säästät suunnitteluun kuluvaa aikaa ja saat tukea elokuvaelämysten purkamiseen.

Elokuvien oppimateriaalit ovat sidoksissa valtakunnallisiin opetussuunnitelmiin ja niiden sisällöistä vastaa elokuvakasvatusyhdistys Koulukino ry. Elokuvaprofiileista löydät linkitykset Koulukinon verkkopalveluun.  Materiaalia on saatavilla varhaiskasvatuksesta lukioihin ja toisen asteen opetukseen.

Elokuvalisenssin palvelun käyttö on ilmaista ja hankkimalla esitysluvat organisaatiollesi varmistat, että elokuvien julkinen esittäminen tapahtuu tekijänoikeuslain velvoittamalla tavalla.

Vertaile esityslupia!

Miksi?

Elokuvalisenssin verkkopalvelun tavoitteena on auttaa käyttäjää valitsemaan tarpeisiinsa soveltuvat elokuvat, julkisen esittämisen elokuvalisenssit, johdattaa opetus- ja keskustelumateriaalien pariin sekä lisätä tietoa elokuvien tekijänoikeuksista.

Tiesitkö, että elokuva on tekijänoikeuslain suojaama, taiteellinen teos ja lain 2§:n mukaisesti oikeudenhaltijoilla on yksinomainen oikeus määrätä teostensa käytöstä? Elokuvien esittämiseen kotona tai pienen ystäväpiirin kesken et tarvitse lupaa, mutta elokuvien näyttäminen esimerkiksi kouluissa, nuorisotaloilla tai kirjastoissa on luvanvaraista julkista esittämistä. Lupa tarvitaan myös lyhyiden näytteiden esittämiseen opetuksen tukena tai muissa havainnollistamistarkoituksissa. Sitaattioikeus on tarkoitettu vain tilanteisiin, joissa teosta lainataan uuden teoksen tekemiseksi.

Vertaile esityslupia!

Miten?

Hae sopivia elokuvasisältöjä sekä opetus- ja keskustelumateriaaleja monipuolisten hakutyökalujen avulla. Elokuvalisenssin verkkopalvelun valikoima koostuu sekä uusista että vanhoista huippuelokuvista. Palvelu ohjaa sinut Koulukinon verkkopalveluun ammattilaisten koostamien materiaalien äärelle.

Valikoimastamme löydät elokuvat niin oppituntien havainnointivälineeksi kuin elokuvaelämysten sisällöksi nuorisotiloihin ja kirjastoihin.

Elokuvien esityslähteenä voit käyttää mitä tahansa yksityiskäyttöön tarkoitettua lähdettä (esimerkiksi DVD- ja Blu-ray-levyt, suoratoistopalvelut ja tv-tallenteet). Esitysluvat tilaamalla varmistat, että oikeudenhaltijat saavat korvaukset teostensa esittämisestä.

Vertaile esityslupia!