Esittäminen on luvanvaraista

Suomen tekijänoikeuslain mukaisesti elokuvien julkista esittämistä varten tarvitaan voimassa oleva lupa. Elokuvalisenssin Yhdistelmäluvalla voit esittää elokuviamme.

Beetlejuice

1988 | 92 min | K-12 | fantasia, kauhu, komedia

Kummituksen elämä ei aina ole helppoa. Sen saa kokea myös hiljattain auto-onnettomuudessa kuollut Mailandin pariskunta. Elokuva suorastaan pursuaa hauskoja tehosteita ja sarjakuvahuumoria. Beetlejuice-demonin roolissa on Michael Keaton, joka tekee nappisuorituksen sietämättömänä ja itsekeskeisenä hirviönä. Hullunhauska elokuva pullollaan päätöntä huumoria.

Katso elokuva verkossa

Vuokrattavissa:

Apple TV
Blockbuster
Google Play Movies
Microsoft Store
Rakuten TV
SF Anytime
Telia Play
Viaplay

Ostettavissa:

Apple TV
Blockbuster
Google Play Movies
Microsoft Store
Rakuten TV
SF Anytime
Viaplay

Tietoa elokuvasta

Oppiaineet

  • käsityö

Lajityypit

  • fantasia
  • kauhu
  • komedia

Teemat ja kokoelmat

  • halloween

Ikärajat

  • K-12

Palkinnot

  • Oscar

Tuotantoyhtiö

  • Warner Bros.

Tietoa mediakasvattajalle

Beetlejuice on Tim Burtonin vuonna 1988 ohjaama fantasiakomedia, joka aikoinaan voitti Oscar-palkinnon oivaltavasta maskeerauksestaan. Elokuva on vahvasti komediallinen, mutta siinä käytetään runsaasti hyväksi myös kauhuelokuvista tuttuja elementtejä.

Elokuvan käsityönä tehdyt efektit ovat nykymittapuulla vanhentuneen näköisiä, minkä vuoksi ne eivät ole kovinkaan pelottavia. Pääasiallisesti nämä elementit (esim. irti leikattu pää, venytetty naama ja irrotetut silmät, lakanaan pukeutunut aave) esitetään komedian keinoin, mutta ne saattavat silti herkistää pienempiä katsojia.

Elokuvan päähenkilöt ovat aaveita, mutta aivan ihmisen näköisiä. He joutuvat matkaamaan myös tuonpuoleisessa, missä he kohtaavat muun muassa valtavia hiekkamatoja. Välillä he pyrkivät muuttamaan itseään pelottavan näköisiksi, minkä lisäksi he kohtaavat muita kuolleita – kuten kahtia sahatun naisen ja karrelle palaneen miehen. Kuolleet esitetään pelottavan sijaan kuitenkin huvittavina.

Tarinassa on mukana myös synkempiä alavireitä. Siinä viitataan esimerkiksi itsemurhaan. Tuonpuoleisessa pääkaksikko kohtaa naisen, joka on viiltänyt ranteensa auki. Lisäksi tarinan ihmishahmoista Winona Ryderin esittämä nuori tyttö harkitsee itsemurhaa.

Michael Keatonin esittämä nimihahmo on vitsikäs, satoja vuosia vanha aave, mutta hänen vitsinsä tuntuvat nykyaikana seksistisiltä ja halventavilta. Lisäksi Beetlejuicen käytöksessä voi nähdä seksuaalisen ahdistelun piirteitä. Hän muun muassa yrittää pakottaa nuoren tytön naimisiin kanssaan.

Edellä mainitut ovat sivujuonteita muuten erittäin positiivishenkisessä elokuvassa. Huumorin lisäksi tarina on lämminhenkinen ja elämänmyönteinen, ja se korostaa ystävyyttä, rakkautta ja yhteen hiileen puhantamista. Lopputuloksena elävät ja kuolleet löytävät molemmille sopivan keinon “elää” yhdessä, ja paha saa vastaavasti oman palkkansa. (Lähde Media-avain.fi)