Herttoniemen seurakunnan nuorisotyö, Helsinki

Elokuvat osana nuorisotyötä

Helsingissä Herttoniemen seurakunnassa toimivalla nuorisopastori Jouko Olkkolalla on vuosikymmenten kokemus nuorisotyöstä. Seurakunnalla on pitkät perinteet tästä niin varhaisnuorten kuin rippikoulun käyneidenkin hyväksi järjestettävästä tekemisestä, kuten suuren suosion saavuttaneista elokuvailloista.

Elokuvat suuressa suosiossa

”Nuoriso osallistuu tänä päivänä erittäin aktiivisesti seurakuntamme toimintaan, mistä kertoo esimerkiksi isoskursseillemme ilmoittautuneiden suuri määrä. Herttoniemen seurakunnan järjestämä nuorisotyö pitää sisällään rippikoulutoiminnan lisäksi paljon muutakin, kuten mm. sählytoimintaa, retkiä ja elokuvailtoja”, kertoo Olkkola.

Vuonna 1958 valmistuneista Herttoniemen kirkon tiloista on alusta asti löytynyt elokuvasali projektoreineen. Elokuvien katsominen on ollut suosittua niin rippikoululaisten keskuudessa kuin muussakin seurakunnan järjestämässä nuorisotoiminnassa. Jouko on nuorisopappina ollut järjestämässä lukuisia nuorille seurakuntalaisille suunnattuja elokuvailtoja. Nämä useimmiten perjantai-iltoihin ajoittuvat tapahtumat ovat olleet Joukolle mielekkäitä siitäkin syystä, että elokuvat ovat hänelle itselleen olleet rakas harrastus.

”Järjestämämme leffaillat ovat tärkeä sosiaalinen tapahtuma nuorisollemme, jossa he pääsevät näkemään ikätovereitaan mieluisan tekemisen parissa. Elokuva on parhaimmillaan ihmisen elämään myönteisesti vaikuttava kokemus. Sanoisin, että elämästä puuttuisi paljon, jos meillä ei olisi elokuvia”, toteaa Olkkola.

”Omasta elokuvatuntemuksestani on ollut apua elokuvanäytösten järjestämisessä. Elokuville asetettu ikäraja on meille tietenkin tärkeä valintakriteeri. Pyrin valitsemaan näytettäväksi erityisesti sellaisia elokuvia, joilla on tärkeää sanottavaa. Elokuvien tulisi jättää kasvavalle ihmiselle pohdiskeltavaa, ja ennen kaikkea niistä tulisi jäädä hyvä mieli”, Olkkola kuvailee.

Elokuvalisenssin Vuosilupa auttamassa esityslupien hallinnointia

Tekijänoikeuksien huomioiminen on Herttoniemen seurakunnassakin tärkeässä roolissa elokuvia esitettäessä. Olkkola onkin tehnyt jo lähemmäs 30 vuoden ajan yhteistyötä elokuvien esityslupia tarjoavan Elokuvalisenssin kanssa. Lue enemmän Vuosiluvastamme.

”Etenkin VHS- ja DVD-aikakaudella tuli minun aina silloin tällöin käytyä Elokuvalisenssin filmivarastossa heidän elokuvavalikoimaansa tutkimassa. Nykyisin meillä on käytössämme heidän tarjoamansa Vuosilupa, joka on helpottanut hurjasti esityslupien hallinnointia. Sen sijaan, että hankkisimme seurakunnalle elokuvakohtaisia lupia, pääsemme yhdellä ja samalla Vuosiluvalla hyödyntämään suurta valikoimaa laadukkaita elokuvia. Elokuvalisenssin Vuosilupa kattaa lukuisia hienoja elokuvia monelta suurelta elokuvayhtiöltä, ja tämä elokuvavalikoima on myös vuosien varrella kehittynyt ja monipuolistunut. Elokuvalisenssi on mahdollistanut meille esityslupien hankkimisen järkevällä hinnalla”, Olkkola kertoo.

Lue lisää elokuvien hyödyntämisestä nuorisotyössä.

Kuvassa Herttoniemen seurakunnasta Jouko Olkkola Tallinnassa sijaitsevan Sean Connerya esittävän patsaan luona. ”Opiskeluaikoinani 70–80-lukujen vaihteessa oli unelmanani ostaa kaikki James Bond -elokuvat, mutta niitä ei ollut oikein missään saatavilla. Nykyään on elokuvien hankkiminen huomattavasti helpompaa”, sanoo Olkkola. Kuvaaja: Raija Olkkola