Elokuvien hyödyntäminen nuorisotoiminnassa

Elokuvan lumoava maailma tarjoaa ainutlaatuisen tavan vaikuttaa nuoriin, ja innostaa heitä. Elokuvien hyödyntäminen nuorisotoiminnassa avaa oven mielikuvituksen ja oppimisen rikkaaseen maailmaan. Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miten elokuvat voivat toimia voimavarana nuorisotoiminnassa ja mitä mahdollisuuksia ne tarjoavat nuorten kasvulle ja yhteisöllisyydelle.

Ennen kuin heittäydytään valkokankaan maailmaan, on tärkeää puhua yhdestä tärkeimmästä seikasta liittyen julkiseen elokuvan esittämiseen, nimittäin tekijänoikeuksista. 

Tiesitkö, että yksityiskäyttöön tarkoitettujen elokuvien esittäminen julkisissa tilaisuuksissa on luvanvaraista? Elokuvien julkiseen esittämiseen liittyvä tekijänoikeus on tärkeä osa elokuvateollisuutta, joka suojaa elokuvan oikeudenhaltijoita ja varmistaa heille ansaitsemansa tunnustuksen ja taloudellisen korvauksen.

Lue täältä lisää: Mitä on elokuvien julkinen esittäminen?

Nuorisotoiminnassa esitetyt elokuvat luokitellaan myös julkiseksi esittämiseksi, eli toimiaksesi vastuullisesti hyödyntäessäsi elokuvia toiminnassasi, tarvitset siihen soveltuvan lisenssin. Lue artikkelia eteenpäin, niin opastamme sinut alkuun!

Elokuvien voima nuorisotoiminnassa

Elokuvaillat ovat monien nuorten suosikki niin kotona, koulussa kuin nuorisotoiminnassakin. Elokuvaillat innostavat nuoria, ja nuorisotalolla niistä pääsee nauttimaan tavallista rennommassa ilmapiirissä ikätovereiden kesken. Usein leffavalintaan saa myös vaikuttaa eri tavalla kuin esimerkiksi koulussa.

Elokuvat ovat siis kiistatta yksi parhaista viihtymisen keinoista nuorisotoiminnassa. Lisäksi audiovisuaalinen media toimii hienosti erilaisten viestien ja tunteiden välittäjänä. Nämä viestit ja tunteet heijastavat myös nuorten elämään ja voivat motivoida heitä pohtimaan esimerkiksi omia arvojaan ja valintojaan.

Elokuvien kasvatukselliset hyödyt nuorille

Elokuvien kasvatukselliset hyödyt ovat monipuoliset ja voivat vaikuttaa positiivisesti nuorten henkiseen kehitykseen. Niiden avulla nuoret voivat oppia, ymmärtää ja kasvaa monilla eri elämänalueilla.

Elokuvat avaavat tien tunteiden ilmaisuun ja ymmärtämiseen. Elokuvat käsittelevät usein eettisiä dilemmoja ja moraalisia kysymyksiä, jotka kannustavat nuoria kehittämään kriittistä ajatteluaan ja arvioimaan erilaisia näkökulmia. Lisäksi elokuvat toimivat ikkunana eri kulttuureihin, laajentaen nuorten maailmankuvaa ja edistäen kulttuurista monimuotoisuutta.

Elokuvat kannustavat myös luovuuteen ja itseilmaisuun. Elokuvan seuraaminen kehittää nuoren kognitiivisia taitoja, kuten visuaalista havainnointia ja juonen ymmärtämistä. Nämä seikat voivat toimia eteenpäin vievänä ponnistuslautana monella elämän eri osa-alueella.

Yhteenvetona elokuvien monipuoliset kasvatukselliset hyödyt voivat vaikuttaa positiivisesti nuorten henkiseen kehitykseen ja tarjota innostavan keinon oppia ja oivaltaa asioita elämästä.

Elokuvat luomassa yhteisöllisyyttä

Elokuvat voivat toimia keskustelun herättäjinä monista aiheista. Käsiteltäviä tärkeitä ja ajankohtaisia aiheita elokuvista löytyy laajalti: Elokuvissa käsitellään esimerkiksi koulukiusaamista, seksuaalisuutta, erilaisuutta, vähemmistöjä ja historiaa. Nuoret voivat jakaa mielipiteitään, kysyä kysymyksiä ja oppia toisiltaan elokuvien herättämien ajatusten kautta.

Elokuvien katsominen yhdessä luo välittömästi yhteisen kokemuksen, joka yhdistää ryhmän jäseniä.

Elokuvan jälkeen voi järjestää keskustelutilaisuuksia, peli-iltoja tai muita ryhmäaktiviteetteja, jotka syventävät ryhmän yhteisöllisyyttä. Säännölliset elokuvaillat voivat muodostua odotetuiksi tapahtumiksi, jotka vahvistavat ryhmän identiteettiä ja yhteenkuuluvuutta myös pidemmällä aikavälillä.

Herttoniemen seurakunnan nuorisotyössä hyödynnetään aktiivisesti elokuvia

Helsingissä Herttoniemen seurakunnassa toimivalla nuorisopastori Jouko Olkkolalla on vuosikymmenten kokemus nuorisotyöstä. Seurakunnalla on pitkät perinteet niin varhaisnuorten kuin rippikoulun käyneidenkin hyväksi järjestettävästä tekemisestä, kuten suuren suosion saavuttaneista elokuvailloista.

Vuonna 1958 valmistuneista Herttoniemen kirkon tiloista on alusta asti löytynyt elokuvasali projektoreineen. Elokuvien katsominen on ollut suosittua niin rippikoululaisten keskuudessa kuin muussakin seurakunnan järjestämässä nuorisotoiminnassa. 

Järjestämämme leffaillat ovat tärkeä sosiaalinen tapahtuma nuorisollemme, jossa he pääsevät näkemään ikätovereitaan mieluisan tekemisen parissa, kertoo Olkkola.

Lue koko asiakastarina täältä: Herttoniemen seurakunnan nuorisotyö, Helsinki

Ideoita elokuvien katselun aloittamiseen nuorisotyössä

Elokuvien hyödyntäminen nuorisotoiminnassa voi avata ovia monipuolisiin ja innostaviin kokemuksiin. Tässä muutamia käytännön vinkkejä, joilla voit tehdä elokuvista keskeisen osan nuorisoryhmäsi toimintaa:

  1. Elokuvaillat

Järjestä säännöllisiä elokuvailtoja, joissa valitset monipuolisesti erilaisia elokuvia. Voit antaa nuorille mahdollisuuden äänestää, millaista sisältöä he haluaisivat nähdä seuraavaksi, mikä lisää osallisuuden tunnetta.

  1. Teemaviikot

Suunnittele teemaviikkoja, joiden aikana keskitytään tiettyyn elokuvateemaan tai -genreen. Teemoja voi suunnitella esimerkiksi kalenterivuoden mukaan, kuten halloween- tai jouluteema. Genreihin liittyviä teemoja voisi olla esimerkiksi action-, historia-, taide- tai komediaviikko.

  1. Elokuvan ja taiteen yhdistäminen

Yhdistä elokuvat ja taide luomalla taidepajoja, joissa nuoret voivat ilmaista itseään elokuvan inspiroimana. Se voi olla piirtämistä, maalaamista tai jopa lyhytelokuvan tekemistä omista tarinoista.

  1. Elokuvafestivaalit

Järjestä elokuvafestivaaleja, joissa nuoret voivat tuoda esiin omia suosikkielokuviaan. Tämä ei ainoastaan tarjoa mahdollisuutta nähdä monipuolista elokuvatarjontaa, vaan myös innostaa nuoria osallistumaan aktiivisesti tapahtuman järjestämiseen.

  1. Elokuvat keskustelun välineenä

Keskustelutilaisuudet voivat olla erinomainen tapa syventää nuorten ymmärrystä elokuvan teemoista. Järjestä keskusteluja elokuvien jälkeen, joissa nuoret voivat ilmaista ajatuksiaan, jakaa näkemyksiään ja oppia toistensa näkökulmista.

Näissä apuna voi hyödyntää elokuvaprofiileihin linkitettyjä pedagogisia keskustelu- ja oppimismateriaaleja. 

Elokuvalisenssi auttaa nuorten parissa työskenteleviä käyttämään elokuvia vastuullisesti

Kiinnostuitko elokuvien hyödyntämisestä nuorisotoiminnassa?

Elokuvalisenssin digitaalinen palvelu auttaa löytämään sopivat esitysluvat sekä tarjoaa vinkkejä sopimuksen piiriin kuuluvista elokuvista. Kauttamme löydät luvat niin säännölliseen kuin satunnaiseen elokuvien esittämiseen. Lisensoimme tarpeisiisi sekä kotimaisten että kansainvälisten elokuvien parhaimmistoa.

Elokuvahakupalvelu auttaa löytämään nuorten parissa työskentelevien tarpeisiin sopivat elokuvat ja elokuvaprofiileihin linkitetyt asiantuntijaorganisaatioiden tekemät pedagogiset oppi- ja keskustelumateriaalit.

Vertaile lupiamme ja löydä tarpeisiisi sopiva lupa täältä.