Usein kysyttyä Elokuvalisenssistä

Teosten julkiseen käyttöön ja esittämiseen tarvitsee luvan. Mutta mitä on "julkinen esittäminen"?

Julkisena esittämisenä pidetään yleensä kaikkea muuta paitsi lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä tapahtuvaa esittämistä. Tällöin teosten esittämiseen tarvitsee luvan elokuvan oikeudenhaltijoilta tai heitä edustavavalta taholta.

Elokuvalisenssi tarjoaa non-theatrical julkisen esittämisen lupia eli lisenssejä, joiden avulla saat oikeuden näyttää elokuvia julkisesti paikoissa, jotka eivät ole elokuvateattereita.


Kuinka tilaan esitysluvan?

Tilaa esityslupa täyttämällä lupahakemus. Tuotevalikoima sivultamme löydät linkitykset tarkempiin tuotteidemme kuvauksiin.


Saanko esittää elokuvia ja dokumentteja koulun oppitunnilla, nuorisotilassa, kirjastossa tai ip-kerhossa?

Elokuvien ja dokumenttien esittäminen oppilaitoksessa, nuorisotilassa, kirjastossa tai ip-kerhossa on teoksen julkista käyttöä, joten siihen tarvitsee luvan teosten oikeudenhaltijoilta. Lupa tarvitaan, vaikka elokuvasta esitettäisiin vain lyhyitä muutaman minuutin tai sekunnin näytteitä.


Kuuluuko Elokuvalisenssiin suoratoistopalvelu?

Emme toistaiseksi tarjoa omaa suoratoistopalvelua asiakkaille. Verkkopalvelun ideana on tarjota mediakasvattajille erikseen suunniteltu elokuvakatalogi sekä valmiit oppi- ja keskustelumateriaalit edustamiimme elokuviin. Palvelun käytössä ei ole sisäänkirjautumista. Näet koko elokuvaedustuksemme alla olevista linkeistä:

Kansainvälinen ohjelmisto

Kotimainen ohjelmisto


Onko lipunmyynti sallittua?

Lipunmyynti ei ole sallittua Yhdistelmä- tai Vuosiluvissa ja Kertaluvissakin vain rajatuin ehdoin ja tietylle ohjelmistolle. Hinnat alkaen 385 € / esitys. Otathan ensin yhteyttä, mikäli lipunmyynnillinen esitys kiinnostaa niin annamme lisätietoja.


Saanko esittää elokuvia laillisista suoratoistopalveluista yleisölle?

Suoratoistopalveluissa on samat säännöt kuin DVD- ja Blu-ray-levyjen esittämisessä. Mikäli esittäminen tapahtuu julkisessa tilanteessa tai tilanteessa, johon kenellä tahansa voi olla pääsy, siihen tarvitaan erillinen lupa oikeudenhaltijoilta tai heitä edustavalta taholtaan. Jos kyseessä on suljettu tilaisuus, kuten ystävien kesken pidetty leffailta, erillistä esityslupaa ei tarvita.


Mistä lähteistä voin esittää elokuvan?

Edustamiamme elokuvia voit esittää mistä tahansa laillisesta esityslähteestä. Näitä ovat esimerkiksi DVD:t, Blu-ray:t, tv-tallenteet sekä erilaiset lailliset suoratoisto- ja tilauspalvelut. Kertalupa-asiakkaiden lisenssihintaan kuuluu lainakopion toimitus ja Vuosilupa-asiakkaat voivat tiedustella levykopioita lainaksi maksua vastaan. Kopioita voi myös noutaa toimistoltamme. Palautuskulut asiakkaan vastuulla.

Oikeudenhaltijoilla on oikeus määritellä teostensa yleisölle saattamisesta ja keskinäisissä sopimuksissamme on määritelty, että teoksen esityslähteellä ei ole merkitystä, niin kauan kuin se on laillinen.  

Opetushallituksen hankkima Kopioston lupa kouluille koskien tv- ja radio-ohjelmien tallentamista ja esittämistä ei kata elokuvateatteri- tai videolevityksessä olevien elokuvien esittämistä Yle Areenasta tai Elävästä arkistosta. Lue lisää Kopioston artikkelista koskien TV-ohjelmien käyttöä opetuksessa. Jos koulusi omistaa joko Vuosi- tai Yhdistelmäluvan, voi edustamiamme elokuvia esittää Yle Areenasta tai Elävästä arkistosta.


Mitä kaikkea Elokuvalisenssin Yhdistelmä-, Vuosi- tai Kertaluvalla voi esittää?

Yhdistelmäluvalla voit esittää sekä kansainvälisiä että kotimaisia elokuvia, dokumentteja ja tv-ohjelmia edustamiemme tuotantoyhtiöiden ohjelmistosta.  Vuosilupa kattaa pelkästään edustamamme kansainväliset teokset. Kertalupaan taas voit valita elokuvan molemmista kansainvälisestä tai kotimaisesta valikoimasta. Kotimaiset elokuvat ovat lisensoitavissa 1.1.2023 alkaen tapahtuviin esityksiin. Kotimaisten elokuvien lista on rajattu, jota päivitämme aina kun muutoksia tapahtuu.

Täytä ja lähetä lupahakemus kätevästi sivuiltamme!


Miten voin Vuosilupa-asiakkaana päivittää Yhdistelmälupaan, jotta voin esittää myös kotimaisia elokuvia?

Voit täyttää Yhdistelmälupahakemuksen normaalisti ja ilmoita Lisätietoja-kentässä mistä alkaen haluat kotimaisten elokuvien esitysluvat lisättynä voimaan. Näemme järjestelmistämme jos olet jo Vuosilupa-asiakas, mutta asiasta on hyvä mainita erikseen. Muistathan ilmoittaa ajantasaisen oppilasmäärän, mikäli haet Yhdistelmälupaa koululle.

Huom! Yhdistelmälupa koskee ainoastaan julkisia, ei kaupallisia tahoja.

Jos asia jäi epäselväksi, soitathan meille tai laita viestiä niin katsotaan yhdessä miten toimimme tapauksessasi – Yhteystiedot


Mistä voin katsoa mitä elokuvia lisensseihin kuuluu?

Elokuvat –sivuiltamme löydät hakukriteerein valikoimaamme kuuluvia elokuvia. Katalogi on koottu valikoidusti, sillä edustukseemme kuuluu kaiken kaikkiaan tuhansia kansainvälisiä elokuvia joista voit valita itsellesi sopivan. Kotimainen ohjelmistomme on rajattu ja erikseen ilmoitettu, jota päivitämme aina kun muutoksia tapahtuu.

Yllä mainittujen lähteiden lisäksi edustukseemme kuuluu muitakin kansainvälisten tuotantoyhtiöiden elokuvia. Jos mielessäsi on jokin tietty kansainvälinen elokuva ja haluat tarkistaa kuuluuko se lisenssiin, suosittelemme selaamaan esimerkiksi IMDb:stä kenellä on elokuvaan oikeus. Tämän tarkistat skrollaamalla elokuvan sivuilla “Production company” kohtaan ja jos löydät sieltä tai jakelijoista edustamamme tuotantoyhtiön, kuuluu se lisenssiin. 

Voit aina epäselvissä tapauksissa olla meihin yhteydessä, niin tarkistamme puolestasi kuuluuko elokuva edustukseemme. 


Mistä alkaen uutuuselokuvat ovat katsottavissa?

Kansainväliset uutuusjulkaisut ovat esitettävissä heti Suomen DVD, Blu-ray ja suoratoistopalveluiden julkaisupäivänä. 

Kotimaisten elokuvien ohjelmistoa päivitetään uutuuksienkin osalta.


Voinko saada Elokuvalisenssin vain tietylle kurssille tai luokalle?

Emme lisensoi Yhdistelmä- tai Vuosilupaa yksittäisille luokille tai kursseille. Yhdistelmälupa hinnoitellaan oppilaitoksen koko oppilasmäärän perusteella hintaan 4,25 € / oppilas ja Vuosilupa hintaan 3,50 € / oppilas. Lisensseillä pyrimme mahdollistamaan koulun oppilaiden tasavertaiset mahdolliset oppia elokuvan avulla.  Koulun minimilaskutus on 220 € / vuosi ja laskutuslisä 12,50 € + alv 24 %. 

Kurssien käytössä voit hyödyntää Kertalupaamme, jonka hinta on 185 € / elokuva / esitys ja laskutuslisä 12,50 € + alv 24 %.   


Voinko hankkia esitysluvat toimialakohtaisesti tai tulosyksikölle?

Tarjoamamme lisenssit ovat lähtökohtaisesti esityspaikkakohtaisia. Useista yksiköistä koostuvien organisaatioiden tai esimerkiksi toimialojen tarpeisiin vastaamme räätälöimällä luvat tarpeiden mukaan. Ota meihin rohkeasti yhteyttä, jos haluat vaikkapa oman kaupunkisi kouluihin, nuorisotaloihin tai kirjastoihin luvat kerralla. Laskemme tarjouksen esityspaikkojen määrän perusteella. Etuja lupien keskittämisessä ovat muun muassa yhtenäiset lupakäytännöt, taloushallinnon helpottaminen ja matalammat kustannukset.


Voinko esittää lisenssiin kuuluvia elokuvia esityspaikan pihalla?

Lisenssit määritellään esityskohteen sisätiloihin. Ulkoilma- ja drive-in-näytöksiin tulee hakea erillinen lisenssi hintaan 365 € / esityskerta ja laskutuslisä 12,50 € + alv 24 % .


Voinko mainostaa elokuvaesityksiä Elokuvalisenssin nojalla?

Elokuvan nimen mainitseminen sekä Youtube-linkkien käyttö on lisenssiemme nojalla sallittua tietyin ehdoin.


Voinko päättää Elokuvalisenssin alkamispäivämäärän itse?

Kyllä. Hakemuksella voit valita tarkan päivän, koska haluat Yhdistelmä-, Vuosi-, tai Kertaluvan voimassaolon käynnistyvän. 

Yhdistelmä- ja Vuosiluvan laskutuskausi on aina 12 kuukautta kerrallaan ja jatkuu automaattisesti. Ilmoitathan erikseen hakemusta täyttäessäsi tai muuta kautta, mikäli haluat lisenssin päättyvän 12 kuukauden jälkeen. 


Voinko tilata esitysluvan kaupungin ostotilauslomakkeen avulla?

Kyllä. Vastaanotamme kaupunkien ostotilauksia. Esitysluvan tilaus onnistuu lähettämällä ostotilaus (kuten Helsingin kaupungin Bosti) sähköpostitse osoitteeseen info@elokuvalisenssi.fi.


Kuinka kauan lisenssihakemuksen käsittely kestää?

Normaalisti 1-3 arkipäivää. Mahdollisina ruuhkakausina (marras-joulukuu) saattaa kestää kauemmin. Kun hakemuksesi on vahvistettu saapuneeksi ja hyväksytyksi, voit aloittaa esittämisen. Toimitamme Vuosi- tai Yhdistelmäluvasta lisenssitodistuksen kolmen viikon sisällä maksusuorituksen saapumisesta meille.

Mikäli et löytänyt etsimääsi tietoa, ota meihin yhteyttä.