Esittäminen on luvanvaraista
Suomen tekijänoikeuslain mukaisesti elokuvien julkista esittämistä varten tarvitaan voimassa oleva lupa. Elokuvalisenssin Yhdistelmäluvalla voit esittää elokuviamme.
Hyväveli
2022 | 110 min | K-12 | draama
Järjestyspoliisi Loyan, jonka esittäjänä on Abdirahman Bile, yrittää sopeutua uuteen poliisilaitokseen ja samalla pitää äskettäin vankilasta vapautuneen ystävänsä Warsamen (Kamaludin Ahmed Abdulla) oikealla tiellä. Loyanilla on kunnianhimoinen tavoite päästä etsiväkoulutukseen, mutta hänen esimiehensä Jokisalo (Sampo Sarkola) katsoo, että hänen on parempi tehdä partiointia tutuilla lähiöillä parinsa Johannan (Heli Sutela) kanssa.
Partiointitehtävät muuttuvat tositoimiksi, kun he alkavat tutkia tapausta joka vaikuttaa itsemurhalta. Ammattirikollinen ja rotukiihkoilija Antero Päiviö (Riku Kemppinen), joka on sekaantunut huumekauppaan, hyppää parvekkeeltaan. Aluksi kuolleeksi julistettu mies herää yllättäen henkiin ja hänet viedään sairaalaan. Loyanin on vaikea uskoa miehen tarinaa, ja hän päättää selvittää totuuden millä tahansa hinnalla. Kun tapahtumien vyyhti alkaa purkautua, on vaikeaa tietää kehen voi enää luottaa, varsinkin kun Warsame vaikuttaa salajuonittelevan Loyanin selän takana.
© Materials by Elokuvalisenssi.fi
Elokuvan katsomisen jälkeen voidaan käydä keskustelua seuraavista kysymyksistä:
- Miten elokuva kuvaa Loyanin ja Warsamen ystävyyttä? Miten heidän välinsä muuttuvat elokuvan aikana?
- Millaisia haasteita ja esteitä Loyan kohtaa poliisin työssään? Miten hän selviää niistä?
- Millaisia reaktioita Antero Päiviö saa ympäriltään? Miten yhteiskunta ja kulttuuri suhtautuvat häneen?
- Millaisia valintoja Loyan tekee elokuvan aikana? Mitä seurauksia niillä on hänen elämälleen?
- Hyväveli on perinteinen rikoselokuva. Mitä muita saman lajityypin elokuvia olette nähneet? Mitä elokuvallisia elementtejä rikoselokuvissa yleensä on?
- Loyanille tehdään muutamia käytännönpiloja elokuvan aikana. Ovatko ne hauskoja vai menevätkö ne kiusaamisen puolelle?
- Missä menee kiusaamisen ja läpänheiton raja?
- Mihin elokuvan nimi Hyväveli viittaa?
Elokuvan katsomisen jälkeen voidaan myös tehdä seuraavia tehtäviä:
- Elokuva sivuaa useita laajempia teemoja, kuten korruptio, oikeuslaitos, rasismi, yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus, valta ja vastuu. Tutkikaa tarkemmin mitä nämä termit tarkoittavat. Etsikää esimerkkejä elokuvasta sekä todellisista uutisista, jolloin nämä asiat ovat olleet esillä hyvässä tai pahassa.
- Tutkikaa tarkemmin poliisin työtä ja koulutusta. Millaisia vaatimuksia ja mahdollisuuksia poliisin ammatissa on?
- Kirjoittakaa oma arvostelu elokuvasta. Mitä piditte elokuvan ohjauksesta, käsikirjoituksesta, näyttelijöistä, musiikista ja kuvauksesta? Mitä opitte elokuvasta? Mitä kysymyksiä elokuva herätti teissä?
- Tehkää oma rikostarina, jossa käytätte elokuvan hahmoja tai keksitte omia. Miettikää, kuka on rikoksen tekijä, kuka on uhri, kuka on tutkija ja mitä motiiveja ja todisteita on.
- Musiikin avulla elokuvassa voidaan luoda tunnelmia ja ohjata katsojan huomiota. Hyväveli -elokuvassa on käytetty mm. Costin, Kuben ja Katri Ylanderin musiikkia. Kuunnelkaa näiden artistien kappaleita ja sanoituksia. Miten ne sopivat elokuvan teemoihin? Ottavatko sanoitukset kantaa vai kertovatko ne tarinaa? Kirjoittakaa oma sanoitus räppi tai rock-kappaleelle.
- Etsikää YouTubesta hakusanalla ”How music affects film” -videoita, joiden avulla voi huomata miten musiikki vaikuttaa kohtauksen tunnelmaan.
Yhteenveto:
Hyväveli on vaikuttava, jännittävä ja ajatuksia herättävä elokuva, joka sopii yläkoulun ja toisen asteen oppilaitosten opiskelijoille. Elokuva avaa katsojille uuden näkökulman poliisin työhön ja rikollisuuden syihin, sekä haastaa katsojia pohtimaan oikean ja väärän rajaa.
Elokuvan avulla on luontevaa lähteä avaamaan keskustelua eri kieliryhmistä, kulttuurisesta moninaisuudesta, yhdenvertaisuudesta sekä ennakkoluuloista. Keskustelun ja yhteisten pohdintojen kautta voidaan edistää nuorten eettistä osaamista, sekä arjen ja itsestä huolehtimisen että empatia- ja vuorovaikutustaitoja.
Oppimateriaalin tekijä: Mette Lagerstam / IhmeFilmi ry
Katso elokuva verkossa
Suoratoistettavissa:
Tietoa elokuvasta
Oppiaineet
- biologia
- elämänkatsomustieto
- filosofia
- historia
- kuvataide
- musiikki
- oppilaanohjaus
- psykologia
- suomen kieli ja kirjallisuus
- terveystieto
- yhteiskuntaoppi
Avainsanat
- ajatuksia herättävä
- arkinen
- erilaisuus
- etiikka
- globaalikasvatus
- hyvinvointi ja arjen taidot
- identiteetti ja ihmisenä kasvaminen
- ihmisoikeudet
- ihmissuhteet
- intertekstuaalinen
- kiusaaminen
- kotimainen
- köyhyys
- kulttuurit
- kuolema
- luokkaerot
- maahanmuutto
- miljöö ja ajankuva
- musiikki
- oppimateriaalit
- pelko
- rohkeus
- roolimallit
- tasa-arvo
- valta
- vuorovaikutustaidot
- yhdenvertaisuus
- yhteistyö
- ystävyys
Koulutusasteet
- lukiot ja ammatillinen koulutus
- yläkoulut
Lajityypit
- draama
Ikärajat
- K-12
Tuotantoyhtiö
- Aurora Studios