Back to moviesNext movie

Esittäminen on luvanvaraista

Suomen tekijänoikeuslain mukaisesti elokuvien julkista esittämistä varten tarvitaan voimassa oleva lupa. Elokuvalisenssin Yhdistelmäluvalla voit esittää elokuviamme.

Pyydä Elisa Viihde -koodia

Saat Elisa Viihde-koodin kun, olet syöttänyt PIN-koodisi. Koodi lähetetään myös sähköpostitse.

Lue

Kärsimys ja kunnia (Dolor y gloria)

2019 | 114 min | K-16 | draama

Espanjalaisen elokuvan ohjaajalegendan Pedro Almodóvarin elämänmakuinen elokuva vie katsojansa taiteilijaelämän pyörteisiin. Elokuvaa tähdittävät Almodóvarin luottonäyttelijät Antonio Banderas ja Penélope Cruz.

Kärsimys ja kunnia seuraa elokuvaohjaaja Salvador Malloniksen (Banderas) kamppailua eri sairauksien, ihmissuhteiden, oman uran sekä addiktion parissa. Salvadorin elämäntarinaa alkaa lapsuuden muistoilla 1960-Valenciasta ja vie meidät 1980-luvun Madridin, jossa päähenkilö kokee elämänsä ensimmäisen kiihkeän rakkauden. Kivulias ero johtaa päähenkilön pakenemaan kirjoittamisen maailmaan Elokuvan keskiössä on pohdinnat elämän merkityksellisyydestä, tyhjyyden kokemuksesta sekä unohtumattomasta rakkaudesta.
Elokuva sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlien kilpailusarjassa toukokuussa. Antonio Banderas huomioitiin roolistaan parhaan miespääosan palkinnolla. Elokuva on saanut ylistäviä arvosteluja maailmanlaajuisesti ja sitä on kutsuttu Almodóvarin parhaaksi työksi vuosiin, Elokuvan tarinassa on löydetty omaelämäkerrallisia piirteitä. Ohjannut Pedro Almodóvar. Näyttelijöinä mm. Antonio Banderas, Asier Etxeandia ja Leonardo Sbaraglia.

Elokuvan katsomisen jälkeen voidaan käydä keskustelua seuraavista kysymyksistä:

1. Mise-en-scène eli näyttämöllepano on elokuvataiteeseen liittyvä termi. Se käsittää kaiken sen, mitä kamera näyttää katsojalle. Ohjaaja Pedro Almodóvar on tunnettu omintakeisesta mise-en-scène
tyylistään. Keskustelkaa ohjaaja Almodóvarin tyylistä ja siitä, miltä elokuva näytti.
2. Kärsimys ja kunnia –elokuvassa kodin ja sisustuksen merkitys on vahvasti läsnä tarinamaailmassa.Vertaile päähenkilö Salvador Mallon lapsuuden kotia siihen millainen hänen kotinsa oli aikuisena.
3. Elokuvassa viitataan melodraama tyylilajiin ja ohjaaja Almodóvaria on kutsuttu melodraaman mestariksi. Mitä melodraama tarkoitta? Mitkä ovat melodraaman tunnusmerkkejä? Mitä mieltä sinä olet melodraamasta?
4. Elokuvassa oli useita kohtauksia huumeiden käytöstä. Millaisia ajatuksia tämä sinussa herätti?
5. Elokuvan ikäraja on K-16. Tutkikaa yhteisesti ikärajojen määrityksiä ja pohtikaa, miksi tämän elokuvan ikäraja on suhteellisen korkea: https://kavi.fi/ikarajat_2023/
6. Elokuvan tarina sijoittui Espanjaan. Pohtikaa yhdessä, millaisen käsityksen elokuva antaa espanjalaisuudesta. Jos sama elokuva sijoittuisi Suomeen, olisiko se erilainen? Miten?
7. Päähenkilö kärsii elokuvassa masennuksesta ja ilottomuudesta. Millaisia ajatuksia tämä sinussa herätti?
8. Kärsimys ja kunnia –elokuva käsittelee luovuttaa ja taitelijan elämää. Miten sinä ymmärrät luovuuden? Millaisena elokuva näytti taitelijan elämän?

Elokuvan katsomisen jälkeen voidaan myös tehdä seuraavia tehtäviä:

1. Elokuvajulisteet

Tutkikaa pareittain ohjaaja Pedro Almodóvarin eri elokuvien julisteita. Verratkaa niitä toisiinsa: mitä yhtäläisyyksiä löydätte julisteista? Entä mitä eroavaisuuksia niissä on?

2. Oman elämän soundtrack

Musiikki tehostaa elokuvan tarinamaailmaa ja vaikuttaa tunteisiimme. Millainen on sinun elämäsi soundtrack? Valitse kolme kappaletta, jotka kuvaavat sinun elämääsi parhaiten. Valitse lisäksi kappale, joka
muistuttaa sinua lapsuudestasi.

3. Sisustus ja persoona

Elokuvassa kotien sisutus antoi meille käsityksen henkilöiden persoonista. Jos sinä olisit henkilö elokuvassa, millainen haluaisit huoneesi olevan? Suunnittele huone, joka kuvaa sinun persoonaasi.

Yhteenveto:

Kärsimys ja kunnia -elokuva soveltuu parhaiten toisen asteen oppilaille. Elokuvan tarinamaailma sisältää huumeiden käyttöä sekä viittauksia masennukseen. Riippuvuus kipulääkkeistä sekä huumeista on läsnä ja
vahvasti osana elokuvan päähenkilön tarinassa hänen kamppaillessaan sairauksien sekä masennuksen kanssa. Raskaista teemoista huolimatta tarina sisältää toivon pilkahduksia päähenkilön elämään liittyen.
Pedro Almodóvar on Espanjan tunnetuimpia ohjaajia. Hänen elokuvansa sijoittuvat Madridiin ja käsitelevät laaja-alaisesti elämään liittyviä teemoja draaman keinon. Almodóvar on avoimesti homoseksuaali ja useat
hänen elokuvistaan sisältävät tarinoita eri seksuaalivähemmistöistä sekä seksuaalisuuteen liittyvistä aiheista. Almodóvar on palkittu useilla elokuva-alan palkinnoilla, muun muassa vuoden 1999 Cannesin elokuvajuhlilla
parhaana ohjaajana. Lisäksi hän voitti vuoden 2003 Oscarin elokuvansa ”Puhu hänelle” käsikirjoituksesta.

Oppimateriaalin tekijä: Elina Vitkala/Mediametka


Katso elokuva verkossa

Vuokrattavissa:

Apple TV
Blockbuster
Rakuten TV
SF Anytime
Telia Play
Viaplay

Ostettavissa:

Apple TV
Blockbuster
Rakuten TV
SF Anytime
Viaplay

Katsottavissa ilmaiseksi:

Kirjastokino

Tietoa elokuvasta

Oppiaineet

 • espanja
 • kuvataide
 • psykologia
 • terveystieto

Avainsanat

 • elokuvanlukutaito
 • ihmissuhteet
 • oppimateriaalit
 • taiteilijan identiteetti

Koulutusasteet

 • lukiot ja ammatillinen koulutus

Lajityypit

 • draama

Ikärajat

 • K-16

Tuotantoyhtiö

 • Uip