Oppiaine: ruotsi

Selaa kaikkia artikkeleita

Julkaistu:

Love Proof

Thomas ja Marie ovat eroamassa ja heidän täytyy tavata vielä kerran viimeisenä viikonloppuna tyhjentääkseen ja myydäkseen kesämökkinsä. Kumpikaan heistä ei tiedä toisen todellisia aikeita. Nuori nainen ilmestyy yllättäen, omien mustasukkaisuuden motivoimien tavoitteidensa kanssa. Se, mikä oli tarkoitus olla sivistynyt päätös pitkään jatkuneelle avioliitolle, muuttuu minuutti minuutilta murskaavaksi viikonlopuksi, joka kääntää kaiken heidän elämässään ylösalaisin. Love Proof on erittäin viehättävä elokuva avioeron selvittelystä, jossa on tyylikkäästi hyvin synkkää huumoria, lämpöä ja melankoliaa.

Julkaistu:

Missä kuljimme kerran

Kjell Westön Finlandia-palkittuun menestysromaaniin perustuva elokuva ihmisyydestä ja rakkaudesta kansakunnan myllerrysten keskellä.

1900-luvun alun Helsinki on oikeastaan kaksi kaupunkia, rikkaan yläluokan idylli ja köyhien työläisten slummikorttelit. Tarina kulkee läpi vuosikymmenten ja seuraa miten aika, paikka ja yhteiskuntaluokka sekä yhdistävät ihmisiä että ajavat heitä toisistaan erilleen.

Itsenäinen ja utelias Lucie (Jessica Grabowsky) haluaa olla vapaa eikä suostu yläluokan naisten muottiin. Nuoruudenystävä, valokuvaaja Eccu (Jakob Öhrman) rakastaa tulisesti villiä ja eksentristä Lucieta, mutta hänen sydämensä syttyy vain Allulle (Andreas af Enehielm), joka on nuori työväenluokkainen jalkapallosankari.

Elokuvassa nähdään myös Allun isä Enok (Elmer Bäck), Lucien poliittisesti kiihkeä veli Cedi (Oskar Pöysti) ja tapahtumia sivusta tarkkaileva humanisti Ivar Grandell (Niklas Groundstroem) sekä muita rakastetun romaanin hahmoja.

Ohjaaja:
Peter Lindholm

Pääosissa:
Jakob Öhrman
Jessica Grabowsky
Andreas af Enehielm
Oskar Pöysti

Kuningasjätkä elokuvan juliste

Julkaistu:

Kuningasjätkä

Kuningasjätkä sijoittuu 1950-luvun Itä-Suomeen tukkien uiton tapahtumien ympärille. Tarinan isä menettää vaimonsa ja jäljelle jää vain isä ja poika. Isä (Tenho) lähtee poikansa (Simon) kanssa kesäksi puiden uittohommiin, jossa työnteko ja -tekijät ovat armottomia. Elokuvassa on myös upeasti kuvattu Suomen kesäistä luontoa, sekä mukaan mahtuu vähän rakkauttakin, kun Tenho löytääkin uuden kiinnostavan naishenkilön.

Elokuva voitti upeat viisi Jussi-palkintoa seuraavista kategorioista: Vuoden elokuva, Paras miespääosa, Paras miessivuosa, Paras ohjaus ja Paras käsikirjoitus.

Sokkotanssi elokuvan juliste

Julkaistu:

Sokkotanssi

Sokkotanssi elokuvassa eletään 60-lukua pienessä suomalaisessa kaupungissa meren rannalla. Toinen päänäyttelijöistä on poika nimeltä Jontti. Hän on luonteeltaan hyvin utelias lapsi, joka saa selville isänsä salasuhteen toisen naisen kanssa. Jontin paras kaveri naapurista on Länki, jolla on kova ikävä ulottumattomissa asuvaa isäänsä. Nämä elämän seikat painostavat suuresti poikien mieltä, jonka vuoksi he tekevät kolttosia.

Elokuvassa on tunnettuja näyttelijöitä. Jontin isä on Martti Suoaho, Pirkka-Pekka Petelius esittää parturia ja Vesa-Matti Loiri pienessä sivuosassa alkoholisoitunutta kansalaista. Sokkotanssissa käytetään hienovaraista huumoria, mutta myös draamaa.

Elokuva voitti Jussi-palkinnon parhaasta käsikirjoituksesta.

Koulukinon oppimateriaali on suunnattu toisen asteen ja yläkoulun opintoihin. Tehtävissä on vinkkejä elokuvan käsittelyyn, tehtäviä elokuva-analyysistä, elokuvan ajankuvasta, kepposista, dramaturgiasta ja ohjaaja Matti Ijäksestä. Oppimateriaali tähän elokuvaan löytyy myös ruotsiksi.

Oppipoika elokuvan juliste

Julkaistu:

Oppipoika

Vuoteen 1939 sijoittuva elokuva Oppipoika kutsuu katsojat seuraamaan nuoren Karl-nimisen pojan tarinaa, joka saapuu työskentelemään majakan apulaisena Ahvenanmaalla
sijaitsevalle Långskärin saarelle. Elokuva maalaa kuvaa ajasta ja paikasta, jossa 13-vuotias Karl kohtaa vaativan ja ankaran majakanpitäjän, Hasselbundin, ja tämän perheen.
Hasselbundin pidättynyt ja kurinalainen luonne heijastuu myös perhe-elämään, sillä hän pitää tiukkaa kuria ja valvoo perheensä toimintaa tarkasti. Alun perin torjutuksi tulleen Karlin
ja perheen pojan Gustafin välille kehittyy ystävyys, mutta pian suhde muuttuu kateudeksi ja vihaksi, kun Hasselbund alkaa suosia Karlia omien poikansa edelle.
Elokuva kietoo katsojan mukaansa tunnelmaan, joka heijastelee ystävyyden ja vihan monimutkaista dynamiikkaa. Oppipoika tarjoaa koskettavan ja intensiivisen matkan nuoren
pojan kasvutarinaan, joka on täynnä emotionaalista jännitettä ja draamaa. Lisäksi elokuva käsittelee perheväkivallan ja perheen välisen dynamiikan teemoja eristäytyneellä saarella,
tuoden esiin voimakkaita tunnekuohuja ja ihmismielen monimutkaisia käänteitä.

Elokuva voitti Jussi-palkinnon parhaasta pukusuunnittelusta.

Iris elokuvan juliste

Julkaistu:

Iris

Eletään vuotta 1890. Iris on kahdeksanvuotias ja asuu kuvataiteilija-äitinsä Esterin kanssa Tukholmassa. Iriksen isä on kuollut. Iris on jo pitkään odottanut, että pääsisi lähtemään äitinsä kanssa Pariisiin, tämän näyttelyn avajaisiin, mutta joutuukin pettymyksekseen jäämään kotiin. Ja kun lastenvahtisuunnitelmatkaan eivät toteudu toivotulla tavalla, viedään Iris kiireellä Ahvenanmaalle, paikkaan josta Iris ei tiedä mitään, mutta jossa hän saa selville juurensa ja jossa hänestä kasvaa lapsi, jota hän ei ole koskaan ollut.

Iris, joka on elänyt ainoana lapsena Tukholmalaismiljöössä ja ollut taiteilijapiirien kanssa tekemisissä, joutuu näin Suurruhtinaskunta Suomen saaristoon, jossa elämä on köyhää ja mutkatonta. Kulttuurien törmäys on suuri ja ensimmäistä kertaa elämässään Iris joutuu luomaan suhteita toisiin lapsiin. Iris taistelee löytääkseen paikkansa tässä uudessa ympäristössä. (Lähde: Future Film)

Laulu koti-ikävästä elokuvan juliste

Julkaistu:

Laulu koti-ikävästä

Dokumenttielokuva Laulu koti-ikävästä kertoo kahdessa maassa – Ruotsissa ja Suomessa – kasvaneesta oululaismuusikosta Kai Latvalehdosta. Keski-ikäinen mies tekee matkan lapsuusmaisemiinsa Göteborgiin eläkeikäisen isänsä Tauno Latvalehdon kanssa. Isä ja poika käyvät automatkan aikana keskustelua elämänsä eri vaiheita muistaen. Elokuvan livetaltiointeina tehty musiikki siivittää tarinan kehittymistä 1970 luvulta nykypäivään.