Esittäminen on luvanvaraista

Suomen tekijänoikeuslain mukaisesti elokuvien julkista esittämistä varten tarvitaan voimassa oleva lupa. Elokuvalisenssin Vuosiluvalla voit esittää elokuviamme.

Media-avaimen materiaalit TRAILERI

Aladdin (Live-action)

2019 | 128 min | K-12 | fantasia, seikkailu

Disneyn animaatioklassikko Aladdin on loihdittu uudelleen valkokankaalle elokuvan energisenä ja jännittävänä live action -versiona. Aladdin on ollut yksi kuuluisimmista ja suosituimmista Tuhannen ja yhden yön tarujen satukertomuksista 1700-luvulta asti. Se on kertomus pennittömästä katurotasta Aladdinista, rohkeasta ja päättäväisestä sulttaanin tyttärestä, prinsessa Jasminesta ja Hengestä, joka voi olla heidän tulevaisuutensa avain. Aladdin on innokas jättämään pikkurikollisen elämänsä Agraban kaduilla taakseen ja uskoo olevansa tarkoitettu suurempiin asioihin. Hän löytää toivomuksia täyttävän hengen asuttaman taikalampun ja käyttää sitä voittaakseen Jasminen sydämen kieron velhon heittäessä kapuloita rattaisiin. Ohjannut Guy Ritchie. Näyttelijöinä mm. Will Smith, Mena Massoud ja Naomi Scott.


Tietoa elokuvasta

Avainsanat

  • humoristinen
  • onnistumisen kokemuksia

Koulutusasteet

  • alakoulut
  • yläkoulut

Lajityypit

  • fantasia
  • seikkailu

Ikärajat

  • K-12

Tuotantoyhtiö

  • Walt Disney

Tietoa mediakasvattajalle

Vuonna 1992 ilmestynyt Disneyn animaatioelokuva Aladdin lukeutuu studion menestyineimpiin elokuviin. Aladdinin alkuperäistarina löytyy tunnetusta, 1300-luvulla ilmestyneestä Lähi-idän kansantarinoiden kokoelmasta, Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Disneyn uusintaversio herättää alkuperäisen animaatioelokuvan satumaisen ja vauhdikkaan tarinan eloon oikeilla näyttelijöillä, musikaalinumeroita unohtamatta.

Kaduilla elävän, nuoreksi mieheksi varttuneen orpopojan tarina, jonka tie käy sattuman kautta satumaisiin rikkauksiin ja lopulta satumaiseen rakkauteen, on tuttu monista elokuvista. Uusi Aladdin liikkuu hyvin pitkälti animaatioelokuvan jalanjäljissä, mikä tekee elokuvasta tarinan tuntevalle helpon seurattavan.  Elokuva etenee rauhallista tahtia, välillä tutuissa uomissa rullaavaan tarinaan puhalletaan vauhtia Agraban kaupungin kaduille sijoittuvilla takaa-ajokohtauksilla. Mukana ovat alkuperäisestä elokuvasta tutut hahmot, aina hyväsydämistä lemmikkiapinaa Abua ja pahansuopaa papukaijakätyri Jagoa myöten.

Näyteltyyn versioon on tuotu mukaan lisää vauhtia ja vaaran tuntua, mikä tuntuu näytellyssä versiossa animaatiota vaikuttavammalta (etenkin valkokankaalta katsottuna). Tästä syystä elokuva ei sovellu aivan nuorimmille katsojille. Erityisesti Aladdinin vierailu taikaluolassa lampun etsinnässä ja suurvisiiri Jafarin vallanhimon äityminen huippuunsa ovat molemmat pitkähköjä, intensiivisiä kohtauksia, jotka voivat paitsi tuoda jännitystä, myös pelottaa.

Siinä missä uusintaversioon on lisätty viihdykkeeksi väriä, vauhtia ja huumoria, jättää itse tarina toivomaan tuulettamista ja päivittämistä nykyaikaisempaan versioon, joka tarjoaisi pontta ja tarttumapintaa nykyajan moninaiselle yleisölle. (Lähde Media-avain.fi)