Oppiaine: filosofia

Selaa kaikkia artikkeleita

Julkaistu:

Freud’s Last Session

Lontoo, 3. syyskuuta 1939. Psykoanalyysin isänä tunnettu Sigmund Freud (Anthony Hopkins) kutsuu kotiinsa kirjailija ja teologi C.S. Lewisin (Matthew Goode). Freud ja hänen perheensä olivat paenneet Hitlerin joukkoja Wienistä edellisenä vuonna. Eräänä syksyisenä päivänä nämä kaksi viime vuosisadan ehkä älykkäintä ihmistä antautuvat mittavaan ja intiimiin istuntoon, aiheinaan muun muassa ihmiskunnan tulevaisuus, Jumalan olemassaolo ja ihmissuhteet. (Lähde: Scanbox)

Julkaistu:

Villi Robotti

Eeppinen seikkailu seuraa robotti ROZZUM yksikkö 7134:ää, tuttavallisemmin Rozia. Kun robotti haaksirikkoutuu asumattomalle saarelle hänen täytyy oppia sopeutumaan karuun ympäristöön ja luomaan suhteita saaren eläimiin. Lopulta hän ryhtyy orvon hanhenpoikasen kasvattivanhemmaksi.

Julkaistu:

Hit Man

Oscar-ehdokkaanakin ansioituneen ohjaaja Richard Linklaterin yhdessä Glen Powellin kanssa käsikirjoittama musta komedia on saanut inspiraationsa tositarinasta. Glen Powell on tiukkapipoinen professori Gary Johnson, joka heittää kuutamokeikkaa New Orleansin poliisilaitoksen leivissä vale-palkkamurhaajana. Gary Johnson on peitetehtävissään ylivoimaisen lahjakas asettumaan erilaisiin nahkoihin napatakseen rikollisia. Moraalisoppa syntyy kun hän huomaa olevansa kiinnostunut eräästä mahdollisesta roistosta; kauniista nuoresta naisesta nimeltä Madison. Madison ihastuu erääseen Garyn monista roolihahmoista, salaperäisen seksikkääseen Roniin. Kiihkeästä suhteesta syntyy väärinkäsitysten, petosten ja alati kasvavien panosten ja identiteettien vyyhti.

Julkaistu:

Kummisetä I

Francis Ford Coppolan eeppisessä mestariteoksessa Marlon Brando sai Oscarin roolistaan Corleone perheen johtohahmona. Brandon esittämä Don Corleone ei ole elokuvaversiossa niin selkeä päähenkilö kuin Mario Puzon romaanissa. Sen sijaan huomio keskittyy varsin pian Don Corleonen poikaan Michaeliin, jonka varassa saaga etenee loppuunsa. Ohjaaja Coppola maalaa hyytävän muotokuvan sisilialaisen mafiaperheen vallan noususta ja laskusta Amerikassa. Elokuva on erinomainen kuvaus niin italialaisen Corleonen perheen elämästä kuin heidän harjoittamasta likaisesta rikollisesta toiminnasta. Mario Puzon best-selleriin perustuvan tarinan antia ovat myös Al Pacinon, James Caanin ja Robert Duvallin vakuuttavat roolit. Vuonna 1972 Kummisetä sai kymmenen Oscar-ehdokkuutta, joista se palkittiin kolmella Oscarilla mm. parhaana elokuvavana. Kummisedän ohjaajaksi kaavailtiin alun perin Sergio Leonea.

Kauttamme oikeudet kaikkiin Kummisetä-elokuviin:
The Godfather (1972) – Kummisetä
The Godfather Part II (1974) – Kummisetä: Osa II
The Godfather Part III (1990) – Kummisetä: Osa III
The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone (2020) – Kummisetä Coda: Michael Corleonen kuolema (uudistettu versio kolmannesta elokuvasta)

Viimeinen elokuva on ohjaaja Francis Ford Coppolan uusi editointi Kummisetä III:sta, jossa on muutettu alkua, loppua ja rakennetta paremmin alkuperäisen vision mukaiseksi.

Julkaistu:

Psyko

Hiljattain edesmenneen Janet Leigh`n esittämä Marion kavaltaa työnantajansa rahoja ja pakenee kaupungista. Eksyttyään myrskyssä hän kirjoittautuu Norman Bates -nimisen miehen pitämään syrjäiseen ja hiljaiseen motelliin. Leigh ei leffan kuvausten jälkeen enää mielellään käynyt suihkussa. Tämä yksi kaikkein aikojen leffaklassikoista. Ohjannut: Alfred Hitchcock

Julkaistu:

Takaikkuna

Elokuvan kuvaamat tapahtumat sijoittuvat kokonaisuudessaan yhteen huoneeseen, jossa pyörätuolissa istuva James Stewartin näyttelemä lehtikuvaaja L.B. Jeffries on jo kuudetta viikkoa seurannut naapureittensa touhua ikkunastaan. Jeffries on vakuuttunut, että vastapäisessä talossa on sattunut murha. Ohjannut: Alfred Hitchcock

Julkaistu:

Ihmemaa Oz

Musikaaliklassikko herauttaa vedet silmiin ensimmäisen kymmenen minuutin aikana, kun Dorothy laulaa sydäntäsärkevän sateenkaarilaulunsa. Tunnettuun lastenkirjasarjaan perustuvassa tarinassa tornado vie maalaistytön ihmeelliseen Ozin maahan. Matkakavereiksi reipas lettipää saa värikkään kolmikon. Elokuvan tuotanto-olosuhteet jaksavat edelleen puhuttaa historioitsijoita, esimerkiksi Tinamiehen kokovartalomaalia on epäilty supermyrkylliseksi.

Julkaistu:

Spotlight

Spotlight on vuonna 2015 julkaistu elokuva, joka kuvaa Boston Globe -lehden toimituksen tutkivaa journalistiryhmää, Spotlight-tiimiä, joka paljastaa katolisen kirkon lasten
seksuaalisen hyväksikäytön skandaalin Bostonissa. Elokuva on kiehtova kuvaus toimittajien sitoutumisesta totuuden etsintään ja rohkeudesta paljastaa vaiettuja totuuksia.
Spotlight on voittanut lukuisia palkintoja, mukaan lukien kaksi Oscar-palkintoa vuonna 2016: paras elokuva ja paras alkuperäiskäsikirjoitus. Lisäksi se voitti BAFTA-palkinnon parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta ja parhaasta leikkauksesta. Elokuva on saanut laajalti kiitosta sekä kriitikoilta että yleisöltä sen tarkkuudesta, jännityksestä ja tärkeästä aiheestaan.
Ohjaus: Tom McCarthy

Julkaistu:

Eläinoikeusjuttu

Aktivistit ovat taistelleet vuosikymmeniä eläinten oikeuksien puolesta. Onnistuvatko he voittamaan taistelun lihatuotantoa vastaan vai onko ruokateollisuus pysäyttämätön? Elokuva kuvaa eläintuotannon rakenteellista olemusta ja systemaattista vallankäyttöä kolmen keskushenkilön kautta. He käyvät Daavidin ja Goljatin taistelua voittamattomalta tuntuvaa teollisuutta vastaan, ja ovat valmiita saavuttamaan tavoitteensa hinnalla millä hyvänsä. Brutaalit salakuvat, joita aktivistit ovat kuvanneet ovat aiheuttaneet useita kansainvälisiä skandaaleja, mutta onnistuvatko he lopulta muuttamaan mitään?

Julkaistu:

Täällä Pohjantähden alla II

Artista Filmi Oy tuotti kaksi pitkää elokuvaa Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaaneista. Kirjat muodostavat Pohjantähti-trilogian, joka kertoo Koskelan suvun realistisen ja inhimillisen tarinan. Se seuraa pienen ihmisen elämää Euroopan suurten muutosten läpi 1800-luvun lopulta toisen maailmansodan aikaan, sisältäen Suomen itsenäistymisen ja sisällissodan. Tarina keskittyy myös Koskelan Akselin ja Kivivuoren Elinan rakkaustarinaan. Kirjasarja julkaistiin vuosina 1959–1962.