Tyylilaji: dokumentti

Dokumentteja

Suositellut julkaisut

Selaa kaikkia artikkeleita

Julkaistu:

Ompelijatar

Elokuva kertoo miten köyhän, puolikuuron naisen elämä johtaa vääjäämättömään lopputulokseen nuoressa itsenäisessä Suomessa. Hänet pidätetään punakaartin naiskomppanian jäsenenä vuonna 1918 ja tuomitaan vankileirille. Siitä lähtien hän on merkitty, ”yhteiskunnalle vaaralliseksi luokiteltu”. Hän toimii 1920-luvulla aktiivisesti helsinkiläisissä vasemmistolaisissa nuorisoseuroissa, vetää kirjallisuustoimikuntaa, kirjoittaa järjestölehtiin.

Valtiollisella poliisilla on kaikki oikeudet puuttua radikaaliin toimintaan; kansakunnan yhtenäisyys tulee taata keinolla millä hyvänsä. 1930-luvun alussa kommunistien toiminta kielletään lailla ja sitä mukaa paranoia lisääntyy. Valpo tarkkailee ja raportoi tuhansien ihmisten elämää. Petturuuden ja sankaruuden erosta tulee häilyvä.

Martta Koskinen ei tee koskaan itsestään numeroa, mutta hänet ilmiannetaan moneen kertaan. Hän tutustuu vankilassa Hertta Kuusiseen, pääsee sitä kautta sivistyneistön piireihin, työskentelee ahkerasti ompelijattarena mm. kirjailija Hella Wuolijoelle. Hän auttaa aina kykyjensä mukaan nuorempiaan ja jatkosodan aikana sodastakieltäytyneitä tinkien omasta vaatimattomasta elintasostaan.

Hän ryhtyy viestinviejäksi maanalaiselle vastarintaliikkeelle, jonka toiminta on lähes olematonta, paljolti pienen piirin keskinäistä kinastelua. Hän piilottelee kommunistien johtohenkilöä, Hertta Kuusisen sulhasta, Yrjö Leinoa. Jäätyään kiinni hän kieltäytyy paljastamasta mitään.

Martta Koskista pidetään maanpetturina, vakoilijana, vihollisen kätyrinä. Joillekin hän on mielipidevanki, toisinajattelija, pasifisti.

Ompelijatar on ihmisoikeustarina 70 vuoden takaa ja samalla tarina nuoresta Suomesta.

Ohjaaja:
Ville Suhonen

Pääosissa:
Vera Kiiskinen
Laura Birn
Elena Leeve
Pekka Milonoff

Elokuva palkittiin Parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnolla.

Huom. Ei DVD- tai Blu-rayjakelussa.

Julkaistu:

Monsterimies

Ainoa virallinen dokumenttielokuva Lordista, suomalaisesta kansallissankarista, luovasta hirviönerosta, joka voitti bändeineen Suomelle ensimmäisen Euroviisu-tittelin. Elokuvassa päästään ensimmäistä kertaa kulissien taakse, missä voiton myötä bändin johtohahmo Mr Lordi, rovaniemeläinen Tomi on kokenut suuren menestyksen ja massojen hyväksynnän. Kahden vuoden jälkeen Lordista on tehty kaupallinen brändi, mutta Tomi kärsii totaalisesta romahduksesta eikä pysty luomaan uutta. Paine onnistua on suuri sekä fanien että suuren yleisön taholta.

Onnistuuko Tomi vaikeuksien keskellä pitämään hirviöyhtyeensä kasassa ja löytämään lapsenomaisen luomisen ilon ratkaisevan tärkeää uutta Lordi levyä varten? Elokuvassa seurataan yksinoikeudella suositun hirviöbändin vaikeaa arkea esirippujen takana ja nähdään ainutlaatuista, ennennäkemätöntä arkistomateriaalia hirviöunelman syntyvaiheista Tomin lapsuusvuosilta.

Tomi vannoo ikuista uskollisuutta kasariheville eikä koskaan aio kasvaa aikuiseksi. Elokuva kertoo luomisen vimmasta, ja rohkeudesta olla juuri sitä mihin itse uskoo, vaikka hevimonsteri 1980-luvulta ei olisikaan enää muodikkain juttu maailmassa.

Julkaistu:

Punk – tauti joka ei tapa

Elokuvan yleissävy on energinen kuin punk itse. Elokuva kertoo nuoruudesta, tarkemmin sanottuna kahdesta nuoruudesta, 1970–80-lukujen ja nykyhetken punk-sukupolvista. Seuraamme neljän Tampereen seudulta kotoisin olevan nuoren perustamaa bändiä ja sen vaiheita keikkailuineen, onnistumisineen ja vastoinkäymisineen. Elokuvassa kuullaan sekä vanhaa että uutta punkkia. Mukana on myös kiinnostavaa arkistomateriaalia punkveteraanien alkutaipaleilta. Punk – tauti joka ei tapa on puhutteleva ja kiinnostava dokumenttielokuva suomalaisesta punkista, viihdyttäväkin, muttei hampaaton tai särmätön.

Ohjaaja:
Jouko Aaltonen

Pääosissa:
Andy McCoy
Severi Helle
Pelle Miljoona
Pantse Syrjä

Huom. Dokumentti ei ole enää Blu-ray tai DVD-jakelussa.

Julkaistu:

Rouva Presidentti

Elokuvassa Rouva Presidentti seurataan Suomen ensimmäisen naispresidentin arkea ja elämää lähes puolentoista vuoden ajan hänen virkakautensa loppuun asti. Rouva Presidentti on elokuva Suomesta, presidentistä johtajana ja rivakasta naisesta instituution takana.

Elokuvan tuotantoryhmä kulkee presidentti Halosen matkassa Suomessa ja ulkomailla, kabineteissa ja vapaalla. Dokumentti kuvaa arkea ja juhlaa vuoden 2010 marraskuusta ensi maaliskuun alkupäiviin, jolloin presidentti Halonen luovuttaa vallan seuraajalleen. Rouva Presidentti -elokuvassa katsoja on läsnä tilanteissa, joita ei ennen ole ollut mahdollista nähdä: tilanteet juuri ennen merkittäviä julkisia tapahtumia ja niiden jälkeen, matkat ja siirtymät sekä kaikki tehtävät, joista työ muodostuu.

Ohjaaja:
Aleksi Bardy

Pääosissa:
Tarja Halonen
Pentti Arajärvi
Eila Nevalainen
Heli Sariola

Huom. Ei enää Blu-ray tai DVD-jakelussa.

Julkaistu:

Paavo, a Life in Five Courses

Suomalainen maalaistalon poika Paavo Turtiainen palkataan ruotsalaisen teatterituottajan Lars Schmidtin ja tämän vaimon, näyttelijä Ingrid Bergmanin, pariisilaiseen kotiin. Pariskunta ”adoptoi” ja kouluttaa Paavon liikkumaan rikkaiden ja kuuluisien joukossa. Myöhemmin Paavosta tulee Schmidtin ja Bergmanin henkilökohtainen sihteeri. Hänen vastuullaan on rakentaa sekä Schmidtin että Bergmanin henkilökohtaiset arkistot. Rouva Bergmanin arkistot ovat nyt Wesleyanin yliopiston elokuva-arkistossa ja Schmidtin arkistot ovat Yhdysvaltain kongressin kirjastossa. Schmidtin ja Bergmanin erottua Paavo päättää asettua pysyvästi asumaan New Yorkiin. Hänen ensimmäiset asiakkaansa ovat Schmidtin ystäviä: julkkiksia ja liikemaailman persoonallisuuksia, joihin Paavo tutustui työskennellessään Pariisissa ja Dannholmenilla, Schmidtin omistamalla ruotsalaisella saarella. Lopulta Paavosta tulee arvostettu kokki ja tapahtumien järjestäjä korkeassa yhteiskunnassa. Matkan varrella hän on oppinut seisomaan omilla jaloillaan.

Julkaistu:

Maija Isola

Elokuva Suomen rakastetuimpien kankaiden suunnittelijasta Maija Isolasta. Taiteilija Maija Isolan mallien pohjalta luotiin Marimekon elämäntapafilosofia, joka kasvoi arkkitehtonisiin mittoihinsa hänen malliensa myötä, joita olivat muun muassa Unikko, Kivet, Kaivo ja Melooni. Elokuva näyttää mikä oli Maija Isolan kankaiden menestyksen salaisuus, mitkä arvot olivat maailmanmatkaaja Isolan elämän keskiössä, ja mikä on hänen jättämänsä perintö meille.

Huom. ei saatavilla DVD- tai Blu-ray formaatissa.

Julkaistu:

Kansanvalta

Nuori runoilija Laura Eklund Nhaga etsii itselleen merkityksellisiä tapoja vaikuttaa ympäröivään maailmaan. Hän tutkii monia erilaisia aktivismin muotoja, ymmärtäen, että jokainen niistä voi olla tehokas omalla tavallaan. Eklund Nhaga liikkuu luontevasti Eduskuntatalon portailta brittiyliopiston lavarunoiltoihin ja Capitolille. Greenlit Productionsin dokumenttielokuva tarkastelee nykyhetken isoimpia kysymyksiä, kuten globaalia muutosta, populismin nousua sosiaalisessa mediassa ja ruohonjuuritason liikkeitä. Elokuva on kuvailutulkattu. (Lähde: Yle Areena)

Huom. ei saatavilla DVD- tai Blu-ray formaatissa.

Julkaistu:

Spandex Sapiens

Kanadalaisen saarnamiehen yksinäinen poika Michael rakentaa ensimmäisen ammattimaisen nyrkkeilyliiton kauas Suomeen. Transsukupuolinen nyrkkeilijä Jessica liittyy mukaan kilpaillen Michaelia vastaan sekä fyysisesti että ideologisesti. Raivo ja turhautuminen vaikuttavat Michaeliin, joka on nyt 40-vuotias etsien yhä kumppania. Hän kaipaa rakkautta, mutta ensin hänen täytyy oppia olemaan vihaamatta. Löydettyään todellisen rakkauden verkosta Michael uudelleen määrittelee arvonsa ja uudistaa itsensä rakastuneena nyrkkeilijänä.

Julkaistu:

Knucklebonehead

Oscar on 40-vuotias opettaja, jonka Jekyll ja Hyde-elämäntyyli alkaa varjostaa hänen perhe-elämäänsä. Juuri kun hän alkaa osoittaa merkkejä rauhoittumisesta ensimmäisen lapsensa syntymän, uuden asuntolainan ja useiden psykiatriavierailujen jälkeen, manageri houkuttelee hänet takaisin entiseen elämäänsä rock’n’roll-hulluna ja apokalyptiselle kolmen viikon kiertueelle Kiinaan.

Julkaistu:

Själö: Island of Souls

Vuosisatojen ajan suljettu laitos toimi viimeisenä pysäkkinä sosiaalisesti poikkeaville naisille Själössä, eristäytyneellä saarella Itämeressä. Syrjäytetyt naiset pidettiin siellä pidätettyinä, jotta heitä voitaisiin tarkkailla, tutkia ja mitata – aivan samalla tavalla kuin tutkijat keskittyvät ympäröivään luontoon tutkimuskeskukseksi muutetussa paikassa. Kun nuori tutkija kerää näytteitä saarella, menneisyys nousee esiin sairaalan käyttämättömistä huoneista ja kirjoittamattomien kirjeiden kuiskauksissa. Tilaa täyttyy piilossa olleista muistoista, kun näkymättömät arkistot heräävät eloon. Kenen tarinat muistetaan ja kenen unohtuvat?