Oppiaine: ranska

Suositellut julkaisut

Selaa kaikkia artikkeleita

Julkaistu:

Paavo, a Life in Five Courses

Suomalainen maalaistalon poika Paavo Turtiainen palkataan ruotsalaisen teatterituottajan Lars Schmidtin ja tämän vaimon, näyttelijä Ingrid Bergmanin, pariisilaiseen kotiin. Pariskunta ”adoptoi” ja kouluttaa Paavon liikkumaan rikkaiden ja kuuluisien joukossa. Myöhemmin Paavosta tulee Schmidtin ja Bergmanin henkilökohtainen sihteeri. Hänen vastuullaan on rakentaa sekä Schmidtin että Bergmanin henkilökohtaiset arkistot. Rouva Bergmanin arkistot ovat nyt Wesleyanin yliopiston elokuva-arkistossa ja Schmidtin arkistot ovat Yhdysvaltain kongressin kirjastossa. Schmidtin ja Bergmanin erottua Paavo päättää asettua pysyvästi asumaan New Yorkiin. Hänen ensimmäiset asiakkaansa ovat Schmidtin ystäviä: julkkiksia ja liikemaailman persoonallisuuksia, joihin Paavo tutustui työskennellessään Pariisissa ja Dannholmenilla, Schmidtin omistamalla ruotsalaisella saarella. Lopulta Paavosta tulee arvostettu kokki ja tapahtumien järjestäjä korkeassa yhteiskunnassa. Matkan varrella hän on oppinut seisomaan omilla jaloillaan.

Le Havre elokuvan juliste

Julkaistu:

Le Havre

Pieni afrikkalainen poika päätyy ranskalaiseen satamakaupunkiin Le Havreen merikontissa, joka on täynnä muitakin pakolaisia. Poika pääsee pakenemaan ja piiloutuessaan viranomaisilta hän tapaa kengänkiillottajan, joka haluaa auttaa poikaa pääsemään määränpäähänsä: Lontooseen äitinsä luo. Samanaikaisesti kengänkiillottajan vaimo saa diagnoosin vakavasta sairaudesta.

Elokuva voitti merkittävät kuusi Jussi-palkintoa: Paras elokuva, Paras ohjaus, Paras naissivuosa, Paras käsikirjoitus, Paras kuvaus ja Paras leikkaus.

Moulin Rouge elokuvan juliste

Julkaistu:

Moulin Rouge!

Elokuva perustuu tunnettuun pariisilaiseen Moulin Rouge yökerhoon ja tapahtumat sijoittuvat 1900-luvun alkuun. Satine (Nicole Kidman) on yökerhon tunnettu kurtisaani, jolla on tavoitteenaan menestyä urallaan ja päästä näyttelijäksi. Christian (Evan McGregror) on nuori amerikkalainen runoilija, joka saapuu ystäviensä kanssa yökerhoon suunnittelemaan uutta esitystä. Näiden kahden päähahmon välille syntyy romanssi ja elokuvan keskiössä onkin heidän rakkaustarinansa kehittyminen.

Moulin Rougessa on käytetty paljon tunnettuja pop-lauluja, kuten Madonnan ”Like a Virgin” ja ”Material Girl”, The Beatlesin ”All you need is love”, Elton Johnin ”Your song”, The Sound of Music -elokuvan tunnuskappale sekä Nirvanan ”Smells Like Teen Spirit”. Kappaleiden oikeuksien saamiseen menikin melkein kaksi vuotta.

Elokuva menestyi Oscareissa ja sai kaksi palkintoa: paras lavastus ja paras puvustus. Myös Bafta-gaalassa elokuva palkittiin kahdesti.

Koulukinon oppimateriaalit käsittelevät postmodernia elokuvaa, naisen asemaa Moulin Rouge yhteisössä, musikaalia elokuvalajityyppinä, sekä tarjoaa ennakkotehtävän ennen elokuvan katsomista. Materiaalit on suunnattu yläkouluihin sekä lukioihin.

Mrs Harris Goes to Paris elokuva.

Julkaistu:

Rouva Harris lähtee Pariisiin

Leskeksi jäänyt Ada Harris asustelee 1950-luvulla Lontoossa työskennellen siistijänä. Yhtenä päivänä hän ihastuu asiakkaansa esittelemään Dior-mekkoon ja kuin merkkinä edesmenneeltä mieheltään, Ada saa ison rahasumman miehensä Eddien menetyksestä sodassa, sillä hänen olisi kuulunut saada sotalesken eläkettä tapahtuneen seurauksena.

Mrs. Harris tekee poikkeavan päätöksen aiempaan elämäntyyliinsä verrattuna ja ottaa tavoitteekseen saada Diorin mekon omakseen ja lähtee Pariisiin. Elokuva on tarina rohkeasta naisesta, joka tavoittelee ainutlaatuista unelmaansa muiden mielipiteistä välittämättä. Elokuva perustuu Paul Galliconin romaaniin Mrs. ’Arris Goes to Paris, joka ilmestyi vuonna 1957.

Elokuva oli ehdolla Oscareissa parhaasta pukusuunnittelusta.

Julkaistu:

Marie Antoinette

Marie Antoinette on Oscar-voittaja Sofia Coppolan ohjaama sähköinen mutta intiimi tulkinta aikansa ihaillun ja vihatun muoti-ikonin, Marie Antoinetten dekadentista elämästä. Kristen Dunst on nimiroolissa kovaonnisena lapsiprinsessana, jonka onneton avioliitto Ranskan nuoren ja välinpitämättömän kuninkaan, Ludwig XVI:n (Jason Schwartzman) kanssa synnytti enemmän ilkeitä huhuja, jotka jäivät kaikumaan Versaillesin kullatuille käytäville, kuin kuninkaallista jälkikasvua. Skandaalien ja juonittelun täyttämä hovielämä ei koskaan miellyttänyt Marie Antoinettea ja hän valitsikin mielummin rocktähden liioittelevan elämäntyylin. Se suututti niin kuninkaallisia kuin tavallista kansaakin ja lopulta sinetöi hänen kohtalonsa

Julkaistu:

Erityiset (Hors Normes)

Erityiset on lempeän huumorin värittämä draama kansainväliseksi hitiksi nousseen Koskemattomat -elokuvan tekijöiltä. Bruno (Vincent Cassel) huolehtii vaikeasti autistisista, Malik (Reda Kateb) työskentelee hankalista oloista kotoisin olevien nuorten kanssa. Miesten väsymätön työpanos on kullan arvoinen, koska heidän suojattiensa kanssa ei tunnu pärjäävän kukaan muu. Erityiset on tositapahtumiin perustuva tarina ystävyyden merkityksestä. Tarinan innoittajina ovat toimineet ranskalaiset Stephane Benhamou ja Daoud Tatou, jotka ystävystyivät työskennellessään vaikeasti autististen parissa. Elokuvan on ohjannut Olivier Nakache ja Eric Toledano. (Lähde: Koulukino)

Julkaistu:

Van Gogh – Ikuisuuden porteilla

Van Gogh – Ikuisuuden porteilla on tarina poikkeuksellisesta lahjakkuudesta, joka uhmasi oman aikansa normeja. Se keskittyy taiteilijan viimeisiin vuosiin ja Ranskan Arlesissa viettämään tuotteliaaseen kauteen. Matkaa etelän kauniiseen valoon ja väreihin sävyttivät myrskyisä ystävyys Paul Gaugainin (Oscar Isaak) kanssa – ja van Goghin oman mielenterveyden järkkyminen. Epäilijöistä ja pilkkaajista välittämättä, vaatimattomissa oloissa työskennellen Van Gogh loi joukon maailman rakastetuimpia taideteoksia. Hänen tärkeimpänä tukijanaan toimi pikkuveli Theo (Rupert Friend), joka näki Vincentissä tulevien sukupolvien tulkin. Muissa rooleissa mukana ovat mm. Mads Mikkelsen, Emmanuelle Seigner ja Mathieu Amalric. Itsekin taidemaalarina tunnettu ohjaaja Julian Schnabel hylkää elämäkertaelokuvan tyypilliset konventiot ja keskittyy kuvaamaan Van Goghin mielen maisemaa. (Lähde: Finnkino Oy)

Elokuvassa käytetään monipuolisesti erilaisia elokuvatekniikoita, jotka ovat tyypillisiä taide-elokuville. Näihin kuuluvat vaihtelevat ja kokeilevat kuvakulmat ja kuvakoot, rohkea värien käyttö sekä heiluva käsivarakuvaus.