Tiesitkö, että elokuvia näytetään hyvin paljon julkisesti luvatta. Ethän ole yksi näistä?

Elokuvien julkiseen esittämiseen liittyvä tekijänoikeus on tärkeä osa elokuvateollisuutta, joka suojaa elokuvan oikeudenhaltijoita ja varmistaa heille ansaitsemansa tunnustuksen ja taloudellisen korvauksen. Tekijänoikeuden loukkaukset voivat johtaa sekä rikosoikeudellisiin että siviilioikeudellisiin seuraamuksiin.

Luovan teoksen oikeudenhaltijalla on yksinoikeus määrätä teoksensa käytöstä ja siihen liittyvistä korvauksista. Myynti- ja vuokrajulkaisuun päätyvien elokuvien julkinen esittäminen on yleisesti määritelty luvanvaraiseksi.  Elokuvan julkisena esittämisenä pidetään lähtökohtaisesti kaikkea muuta paitsi lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä tapahtuvaa esittämistä. Julkisen esittämisen määritelmän täyttävät tilaisuudet, jotka ovat avoimia yleisölle eivätkä yksilöidyt osallistujat ole tiedossa.

Tilaisuudet, jotka ovat suurehkolle suljetulle piirille tai joissa elokuvan esittäminen on sidottu ansionhankintaan, ovat myös julkista esittämistä. Poikkeuksia elokuvien julkisessa esittämisessä ei ole. Sekä kokonaiset elokuvaesitykset että lyhyiden elokuvapätkien näyttämiset katsotaan julkiseksi esittämiseksi.

Oikeudenhaltijat voivat valtuuttaa tahoja lisensoimaan tuottamiaan tai edustamiaan elokuvia. Elokuvalisenssi edustaa Suomessa sekä kansainvälisiä että kotimaisia elokuvien jakelu- ja tuotantoyhtiöitä sekä tarjoaa erilaisia asiakkaiden käyttötarpeita vastaavia luparatkaisuja.

Seuraavat tarkemmin kuvaillut esimerkit katsotaan julkiseksi esittämiseksi:

• Koulujen oppitunneilla esitettävät elokuvat ja elokuvapätkät
• Nuorisotaloilla tai kirjastoissa esitettävät elokuvat
• Kaupungin tai kunnan järjestämät elokuvaesitykset asukkaille
• Vapaa-aika-, iltapäivä- tai muissa vastaavissa kerhoissa näytettävät elokuvat
• Elokuvakerhojen näytökset
• Kauppakeskusten, ravintoloiden, liikkeiden tai uimahallien elokuvanäytökset
• Ulkoilma- ja drive-in näytökset

Yllä mainittuihin esimerkkitapauksiin tarvitset elokuvien julkisen esitysluvan. Pääset vertailemaan erilaisia tarjoamiamme lupatyyppejä tästä. Jos haluat järjestää lipunmyyntiä tapahtumaan, on lisensointi mahdollista erillisin ehdoin. Lipunmyyntiä harkitessasi ota meihin yhteyttä ennen esityslupahakemuksen lähettämistä.

Piirroskuva: Jukka Lemmetty

Tärkeää tietoa tekijänoikeuksista

On olennaista olla tietoinen tekijänoikeuksien kunnioittamisesta ja noudattaa tekijänoikeuslakeja. Tekijänoikeuden loukkaukset voivat johtaa sekä rikosoikeudellisiin että siviilioikeudellisiin seuraamuksiin.

Tekijänoikeudenloukkauksia voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun teoksia käytetään ilman asianmukaista lupaa. Tällaiset loukkaukset voivat käsittää luvattoman valmistamisen, teosten levittämisen yleisölle tai piraattituotteiden maahantuonnin. Muita tekijänoikeusloukkauksia voivat olla moraalisten oikeuksien loukkaus ja teknisten suojakeinojen kiertäminen.

Tekijänoikeusrikokset ja tekijänoikeusrikkomukset jaetaan vakavuusasteen perusteella. Rikos edellyttää tahallisuutta, ansiotarkoitusta sekä huomattavaa haittaa tai vahinkoa. Rikkomus voi tapahtua joko tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta, mutta ilman ansiotarkoitusta, merkittävää haittaa tai vahinkoa.

Tekijänoikeusloukkaukset voivat johtaa erilaisiin seuraamuksiin, kuten vankeusrangaistukseen tai sakkoihin. Lisäksi loukkauksista voi seurata hyvitys- ja vahingonkorvausvelvollisuus. Oikeudenhaltijoilla on oikeus vaatia menettämisseuraamuksia, kuten laittomien kopioiden hävittämistä tai luovuttamista.

Muistetaan siis kunnioittaa tekijänoikeuksia ja noudattaa lakeja, jotta voimme varmistaa oikeudenmukaisen ja reilun ympäristön kaikille luovan työn tekijöille.

Lähde: TTVK / Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry – Tekijänoikeuden loukkaukset 

Hyviä linkkejä tekijänoikeuksiin liittyen:

TTVK – Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry

Tekijänoikeus.fi – Oppilaitoksille ja kaikille suunnattua tietoa tekijänoikeudesta

Kopiosto – julkaisujen ja av-teosten vastuullisen käytön edustaja

Usein kysytyt kysymykset