Oppiaine: espanja

Suositellut julkaisut

Selaa kaikkia artikkeleita

Saapasjalkakissa viimeinen toivomus elokuvan juliste.

Julkaistu:

Saapasjalkakissa: Viimeinen toivomus

Saapasjalkakissa palaa, kun hän tajuaa että kissojen yhdeksästä elämästä on hän kuluttanut jo kahdeksan.

Elämien takaisin hankkiminen ei kuitenkaan ole kovin turvallista, sillä Saapasjalkakissalla on jäljellä vain yksi ainokainen elämä. Avukseen hän päättää pyytää entisen vastustajansa, Kitty Pehmotassun. Matkallaan mukaan tarttuu myös espanjalainen koira, Perro. Saapasjalkakissan elämät takaisin saadakseen kolmikon pitää ottaa suunta kohti Mustaa Metsää ja siellä olevaa Toivomustähteä.

Matkalle luo haasteita Saapasjalkakissan perässä oleva palkkionmetsästäjä Iso Paha Susi sekä Kolmen Karhun Mafia, joka tavoittelee samaa Toivomustähteä.

Julkaistu:

Spirit – Kesyttämätön

Spirit – Kesyttämätön kertoo omaa paikkaansa etsivästä tytöstä, joka löytää sukulaissielunsa kohdatessaan villihevosen.

Lucky on tullut äitiinsä, sillä hänkään ei pidä säännöistä ja rajoituksista. Se aiheuttaa harmaita hiuksia Cora-tädille, joka yrittää parhaansa mukaan kasvattaa tyttöä suurkaupungissa. Kun Lucky joutuu jälleen kerran pulaan, Cora päättää, että edessä on muutto Luckyn Jim-isän luo Miraderoon.

Unelias pikkukaupunki ei alkuun tee vaikutusta Luckyyn. Hän tulee kuitenkin toisiin ajatuksiin, kun hän kohtaa Spiritin, omapäisen mustangin, ja tutustuu kahteen paikalliseen ratsastajaan, Abigailiin ja Pru’un.

Kun sydämetön hevosten kasvattaja aikoo vangita Spiritin lauman ja myydä hevoset raskaaseen työhön, Lucky lähtee uusien ystäviensä kanssa pelastamaan eläintä, joka on antanut hänen elämälleen merkityksen. Spiritin avulla Lucky on löytänyt yhteyden äitiinsä ja meksikolaiseen kulttuuriperintöönsä. (Lähde: Finnkino Oy)

Julkaistu:

Encanto

Erikoislaatuinen Madrigalin perhe elää piilossa Kolumbian vuorilla, ihmeellisessä lumotussa paikassa nimeltä Encanto. Encanto on siunannut perheen jokaista lasta ainutlaatuisella erikoislahjalla supervoimasta kykyyn parantaa. Jokaista, paitsi yhtä: Mirabelia. Mutta kun hän saa selville, että Encantoa ympäröivä taika on vaarassa, Mirabel päättää, että hän – ainoa tavallinen Madrigal – saattaa olla poikkeuksellisen perheen ainokainen toivo.

Ohjannut Jared Bush, Byron Howard ja Charise Castro Smith. Elokuva palkittiin parhaan animaatioelokuvan Oscarilla.

Julkaistu:

Kärsimys ja kunnia (Dolor y gloria)

Espanjalaisen elokuvan ohjaajalegendan Pedro Almodóvarin elämänmakuinen elokuva vie katsojansa taiteilijaelämän pyörteisiin. Elokuvaa tähdittävät Almodóvarin luottonäyttelijät Antonio Banderas ja Penélope Cruz.

Kärsimys ja kunnia seuraa elokuvaohjaaja Salvador Malloniksen (Banderas) kamppailua eri sairauksien, ihmissuhteiden, oman uran sekä addiktion parissa. Salvadorin elämäntarinaa alkaa lapsuuden muistoilla 1960-Valenciasta ja vie meidät 1980-luvun Madridin, jossa päähenkilö kokee elämänsä ensimmäisen kiihkeän rakkauden. Kivulias ero johtaa päähenkilön pakenemaan kirjoittamisen maailmaan Elokuvan keskiössä on pohdinnat elämän merkityksellisyydestä, tyhjyyden kokemuksesta sekä unohtumattomasta rakkaudesta.
Elokuva sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien kilpailusarjassa toukokuussa. Antonio Banderas huomioitiin roolistaan parhaan miespääosan palkinnolla. Elokuva on saanut ylistäviä arvosteluja maailmanlaajuisesti ja sitä on kutsuttu Almodóvarin parhaaksi työksi vuosiin, Elokuvan tarinassa on löydetty omaelämäkerrallisia piirteitä. Ohjannut Pedro Almodóvar. Näyttelijöinä mm. Antonio Banderas, Asier Etxeandia ja Leonardo Sbaraglia.