Award: Oscar

Selaa kaikkia artikkeleita

Julkaistu:

Chinatown

Seurapiirikaunotar Evelyn Mulwray palkkaa yksityisetsivä Jake Gittesin, koska epäilee miehellään Hollisilla olevan suhde. Gittes tekee työtä käskettyä ja ottaa valokuvia miehestä nuoren tytön kanssa. Seuraa skandaali, ja Gittesille selviää, että hänet palkannut kaunotar ei ollutkaan rouva Mulwray. Kun Hollis Mulwray löydetään kuolleena, Jake on äkkiä keskellä monimutkaista petoksen ja korruption verkkoa.

Julkaistu:

Kummisetä I

Francis Ford Coppolan eeppisessä mestariteoksessa Marlon Brando sai Oscarin roolistaan Corleone perheen johtohahmona. Brandon esittämä Don Corleone ei ole elokuvaversiossa niin selkeä päähenkilö kuin Mario Puzon romaanissa. Sen sijaan huomio keskittyy varsin pian Don Corleonen poikaan Michaeliin, jonka varassa saaga etenee loppuunsa. Ohjaaja Coppola maalaa hyytävän muotokuvan sisilialaisen mafiaperheen vallan noususta ja laskusta Amerikassa. Elokuva on erinomainen kuvaus niin italialaisen Corleonen perheen elämästä kuin heidän harjoittamasta likaisesta rikollisesta toiminnasta. Mario Puzon best-selleriin perustuvan tarinan antia ovat myös Al Pacinon, James Caanin ja Robert Duvallin vakuuttavat roolit. Vuonna 1972 Kummisetä sai kymmenen Oscar-ehdokkuutta, joista se palkittiin kolmella Oscarilla mm. parhaana elokuvavana. Kummisedän ohjaajaksi kaavailtiin alun perin Sergio Leonea.

Julkaistu:

Takaikkuna

Elokuvan kuvaamat tapahtumat sijoittuvat kokonaisuudessaan yhteen huoneeseen, jossa pyörätuolissa istuva James Stewartin näyttelemä lehtikuvaaja L.B. Jeffries on jo kuudetta viikkoa seurannut naapureittensa touhua ikkunastaan. Jeffries on vakuuttunut, että vastapäisessä talossa on sattunut murha. Ohjannut: Alfred Hitchcock

Julkaistu:

Ihmemaa Oz

Musikaaliklassikko herauttaa vedet silmiin ensimmäisen kymmenen minuutin aikana, kun Dorothy laulaa sydäntäsärkevän sateenkaarilaulunsa. Tunnettuun lastenkirjasarjaan perustuvassa tarinassa tornado vie maalaistytön ihmeelliseen Ozin maahan. Matkakavereiksi reipas lettipää saa värikkään kolmikon. Elokuvan tuotanto-olosuhteet jaksavat edelleen puhuttaa historioitsijoita, esimerkiksi Tinamiehen kokovartalomaalia on epäilty supermyrkylliseksi.

Julkaistu:

Kaunis mieli

Neljällä Oscarilla palkittu elokuva kertoo taloustieteen Nobel-voittaja John Nashista, joka sairastaa skitsofreniaa. Nerokas matemaatikko erottui jo opiskeluaikana joukosta ja alkoi työstää mullistavaa peliteoriaansa. Valmistuttuaan Nash alkaa opettaa teknillisessä korkeakoulussa, mutta vähitellen mielenterveysongelmat ja vakavat vainoharhat alkavat saada miehestä yliotteen.

Simson ja Delila elokuvan juliste.

Julkaistu:

Simson ja Delila

Simson ja Delila (engl. Samson and Delilah) on vuonna 1949 ensi-iltansa saanut historiallinen seikkailuelokuva, jonka on ohjannut Cecil B. DeMille. Elokuva perustuu Vanhan testamentin kertomukseen Simsonista, juutalaisesta soturista, ja Delilasta, naisesta, joka petti hänet filistealaisille.

Elokuvan tarina kertoo Simsonista, jolla on yliluonnollinen voima, ja jonka voiman lähteenä ovat hänen pitkät hiuksensa. Simson käy taistelua Israelin vihollisia, filistealaisia, vastaan. Delila, joka on filistealaisten kätyri, viettelee Simsonin ja saa hänet paljastamaan voimansa salaisuuden. Kun Delila leikkaa Simsonin hiukset, hän menettää voimansa ja joutuu vangiksi. Lopulta Simson rukoilee Jumalalta voimiensa palauttamista ja onnistuu tuhoamaan filistealaisten temppelin omassa kuolemansa hetkellä.

Elokuvassa Simsonia näytteli Victor Mature ja Delilaa Hedy Lamarr. Simson ja Delila oli suuri menestys aikanaan ja voitti kaksi Oscar-palkintoa parhaasta lavastuksesta ja parhaasta puvustuksesta. Elokuva tunnetaan erityisesti sen eeppisistä kohtauksista, värikkäistä puvuista ja näyttävistä lavasteista, jotka olivat tyypillisiä Cecil B. DeMillen spektaakkelimaisille elokuville.

Elokuva on klassinen esimerkki Hollywoodin ”raamattu-epookkien” genrestä, joka oli suosittu 1940- ja 1950-luvuilla.

Julkaistu:

The Robe – Näin Hänen kuolevan

Roomalainen sadanpäämies Marcellus Gallio, jonka roolissa nähdään Richard Burton, valvoo Jeesuksen ristiinnaulitsemista ja voittaa viitan noppapelissä ristin juurella. Marcellus, joka ei ole koskaan ollut uskon mies, alkaa kokea häiritseviä näkyjä ja tuntee syyllisyyttä teoistaan, kun hänen orjansa Demetrius pakenee viitan kanssa. Varmana siitä, että viitan tuhoaminen vapauttaisi hänet kärsimyksistään, Marcellus lähtee etsimään Demetriusta – ja löytää samalla kristillisen uskonsa. Tämä raamatullinen eepos, yksi valkokankaan suurimmista, nimettiin Oscar-ehdokkaaksi viidessä kategoriassa vuonna 1953, mukaan lukien parhaan elokuvan palkinto ja Richard Burtonin ehdokkuus parhaasta miespääosasta. Elokuva voitti lopulta kaksi Oscar-palkintoa.

Julkaistu:

Titanic

Rose (Kate Winslet) on yläluokkainen nainen, joka elää ylimielisen sulhasensa tukahduttavan mielivallan alla. Jack (Leonardo DiCaprio) on huoleton vapaa-sielu ja taiteilija, joka avaa Rosen silmät ja vie hänen sydämensä. Laivan törmätessä jäävuoreen hyytävällä Atlantilla, nuorten rakastavaisten matka muuttuu henkeäsalpaavaksi selviytymistaisteluksi. Ohjaus: James Cameron.

Julkaistu:

Poor Things

Bella on nuori nainen, jonka nerokas mutta omintakeinen tiedemies tri Godwin Baxter herättää henkiin. Aluksi Bella on innokas opettelemaan elämää Baxterin siipien suojassa. Elämänjanossaan hän kuitenkin karkaa sliipatun ja paheellisen lakimiehen Duncan Wedderburnin mukana myrskyisälle matkalle halki mantereiden. Sen myötä aikansa ennakkoluulot karistaneesta Bellasta kasvaa vankkumaton vapauden ja tasa-arvon puolustaja.

Elokuva palkittiin neljällä Oscarilla:

1. Paras naispääosa: Emma Stone sai tämän arvostetun palkinnon roolistaan nuorena viktoriaanisena naisena nimeltä Bella Baxter, joka herätetään henkiin kuolleista.
2. Paras lavastus: James Price ja Shona Heath saivat tunnustusta elokuvan visuaalisesta maailmasta.
3. Paras maskeeraus: Nadia Stacey, Mark Coulier ja Josh Weston loivat vaikuttavat maskeeraukset ja hiusmuotoilut.
4. Paras puvustus: Holly Waddington vastasi upeista puvuista, jotka veivät katsojat viktoriaaniseen aikaan ja steampunk-seikkailuun.

Julkaistu:

Spotlight

Spotlight on vuonna 2015 julkaistu elokuva, joka kuvaa Boston Globe -lehden toimituksen tutkivaa journalistiryhmää, Spotlight-tiimiä, joka paljastaa katolisen kirkon lasten
seksuaalisen hyväksikäytön skandaalin Bostonissa. Elokuva on kiehtova kuvaus toimittajien sitoutumisesta totuuden etsintään ja rohkeudesta paljastaa vaiettuja totuuksia.
Spotlight on voittanut lukuisia palkintoja, mukaan lukien kaksi Oscar-palkintoa vuonna 2016: paras elokuva ja paras alkuperäiskäsikirjoitus. Lisäksi se voitti BAFTA-palkinnon parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta ja parhaasta leikkauksesta. Elokuva on saanut laajalti kiitosta sekä kriitikoilta että yleisöltä sen tarkkuudesta, jännityksestä ja tärkeästä aiheestaan.
Ohjaus: Tom McCarthy