Elokuvien hyödyntäminen kirjaston toiminnassa

Elokuvien hyödyntäminen kirjaston toiminnassa tarjoaa monia hyötyjä niin yhteisölle kuin kirjaston toiminnallekin. Elokuvaillat tarjoavat mahdollisuuden sitouttaa ja viihdyttää kirjaston asiakkaita ja houkutella myös uusia käyttäjiä osaksi kirjaston toimintaa. Monipuolinen toiminta kirjastossa vahvistaa kirjaston asemaa ja roolia keskeisenä yhteisön keskuksena. Tässä artikkelissa tutustumme elokuvan käytön hyötyihin ja tapoihin, joilla elokuvat voidaan integroida osaksi kirjaston toimintaa. 

Ennen kuin heittäydytään valkokankaan maailmaan, on tärkeää puhua elokuvan julkiseen esittämiseen liittyvistä tekijänoikeuksista. 

Tiesitkö, että yksityiskäyttöön tarkoitettujen elokuvien esittäminen julkisissa tiloissa on luvanvaraista? Elokuvien julkiseen esittämiseen liittyvä tekijänoikeus on tärkeä osa elokuvateollisuutta, joka suojaa elokuvan oikeudenhaltijoita ja varmistaa heille ansaitsemansa tunnustuksen ja taloudellisen korvauksen.

Elokuvien esittäminen kirjastoissa on julkista esittämistä. Kun esität elokuvia vastuullisesti, tarvitset niiden esittämiseen soveltuvan lisenssin. 

Lue täältä lisää: Mitä on elokuvien julkinen esittäminen?

Kirjastoyhteison rakentaminen ja sitouttaminen

Elokuvatapahtumien järjestäminen tarjoaa kirjaston kävijöille mahdollisuuden kokoontua yhteen rentoutumaan ja viettämään aikaa yhdessä. Tällaiset tapahtumat edistävät yhteisön rakentumista ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Ne luovat mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja jakaa yhteisiä kiinnostuksen kohteita ja mielipiteitä elokuvien välityksellä.

Elokuvat ovat universaali kiinnostuksen kohde, ja ne tarjoavat luontevan foorumin ihmisten kohtaamiselle. Elokuvaesitysten aikana ihmiset voivat vaihtaa mielipiteitä, keskustella elokuvista ja jakaa kokemuksiaan. Tämä vuorovaikutus syventää yhteishenkeä ja luottamusta, mikä puolestaan vahvistaa yhteisön siteitä ja sitoutumista kirjaston toimintaan.

Kulttuurin ja viihteen tarjoaminen kirjastossa

Elokuvat ovat merkittävä osa populaarikulttuuria ja tarjoavat monipuolisen valikoiman viihdettä ja kulttuurikokemuksia eri ikäisille kiinnostuksen kohteista riippumatta. Kirjaston järjestämät elokuvaesitykset voivat kattaa erilaisia tyylilajeja, kulttuurisia näkökulmia ja teemoja tarjoten monipuolisen valikoiman elämyksiä yhteisölle.

Elokuvat voivat myös toimia keskustelun herättäjinä monista eri aiheista, kuten historiasta, yhteiskunnallisista kysymyksistä, ihmissuhteista ja identiteetistä. Tällainen monipuolinen tarjonta auttaa rakentamaan yhteisöllistä ymmärrystä ja kulttuurillista rikkautta.

Kirjaston roolin vahvistaminen yhteisön keskuksena

Elokuvatapahtumien järjestäminen auttaa vahvistamaan kirjaston roolia yhteisön keskuksena. Se osoittaa, että kirjasto on paikka, joka ei tarjoa pelkästään kirjallisuutta ja tietoa, vaan myös erilaisia kulttuurisia ja viihteellisiä kokemuksia. Tämä voi lisätä ihmisten kiinnostusta ja osallistumista kirjaston toimintaan sekä edistää kirjaston merkitystä yhteisön keskuksena ja kohtaamispaikkana.

Kirjasto on paikka, joka palvelee kaikkia yhteisön jäseniä riippumatta taustasta, iästä tai kiinnostuksen kohteista. Elokuvailtojen avulla kirjasto voi laajentaa palveluitaan ja houkutella uusia kävijöitä, jotka saattavat muuten olla vähemmän kiinnostuneita perinteisistä kirjaston tarjoamista palveluista. Tämä lisää kirjaston näkyvyyttä ja kulttuurillista merkitystä sekä edistää osaltaan kirjastokävijöiden yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Kallion kirjaston BabyKino kokoaa lähiseudun vanhemmat ja vauvat elokuvaelämysten pariin

Helsingin kaupunginkirjaston sivukirjastona toimivalla Kallion kirjastolla on pitkät perinteet elokuvaelämysten tarjoamisesta pikkuvauvoille ja heidän vanhemmilleen. Suuren suosion saavuttaneita BabyKino-tapahtumia on järjestetty kirjastolla jo vuodesta 2010 lähtien ja moni vanhempi on ottanut elokuvakerhon osaksi vauva-arkeaan.

Tapahtumavastaava Janne Palander kertoo joka keskiviikko järjestettävien BabyKino-elokuvailtojen olevan suuressa suosiossa. Tapahtumissa mennään perheen pienimpien ehdoilla ja elokuvaillat tuovat myös kohtaamispaikan vauvojen vanhemmille. Sana tapahtumista on kiirinyt kuin itsestään, sillä vanhemmat ovat suositelleet sitä ystävilleen ja tutuilleen. 

BabyKino-vastaavana toimiminen on ollut minulle ilo! Elokuvakerhomme tarjoaa asiakkaillemme mukavan hetken pikkulapsiarkeen ja mahdollisuuden tutustua vastaavassa elämäntilanteessa oleviin ihmisiin, kertoo Palander.

Kallion kirjasto hyödyntää Elokuvalisenssin Vuosilupaa, jolloin esittäminen on helppoa, kun lupaa ei tarvitse hankkia aina erikseen esityskohtaisesti. 

Lue koko asiakastarina täältä: Kallion kirjaston BabyKino, Helsinki

Ideoita elokuvien katselun aloittamiseen kirjastossa

Elokuvien hyödyntäminen kirjaston toiminnassa voi avata ovia monipuolisiin ja elämyksellisiin kokemuksiin. Tässä muutamia käytännön vinkkejä, joilla voit tehdä elokuvista keskeisen osan kirjaston toimintaa:

  1. Elokuvaillat eri ikäryhmille

Järjestä säännöllisiä elokuvaesityksiä eri ikäryhmille. Elokuva voi toimia yhteenkuuluvuutta luovana viihteellisenä kokemuksena, niin lapsiperheille, nuorisolle kuin eläkeläisille. Valitse elokuvien teema ikäryhmän mukaisesti, tai osallista ryhmän jäsenet elokuvan valintaan. 

  1. Teemaillat

Suunnittele teemailtoja, joissa keskitytään tiettyyn elokuvateemaan tai -tyylilajiin. Teemoja voi suunnitella esimerkiksi kalenterivuoden mukaan tai ne voivat olla perinteisempiä tyylisidonnaisia kuten draama-, historia-, taide- tai komediailta. Teemaillat voivat tuoda yhteen eri ikäpolvien ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samoista aihepiireistä.

  1. Klassikkoelokuvien näytökset yhdistettynä keskusteluun

Valitse tunnettuja klassikkoelokuvia eri aikakausilta ja järjestä niiden näytöksiä, joita seuraa keskustelutapahtuma. Keskustelu voi käsittää elokuvan taustaa, teemoja, ohjaajan työtä ja elokuvan vaikutusta kulttuuriin. Elokuvalisenssi-sivustoltamme löytyy valikoituihin elokuviin valmiit, pedagogiset keskustelumateriaalit.

  1. Interaktiiviset teematapahtumat

Järjestä interaktiivisia elokuvailtoja, kuten pukukilpailuja, joissa osallistujat voivat pukeutua lempihahmoikseen, tai trivia-iltoja, joissa testataan osallistujien tietämystä elokuvista. Tällaiset tapahtumat lisäävät osallistujien sitoutumista ja vuorovaikutusta.

  1. Kulttuuri- ja maakohtaiset teemaillat

Valitse elokuvia eri maiden ja kulttuurien mukaan ja järjestä kulttuuri-iltoja, joissa esitellään elokuvia eri kulttuureista ja niiden näkökulmista maailmaan. Tämä voi auttaa edistämään monikulttuurillista ymmärrystä ja kunnioitusta.

Elokuvalisenssi auttaa kirjastoja käyttämään elokuvia vastuullisesti

Kiinnostuitko elokuvan käytöstä kirjaston toiminnassa?

Elokuvalisenssin digitaalinen palvelu auttaa löytämään sopivat esitysluvat sekä tarjoaa vinkkejä sopimuksen piiriin kuuluvista elokuvista. Kauttamme löydät luvat niin säännölliseen kuin satunnaiseen elokuvien esittämiseen. Lisensoimme tarpeisiisi sekä kotimaisten että kansainvälisten elokuvien parhaimmistoa.

Elokuvahakupalvelu auttaa löytämään sopivimmat sisällöt jokaiseen tarkoitukseen. Hakupalvelun kautta voit valita erilaisia teemoja ja eri ikäluokille sopivia sisältöjä. 

Vertaile lupiamme ja löydä tarpeisiisi sopiva lupa täältä.