Usein kysyttyä Elokuvalisenssistä

Teosten julkiseen käyttöön ja esittämiseen tarvitsee luvan. Mutta mitä on "julkinen esittäminen"?

Julkisena esittämisenä pidetään yleensä kaikkea muuta paitsi lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä tapahtuvaa esittämistä. Tällöin teosten esittämiseen tarvitsee luvan elokuvan oikeudenhaltijoilta tai heitä edustavavalta taholta.

Lue lisää aiheesta mitä on julkinen esittäminen

Saanko esittää elokuvia ja dokumentteja koulun oppitunnilla, nuorisotilassa, kirjastossa tai ip-kerhossa?

Elokuvien ja dokumenttien esittäminen oppilaitoksessa, nuorisotilassa, kirjastossa tai ip-kerhossa on teoksen julkista käyttöä, joten siihen tarvitsee luvan teosten oikeudenhaltijoilta. Lupa tarvitaan, vaikka elokuvasta esitettäisiin vain lyhyitä muutaman minuutin tai sekunnin näytteitä.


Kuuluuko Elokuvalisenssiin suoratoistopalvelu?

Emme ainakaan toistaiseksi tarjoa omaa suoratoistopalvelua asiakkaille. Verkkopalvelun ideana on tarjota valikoitu katalogi sekä oppi- ja keskustelumateriaaleja edustamiimme elokuviin. Palvelun käyttö ei vaadi sisäänkirjautumista.

Tiedostamme tarpeen suoratoistopalvelulle ja voit lukea esityslähteistä tarkemmin seuraavasta kahdesta kysymyksestä. 


Saanko esittää elokuvia laillisista suoratoistopalveluista yleisölle?

Suoratoistopalveluissa on samat säännöt kuin DVD- ja Blu-ray-levyjen esittämisessä. Mikäli esittäminen tapahtuu julkisessa tilanteessa tai tilanteessa, johon kenellä tahansa voi olla pääsy, siihen tarvitaan erillinen lupa oikeudenhaltijoilta tai heitä edustavalta taholtaan. Jos kyseessä on suljettu tilaisuus, kuten ystävien kesken pidetty leffailta, erillistä esityslupaa ei tarvita.


Mistä lähteistä voin esittää elokuvan?

Edustamiamme elokuvia voit esittää mistä tahansa laillisesta esityslähteestä. Näitä ovat esimerkiksi DVD:t, Blu-ray:t, tv-tallenteet ja erilaiset suoratoisto- ja tilauspalvelut. 

Oikeudenhaltijoilla on oikeus määritellä teostensa yleisölle saattamisesta ja keskinäisissä sopimuksissamme on määritelty, että teoksen esityslähteellä ei ole merkitystä, niin kauan kuin se on laillinen.  

Tiedostamme haasteen, että elämme murrosvaihetta, jossa ei vielä tarjota ratkaisuna esimerkiksi organisaatiokohtaisia tunnuksia. Asia on meillä paljon esillä keskusteluissa ja uskomme asiaan tulevan helpotusta lähivuosina. 


Mitä kaikkea Elokuvalisenssin Yhdistelmä-, Vuosi- tai Kertaluvalla voi esittää?

Yhdistelmäluvalla voit esittää kansainvälisiä sekä kotimaisia elokuvia, dokumentteja ja tv-ohjelmia edustamiemme tuotantoyhtiöiden ohjelmistosta. Yhdistelmälupa kattaa sekä kotimaisen että ulkomaisen edustuksemme. Vuosilupa kattaa pelkästään kansainvälisen edustuksemme. Kertalupaan voit valita elokuvan joko kansainvälisestä tai kotimaisesta ohjelmistostamme. Kotimaiset elokuvat ovat lisensoitavissa 1.1.2023 alkaen tapahtuviin esityksiin. Kotimaisten elokuvien lista on rajattu, jota päivitämme aina kun muutoksia tapahtuu.

Elokuvalisenssin verkkopalvelu on kehitetty opetustyön parissa oleville asiakkaille, jotta he löytävät sopivan elokuvan helposti saaden tueksi loistavaa opetus- ja keskustelumateriaalia. Palvelua voi hyödyntää muutkin tahot, jotka omaavat elokuvalisenssimme.


Miten voin Vuosilupa-asiakkaana päivittää Yhdistelmälupaan, jotta voin esittää myös kotimaisia elokuvia?

Voit täyttää Yhdistelmälupahakemuksen normaalisti ja ilmoita Lisätietoja-kentässä mistä alkaen haluat kotimaisten elokuvien esitysluvat lisättynä voimaan. Näemme järjestelmistämme jos olet jo Vuosilupa-asiakas, mutta asiasta on hyvä mainita erikseen. Muistathan ilmoittaa ajantasaisen oppilasmäärän, mikäli haet Yhdistelmälupaa koululle.

Huom! Yhdistelmälupa koskee ainoastaan julkisia, ei kaupallisia tahoja.

Jos asia jäi epäselväksi, soitathan meille tai laita viestiä niin katsotaan yhdessä miten toimimme tapauksessasi – Yhteystiedot

Tiedote - Kotimaiset elokuvat osaksi Elokuvalisenssin ohjelmistoa!

Mistä voin katsoa mitä elokuvia lisensseihin kuuluu?

Elokuvat –sivuiltamme löydät hakukriteerein valikoimaamme kuuluvia elokuvia. Katalogi on koottu valikoidusti, sillä edustukseemme kuuluu kaiken kaikkiaan tuhansia kansainvälisiä elokuvia joista voit valita itsellesi sopivan. Kotimainen listamme on rajattu ja erikseen ilmoitettu, jota päivitämme aina kun muutoksia tapahtuu.

Elokuva-arkistostamme löydät lisää valikoituja kansainvälisiä elokuviamme. 

Jos mielessäsi on jokin tietty kansainvälinen elokuva ja haluat tarkistaa kuuluuko se lisenssiin, suosittelemme selaamaan esimerkiksi IMDb:stä kenellä on elokuvaan oikeus. Tämän tarkistat skrollaamalla elokuvan sivuilla “Production company” kohtaan ja jos löydät sieltä tai jakelijoista edustamamme tuotantoyhtiön, kuuluu se lisenssiin. 

Voit aina epäselvissä tapauksissa olla meihin yhteydessä, niin tarkistamme puolestasi kuuluuko elokuva edustukseemme. 


Mistä alkaen uutuuselokuvat ovat katsottavissa?

Kansainväliset uutuusjulkaisut ovat esitettävissä heti Suomen DVD, Blu-ray ja suoratoistopalveluiden julkaisupäivänä. 

Kotimaisten elokuvien ohjelmistolistaa päivitetään uutuuksienkin osalta.


Voinko saada Elokuvalisenssin vain tietylle kurssille tai luokalle?

Emme lisensoi tietylle kurssimäärälle Yhdistelmä- tai Vuosilupaa. Yhdistelmäluvassa hinnoittelemme lisenssit oppilaitoksiin koko oppilasmäärälle hintaan 4,25 € / oppilas ja Vuosiluvassa hintaan 3,50 € / oppilas. Näiden lisenssien etuna koulun henkilöstö saa esittää edustamiamme elokuvia aina vuoden kerrallaan rajattomissa määrin, mukaan lukien opetusta tukevien lyhyiden näytteiden avulla. Koulun minimilaskutus on 220 € / vuosi + alv 24 % ja laskutuslisä 12,50 €. 

Kurssiin voit hyödyntää vaihtoehtoisesti Kertalupaamme, jossa hinta on 185 € / elokuva / esitys + alv 24 % ja laskutuslisä 12,50 €.   

Lue lisää Elokuvalisenssistä

Voinko saada Elokuvalisenssin koko kaupungin kulttuuritoimelle?

Lisensoimme julkiset esitysluvat tilakohtaisesti eli käytännössä tässä tapauksessa Yhdistelmä- tai Vuosilupia lisensoidaan useampaan kaupungin rakennukseen. Ota meihin rohkeasti yhteyttä, jos haluat esimerkiksi oman kaupunkisi useampaan kouluun julkiset esitysluvat tai vaikkapa luvan kaupungin koululle, kirjastolle ja nuorisotalolle. Katsomme tällöin teille alennusta useamman tilan lisensoimiseen. 


Voinko esittää lisenssiin kuuluvia elokuvia esityspaikan pihalla?

Elokuvalisenssiä on mahdollista hakea vain esityspaikkoihin, jotka sijaitsevat sisätiloissa. Ulkoilma- ja drive-in-näytöksiä varten tarjoamme Kertalupia.

Lue lisää aiheesta Drive-in esitys

Voinko mainostaa elokuvaesityksiä Elokuvalisenssin nojalla?

Elokuvan nimen mainitseminen sekä Youtube-linkkien käyttö on lisenssiemme nojalla sallittua tietyin ehdoin.

Lue lisää aiheesta elokuvaesitysten mainostaminen Elokuvalisenssillä

Voinko päättää Elokuvalisenssin alkamispäivämäärän itse?

Kyllä. Hakemuksella voit valita tarkan päivän, koska haluat Yhdistelmä-, Vuosi-, tai Kertaluvan voimassaolon käynnistyvän. 

Yhdistelmä- ja Vuosiluvan laskutuskausi on aina 12 kuukautta kerrallaan ja jatkuu automaattisesti. Ilmoitathan erikseen hakemusta täyttäessäsi tai muuta kautta, mikäli haluat lisenssin päättyvän 12 kuukauden jälkeen. 

Yhdistelmälupahakemus

Vuosilupahakemus 

Kertalupahakemus 


Kuinka kauan lisenssihakemuksen käsittely kestää?

Normaalisti 1-3 arkipäivää. Mahdollisina ruuhkakausina (marras-joulukuu) saattaa kestää kauemmin. Kun hakemuksesi on vahvistettu saapuneeksi ja hyväksytyksi, voit aloittaa esittämisen. Toimitamme lisenssitodistuksen kolmen viikon sisällä maksusuorituksen saapumisesta meille.

Mikäli et löytänyt etsimääsi tietoa, ota meihin yhteyttä.

Yhteystiedot