Esittäminen on luvanvaraista
Suomen tekijänoikeuslain mukaisesti elokuvien julkista esittämistä varten tarvitaan voimassa oleva lupa. Elokuvalisenssin Yhdistelmäluvalla voit esittää elokuviamme.
Tolkien
2019 | 112 min | K-12 | draama, elämäkerta
”Tolkien” kertoo inspiroivan tarinan yhdestä aikamme tunnetuimmasta kirjailijasta, J.R.R. Tolkienista. Elokuva kertoo muun muassa hänen orpoudestaan, opiskeluistaan rakkauden, ystävien, kielitieteilijöiden ja taiteilijoiden keskuudessa, sekä ajastaan nuorena brittiläisenä upseerina keskellä ensimmäistä maailmansotaa. Tolkienin kokemat asiat ovat lopulta muovanneet hänestä sellaisen kirjailijan, jona hänet tunnemme.
Tolkien -elokuvan on ohjannut suomalainen elokuvaohjaaja Dome Karukoski.
© Materials by Elokuvalisenssi.fi
Keskusteluaiheet:
- Millaisia tunteita elokuva herätti?
- Millaisen kuvan se antoi J.R.R. Tolkienista?
- Keitä elokuvan muut päähenkilöt olivat? Millainen suhde heillä oli Tolkieniin?
- Mitkä tapahtumat jäivät erityisesti mieleen elokuvasta?
- Tolkien on elämäkertaelokuva (biopic). Se kuitenkin keskittyy Tolkien kasvun vuosiin ja päättyy hetkeen, jolloin hän alkaa kirjoittaa ensimmäistä kirjaansa. Pohtikaa miksi elokuva on päätetty rajata tähän vaiheeseen? Olisiko elokuvan tarinan mielestänne voinut rajata toisin? Miten? Miksi?
- Tolkienin elämä ja kokemukset vaikuttivat vahvasti hänen kirjalliseen tuotantoonsa. Pohtikaa mitkä asiat ihmisiä yleensä inspiroivat? Miten nuoret itse inspiroituvat tuottamaan jotain omaa?
- Mitä luovuus ylipäätään tarkoittaa? Mitä se vaatii? Voiko kuka tahansa olla luova?
- Tolkien -elokuva on amerikkalainen tuotanto mutta sen on ohjannut suomalainen elokuvaohjaaja Dome Karukoski. Elokuvan tuotantotiimissä on ollut mukana muitakin suomalaisia tekijöitä. Tuleeko mieleen muita kansainvälistä menestystä saaneita suomalaisia elokuvantekijöitä? Videopelien tekijöitä? Pohtikaa mitä kansainvälinen menestyminen vaatii eri aloilla.
Tehtävät:
- Tolkien -elokuvan avulla voi monipuolistaa ensimmäisen maailmansodan opiskelua historian tunnilla. Elokuvassa ollaan keskellä Sommen taistelua, johon Tolkienkin osallistui.
- J. R. R. Tolkien on yksi aikojemme vaikuttavimmista fantasiakirjailijoista, jonka kirjoja on luettu maailmanlaajuisesti. Lukekaa luokan kanssa esimerkiksi Hobitti eli sinne ja takaisin. Pohtikaa sen jälkeen millaisia yhteneväisyyksiä kirjan ja Tolkienin elämästä voisi löytää.
- Elokuvan myötä on luontevaa tutustua myös muuhun Tolkieniin kirjalliseen tuotantoon sekä tämän hyvän ystävän C. S. Lewisin kirjallisuuteen. Lewisin kynästä on peräisin mm. Narnian tarinat.
- Tolkien kuvaa Keskimaan hyvin tarkasti ja johdonmukaisesti kaikissa kirjoissaan eri kansojen omia kieliä sekä maantieteen karttapiirroksia myöten. Vertailkaa Tolkienin fantasiamaailmaa muihin tuntemiinne fantasiamaailmoihin. Ne voivat olla muita fantasiakirjoja, videopelejä, elokuvia. Mitä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia niiden välillä on?
- Tolkienilla oli intohimoinen suhde kielitieteeseen, hän oli mm. lukenut Kalevan ja osasi jonkin verran suomea. Lukekaa otteita hänen kehittämistään kielistä. Miltä ne kuulostavat? Löytyykö niistä yhtäläisyyksiä suomen kieleen?
- Suomalaisesta kansanperinteestä löytyy monenlaisia hahmoja, joista useat liittyvät luontoon. Tutkikaa millaisia haltioita, tonttuja tai muita taruolentoja meillä on. Esimerkiksi Wikipediasta löytyy luettelo suomalaisten muinaisista jumalista ja henkiolennoista.
- Kirjoittakaa omia taruja ja myyttejä, joissa hahmot seikkailevat tai keksikää niitä itse lisää. Kertomukset voi toteuttaa myös esimerkiksi sarjakuvana!
- Suunnitelkaa ryhmissä oma fantasiapeli (tai elokuva). Se voi olla videopeli tai lautapeli. Luokaa mahdollisimman tarkka kuvaus maailmasta sekä päähenkilöistä. Mikä on pelin tavoite ja millaisia esteitä sen saavuttamiseksi tulee vastaan.
- Harjoitelkaa pitchaamista, eli esitelkää omat peli-ideanne luokalle lyhyesti, ytimekkäästi ja myyvästi.
Yhteenveto:
Tämä oppimateriaali auttaa oppilaita ymmärtämään J. R. R. Tolkienin elämää, kirjallista tuotantoa ja sen vaikutuksia nykypäivän viihdekulttuuriin. Se kannustaa pohtimaan teemoja kuten ystävyys, inspiraatio ja luovuus sekä näyttää hieman historiallista kuvaa maailmasta ennen ensimmäistä maailmansotaa. Elokuva sopii parhaiten oppilaille peruskoulun 7. luokasta ylöspäin.
Oppimateriaalin tekijä : Mette Lagerstam / IhmeFilmi ry
Katso elokuva verkossa
Vuokrattavissa:
Ostettavissa:
Suoratoistettavissa:
Tietoa elokuvasta
Oppiaineet
- englanti
- historia
- suomen kieli ja kirjallisuus
Avainsanat
- elokuvanlukutaito
- Englanti
- identiteetti ja ihmisenä kasvaminen
- ihmissuhteet
- informatiivinen
- intertekstuaalinen
- miljöö ja ajankuva
- oppimateriaalit
- ystävyys
Koulutusasteet
- lukiot ja ammatillinen koulutus
- yläkoulut
Lajityypit
- draama
- elämäkerta
Teemat ja kokoelmat
- tositapahtumiin perustuva
Ikärajat
- K-12
Tuotantoyhtiö
- 20th Century Fox