Kallion kirjaston BabyKino, Helsinki

Joka keskiviikko on Kallion kirjaston lasten osasto täynnä vieri viereen parkkeerattuja lastenvaunuja. Selitys tähän on kirjaston Satulinna-nimisessä tilassa järjestettävä ja vauvaperheiden keskuudessa suuren suosion saavuttanut BabyKino, joka kokoaa lähiseudun vanhemmat ja vauvat elokuvaelämyksen pariin.

Sosiaalista kanssakäymistä elokuvan äärellä

Helsingin kaupunginkirjaston sivukirjastona toimivalla Kallion kirjastolla on pitkät perinteet elokuvaelämysten tarjoamisesta pikkuvauvojen vanhemmille. Suuren suosion saavuttaneita BabyKino-tapahtumia on järjestetty kirjastolla jo vuodesta 2010 lähtien ja moni vanhempi on ottanut tämän elokuvakerhon osaksi vauva-arkeaan.

Tapahtumavastaavana toimivalla erikoiskirjastovirkailija Janne Palanderilla on pitkä kokemus BabyKinon järjestämisestä. ”BabyKino-vastaavana toimiminen on ollut minulle ilo! Elokuvakerhomme tarjoaa asiakkaillemme mukavan hetken pikkulapsiarkeen ja mahdollisuuden tutustua vastaavassa elämäntilanteessa oleviin ihmisiin”, kuvailee Palander.

”Tapahtumaa ei ole erityisemmin tarvinnut markkinoida, sillä sana tästä maksuttomasta elokuvatapahtumasta on kiirinyt hyvin lähiseudun vauvaperheille. Moni tuo BabyKinoon mukanaan ystävänsä, jotka sitten usein jatkavat meillä käymistä”, kertoo Palander.

BabyKinon tarkoituksena on tarjota elokuvaelämyksiä, mutta tärkeintä tässä tapahtumassa ovat ihmiset. Elokuvakerho tarjoaa luontevan kohtaamispaikan samassa elämänvaiheessa oleville ihmisille, pikkulapsiarki kun voi toisinaan tuntua vanhemmista myös yksinäiseltä. Vauvat pääsevät elokuvan katsomisen lomassa ikätovereidensa kanssa temmeltämään ja vanhemmat vaihtamaan kuulumisia.

Sen lisäksi, että kirjaston pyöreänmuotoisesta Satulinna-tilasta löytyy kiinteä esitystekniikka, on tila pyritty tekemään myös mahdollisimman mukavaksi vauvoille ja vanhemmille. Elokuvaa voi seurata säkkituolilla rennosti istuen. Tiloista löytyy mikroaaltouuni maidon lämmittämistä varten, vesipiste, syöttötuoleja ja lasten hoitohuone.

BabyKino-tapahtumassa mennään vauvojen ehdoilla

BabyKinossa näytetään ainoastaan kaikenikäisille sallittuja elokuvia, sillä onhan yleisössä mukana nuo kaikista pienimmät. Elokuvan äänet pidetään tarkoituksella normaalia hiljaisemmalla ja tila on himmeästi valaistu. Vaikka nämä tapahtumat ovatkin sosiaalisia, ovat ne vauvoille usein myös hyvä hetki ottaa päiväunet. Vanhemmat voivat tällöin nauttia rauhassa elokuvan katselemisesta.

”Järjestämme keskiviikkoisin aina kaksi elokuvanäytöstä. Ennen koronan aiheuttamaa poikkeustilaa tapasi meillä käydä jopa parikymmentä katsojaa kerrallaan. Korona-aikana on pyritty mahdollisimman korkeaan terveysturvallisuuteen ja näytöstä on tänä aikana päässyt seuraamaan vain kuusi ihmistä kerrallaan”, kertoo Palander.

”BabyKinoa järjestettäessä tulee meidän tietenkin huolehtia tekijänoikeuksien toteutumisesta. Kirjastollemme on hankittu Elokuvalisenssin Vuosilupa. Tämä tekee esityslupien hallinnoimisen helpoksi, kun niitä ei tarvitse hankkia esityskertakohtaisesti”, kertoo Palander.