Oppiaine: filosofia

Selaa kaikkia artikkeleita

Julkaistu:

Rita Hayworth – Avain Pakoon

”Rita Hayworth – Avain pakoon” kertoo nuoresta miehestä nimeltä Andy Dufresne, joka tuomitaan syyttömänä vaimonsa ja tämän rakastajan murhasta. Hän lähetetään Shawshankin vankilaan, jossa hän ystävystyy vankien kanssa, erityisesti Red-nimisen vanhan konkarin kanssa. Elokuva seuraa Andyä ja hänen ystäviään vankilan arjessa, ja se kuvaa heidän toiveitaan, unelmiaan ja taisteluaan oikeudenmukaisuuden puolesta vankilan karussa ympäristössä.

Julkaistu:

Spotlight

Spotlight on vuonna 2015 julkaistu elokuva, joka kuvaa Boston Globe -lehden toimituksen tutkivaa journalistiryhmää, Spotlight-tiimiä, joka paljastaa katolisen kirkon lasten
seksuaalisen hyväksikäytön skandaalin Bostonissa. Elokuva on kiehtova kuvaus toimittajien sitoutumisesta totuuden etsintään ja rohkeudesta paljastaa vaiettuja totuuksia.
Spotlight on voittanut lukuisia palkintoja, mukaan lukien kaksi Oscar-palkintoa vuonna 2016: paras elokuva ja paras alkuperäiskäsikirjoitus. Lisäksi se voitti BAFTA-palkinnon parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta ja parhaasta leikkauksesta. Elokuva on saanut laajalti kiitosta sekä kriitikoilta että yleisöltä sen tarkkuudesta, jännityksestä ja tärkeästä aiheestaan.
Ohjaus: Tom McCarthy

Julkaistu:

Eläinoikeusjuttu

Aktivistit ovat taistelleet vuosikymmeniä eläinten oikeuksien puolesta. Onnistuvatko he voittamaan taistelun lihatuotantoa vastaan vai onko ruokateollisuus pysäyttämätön? Elokuva kuvaa eläintuotannon rakenteellista olemusta ja systemaattista vallankäyttöä kolmen keskushenkilön kautta. He käyvät Daavidin ja Goljatin taistelua voittamattomalta tuntuvaa teollisuutta vastaan, ja ovat valmiita saavuttamaan tavoitteensa hinnalla millä hyvänsä. Brutaalit salakuvat, joita aktivistit ovat kuvanneet ovat aiheuttaneet useita kansainvälisiä skandaaleja, mutta onnistuvatko he lopulta muuttamaan mitään?

Julkaistu:

Täällä Pohjantähden alla II

Artista Filmi Oy tuotti kaksi pitkää elokuvaa Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaaneista. Kirjat muodostavat Pohjantähti-trilogian, joka kertoo Koskelan suvun realistisen ja inhimillisen tarinan. Se seuraa pienen ihmisen elämää Euroopan suurten muutosten läpi 1800-luvun lopulta toisen maailmansodan aikaan, sisältäen Suomen itsenäistymisen ja sisällissodan. Tarina keskittyy myös Koskelan Akselin ja Kivivuoren Elinan rakkaustarinaan. Kirjasarja julkaistiin vuosina 1959–1962.

Julkaistu:

Täällä Pohjantähden alla

Artista Filmi Oy tuotti kaksi pitkää elokuvaa Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -romaaneista. Kirjat muodostavat Pohjantähti-trilogian, joka kertoo Koskelan suvun realistisen ja inhimillisen tarinan. Se seuraa pienen ihmisen elämää Euroopan suurten muutosten läpi 1800-luvun lopulta toisen maailmansodan aikaan, sisältäen Suomen itsenäistymisen ja sisällissodan. Tarina keskittyy myös Koskelan Akselin ja Kivivuoren Elinan rakkaustarinaan. Kirjasarja julkaistiin vuosina 1959–1962.

Julkaistu:

Kaksipäisen Kotkan varjossa

”Kaksipäisen kotkan varjossa” on suomalainen elokuva, joka sijoittuu 1910-luvun alkuun ja kertoo Suomen historiallisesta ajasta, erityisesti sisällissodan tapahtumista. Elokuva seuraa kahden nuoren miehen, Oskari Tokoin ja Toivo Parikan, tarinaa, jotka ovat eri puolilla poliittista ja ideologista jakolinjaa tuolloin käytävässä taistelussa.

Oskari on suojeluskunnan jäsen ja Toivo puolestaan punakaartin sotilas. Heidän ystävyytensä ja henkilökohtainen siteensä joutuvat koetukselle, kun he joutuvat vastakkaisille puolille sodassa. Elokuva kuvaa sodan raakuutta, ystävyyden koettelemuksia ja ihmisten välistä vastakkainasettelua sisällissodan aikana.

Julkaistu:

Rentun ruusu

Elokuva kertoo Irwin Goodmanin ja Vexi Salmen, kahden suomalaisen musiikin merkkimiehen, värikkään tarinan. Elokuva seuraa hurjan suosion saavuttaneen kansantaiteilijan taivalta niin huikean menestyksen hetkissä kuin niitä seuranneissa alamäissä.

Martti Suosalo palkittiin Parhaan miespääosan Jussi-palkinnolla.

Julkaistu:

Kulkuri ja joutsen

Sodanjälkeisen viihde-elämän sankarit Tapio Rautavaara ja Reino Helismaa elävät kiertueviihdyttäjän elämää, jossa loisto on kaukana, mutta pullo lähellä. Esa Pakarinenkin liittyy kaksikon seuraan. Rautavaaran ja Helismaan välirikko varjostaa miesten elämää lähes jälkimmäisen kuolemaan saakka. 40- ja 50-lukujen musiikkielämästä kertova elokuva on aiheeltaan tärkeä. Koivusalomaiseen tapaan se on kuitenkin enemmän tarinakokoelma kuin ehjä draama.

Martti Suosalo palkittiin Paras miespääosa palkinnolla Jussi-gaalassa.

Julkaistu:

Pekko ja muukalainen

Kaisa Kuovi ja poliisi saavat esikoisensa, jota koko Tyräahon väki on odottanut. Samaan aikaan kylään ilmestyy kummastusta herättävä musta mies. Vaarallistenkin tapahtumien jälkeen tyräaholaiset viettävät samalla perinteisiä suvijuhliaan ja onnellisia ristiäisiä, jossa kaikki ovat paikalla – vai ovatko?

Julkaistu:

Casablanca

Michael Curtizin ohjaama Casablanca on yksi maailman rakastetuimpia elokuvia, joka on usein äänestetty kaikkien aikojen parhaiden elokuvien kärkijoukkoon. Tarina perustuu Murray Burnettin ja Joan Alisonin näytelmään Everybody Comes to Rick’s.

Elokuva kertoo Rick Blainesta (Humphrey Bogart), amerikkalaisesta kapakanomistajasta, joka pyörittää suosittua yökerhoa Casablancassa toisen maailmansodan aikana. Casablanca on pakolaisten ja siirtolaisten täyttämä kaupunki, josta monet yrittävät päästä Lissaboniin ja sieltä edelleen Amerikkaan. Rick on kyyninen ja välinpitämätön mies, joka ei halua ottaa kantaa sotaan tai politiikkaan. Hänen elämänsä muuttuu, kun hänen entinen rakastettunsa Ilsa Lund (Ingrid Bergman) saapuu kaupunkiin miehensä Victor Laszlon (Paul Henreid) kanssa. Victor on tšekkoslovakialainen vastarintaliikkeen johtaja, jota natsit jahtaavat. Ilsa ja Victor tarvitsevat viisumit päästäkseen pois Casablancasta, ja heidän ainoa toivonsa on Rick, jolla on hallussaan kaksi arvokasta viisumia. Rick on vaikean valinnan äärellä; auttaako rakastamansa nainen ja tämän aviomies pakoon Marokosta vai ei..