Oppiaine: italia

Suositellut julkaisut

Selaa kaikkia artikkeleita

Julkaistu:

Luca

Italian Rivieralle kauniiseen merenrantakaupunkiin sijoittuva Disneyn ja Pixarin alkuperäiselokuva ”Luca” on nuoren pojan aikuistumistarina jäätelön, pastan ja skootteriajeluiden parissa erään unohtumattoman kesän aikana. Luca seikkailee yhdessä ystävänsä Alberton kanssa, mutta kaiken hauskan uhkana on syvä salaisuus: he ovat merihirviöitä toisesta, merenalaisesta maailmasta. Elokuvan on ohjannut Enrico Casarosa.

Julkaistu:

Call Me by Your Name

Call Me By Your Name on André Acimanin samannimiseen kirjaan perustuva elokuva ensirakkaudesta. Elokuva on ollut yleisömenestys sekä festivaaleilla että teatterilevityksessä.
Julkaisuvuotenaan elokuva oli ehdolla 32 merkittävään elokuva-alan palkintoon ja sai niistä 11 mm. parhaan sovitetun käsikirjoituksen Oscar-palkinnon. Elokuva on valittu useasti vuosikymmenen parhaiden elokuvien listoille ja etenkin pääosan esittäjän Timothée Chalametin roolisuoritusta nuorena Elionia on ylistetty.

Luca Guadagnino ohjaama elokuva sijoittuu 1983 vuoden kesään Pohjois-Italiassa. Elokuva seuraa 17-vuotiaan amerikkalais-italialaisen Elion (Timothée Chalamet) elämää. Elio viettää kesää perheensä kanssa historiallisessa villassa nauttien kuvankauniista ympäristöstä, kirjallisuudesta, klassisen musiikin sovittamisesta ja soittamisesta sekä flirttailusta ystävänsä Marzian (Esther Garrel) kanssa. Elion suhde hänen isäänsä (Michael Stuhlberg), kreikkalais-roomalaiseen kulttuurin professoriin, on läheinen ja lämmin. Nuori Elio on varttunut akateemisesti koulutettujen vanhempiensa sekä korkeakulttuurin parissa ja vaikuttaa ikäistään kypsemmältä. Tunneasioissa Elio on kuitenkin melko kokematon.

Kesän tunnelma muuttuu, kun Elion isän tutkimusassistentiksi saapuu komea Oliver (Armie Hammer). Elion ja Oliverin välille heräävä intohimo roihahtaa liekkeihin kuumien kesäpäivienaikana, eikä paluuta entiseen enää ole.