Back to moviesNext movie

Esittäminen on luvanvaraista

Suomen tekijänoikeuslain mukaisesti elokuvien julkista esittämistä varten tarvitaan voimassa oleva lupa. Elokuvalisenssin Yhdistelmäluvalla voit esittää elokuviamme.

Pyydä Elisa Viihde -koodia

Saat Elisa Viihde-koodin kun, olet syöttänyt PIN-koodisi. Koodi lähetetään myös sähköpostitse.

Lue
Traileri

The Artist

2011 | 100 min | K-7 | draama

Vuonna 1927 Hollywoodissa George Valentin, mykkäelokuvien tähti, kohtaa uransa uhan äänielokuvan nousun myötä. Samaan aikaan nuori ekstra Peppy Miller on nousemassa tähteyteen ja suuren suosion pariin. Elokuvan tapahtumat kietoutuvat yhteen elokuvateollisuuden myllerryksessä. The Artist palkittiin viidellä Oscarilla, mukaan lukien paras elokuva, ohjaus (Michel Hazanavicius), miespääosa (Jean Dujardin), puvustus sekä alkuperäismusiikki.

Elokuva on kunnianosoitus mykkäelokuvakaudelle ja Hollywoodin kultaisille ajoille.

Elokuvan katsomisen jälkeen voidaan käydä keskustelua seuraavista kysymyksistä:

1. Miten elokuva hyödyntää mykkäelokuvien ajan visuaalista ja kerronnallista kieltä? Anna esimerkkejä elokuvan kohtauksista, joissa tämä tulee selvästi esiin.
2. Millaisia yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia huomaat The Artistin ja klassisten mykkäelokuvien välillä? Kuinka elokuva kunnioittaa ja viittaa mykkäelokuvien aikaan, mutta samalla tuo mukanaan modernin otteen?
3. Kuinka elokuva käsittelee menneisyyden ja nykyisyyden välistä kontrastia? Mitä se kertoo Hollywoodin muutoksesta ajan myötä ja millaisia ajankohtaisia teemoja se tuoesiin?
4. Millainen rooli musiikilla on elokuvassa The Artist? Kuinka se vaikuttaa tunnelmaan ja tarinan kerrontaan? Miten musiikki tukee mykkäelokuvan estetiikkaa?
5. Miten elokuva kommentoi elokuvan tekemisen ja elokuvateollisuuden haasteita? Mitä se kertoo taiteilijan taistelusta pysyä relevanttina muuttuvassa maailmassa?
6. Mitä mieltä olit siitä, että elokuva The Artist voitti peräti viisi Oscar-palkintoa, mukaan lukien paras elokuva, paras ohjaus (Michel Hazanavicius), paras miespääosa (Jean Dujardin), paras lavastus ja paras puvustus? Vertaa omaa katselukokemustasi näihin saavutuksiin, mitkä elementit elokuvassa mielestäsi ansaitsivat nämä palkinnot ja miksi?

Elokuvan katsomisen jälkeen voidaan myös tehdä seuraavia tehtäviä:

1. Pienryhmätehtävä: Hollywoodin mykkäelokuvien aikakauden tutkimus

Jaa oppijat pienryhmiin ja anna heille tehtäväksi tutkia Hollywoodin mykkäelokuvien aikakauden taustatietoja. Heidän tulisi keskittyä selvittämään, miten elokuva-ala kehittyi
tuona aikana, mikä oli mykkäelokuvien aikakauden kulttuurillinen merkitys, ja mitkä olivat merkittävät tapahtumat ja ilmiöt tuona aikana. Oppijat voivat käyttää erilaisia lähteitä tutkimusaineistona. Heidän tulisi kerätä tietoa valitsemistaan aiheista ja ymmärtää niiden vaikutus elokuva-alan kehitykseen ja kulttuurilliseen merkitykseen.
Esimerkkejä tutkimusaiheista:
○ Suuret studiot: Warner Bros., Paramount Pictures, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Universal Pictures.
○ Merkittävät näyttelijät: Charlie Chaplin, Buster Keaton, Mary Pickford, Rudolph Valentino.

Jokainen ryhmä valmistelee lyhyen esityksen valitsemastaan näyttelijästä, merkittävästä studiosta tai aikakauden elokuvan ilmiöstä. Ryhmät esittävät esityksensä muille ryhmille.
Kun kaikki ryhmät ovat esittäneet tutkimustuloksensa, käydään keskustelua Hollywoodin mykkäelokuvien aikakauden merkityksestä ja sen vaikutuksesta elokuva-alan
kehitykseen. Keskustelun jälkeen opiskelijat voivat kirjoittaa lyhyen reflektioesityksen siitä, miten tämä tieto auttoi heitä ymmärtämään paremmin The Artistin historiallista taustaa ja sen kulttuurillista merkitystä.

Yhteenveto:

The Artist on kriitikoiden ylistämä mykkäelokuva, joka kietoo katsojansa lumoavaan tarinaan Hollywoodin kulta-ajan loistosta ja sen mykkäelokuvien aikakauden taiteesta. Elokuva
tarjoaa ainutlaatuisen sukelluksen elokuvan historiaan ja tekniikkaan, samalla kunnioittaen ja viihdyttäen yleisöään. Sen visuaalisesti vaikuttava tyyli ja tinkimätön näyttelijätyö tekevät
siitä unohtumattoman elokuvakokemuksen. Elokuva haastaa katsojansa mykkäelokuvan esitystavalla ja vahvalla intertekstuaalisuudellaan ja antaa eniten katsojalle, joka on jo tutustunut elokuvien
historiaan. Elokuvaa suositellaan erityisesti toisen asteen mediaopiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneita elokuva-alan historiasta ja sen ammattitaidosta. Elokuva tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman elokuvan tekoon ja sen kehitykseen ajan saatossa, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan opiskelijoille, jotka haluavat syventää ymmärrystään elokuvan taustasta ja merkityksestä.

Oppimateriaalin tekijä: Laura Roschier/Mediametka


Katso elokuva verkossa

Vuokrattavissa:

Apple TV
Blockbuster
Google Play Movies
SF Anytime
Telia Play

Ostettavissa:

Apple TV
Blockbuster
Google Play Movies
SF Anytime

Katsottavissa ilmaiseksi:

Cineasterna

Suoratoistettavissa:

MUBI

Tietoa elokuvasta

Oppiaineet

 • historia
 • kuvataide
 • musiikki
 • suomen kieli ja kirjallisuus

Avainsanat

 • elokuvan historia
 • elokuvateknologia
 • ihmissuhteet
 • musiikki
 • oppimateriaalit
 • rakkaus
 • taide

Koulutusasteet

 • lukiot ja ammatillinen koulutus
 • yläkoulut

Lajityypit

 • draama

Ikärajat

 • K-7

Palkinnot

 • Oscar

Tuotantoyhtiö

 • Scanbox