Koulunmäen yhtenäiskoulu, Äänekoski
Elokuva auttaa samaistumaan ihmisiin ja eläytymään tilanteisiin. Näyttelijät tekevät hienon työn paneutuessaan esitettävään tarinaan ja aikakauteen sekä roolihenkilöiden elämään. Samaistumisen mahdollisuus lisää tarinan koskettavuutta. Äänekoskella sijaitsevassa Koulunmäen yhtenäiskoulussa hyödynnetään elokuvia niin opetuksessa kuin varsinaisen koulutyön vastapainona ja siellä yläluokkien aineenopettajana ja luokanvalvojana toimiva Niko Rossi kokee elokuvan motivoivan oppilaita aivan erityisellä tavalla: ”Tarjoamme oppilaillemme mahdollisuuden valita historian valinnaisaineekseen ja erityisesti tällä kurssilla minulla on ollut tapana hyödyntää elokuvaa oppimateriaalina. Valinnainen historian kurssimme on oppilaittemme keskuudessa todella suosittu juuri sen elokuvallisen sisällön ansiosta.”
Elokuva näyttäisi soveltuvan erityisen hyvin historiallisten tapahtumien tarkasteluun ja opettamiseen. Se tekee historiallisista henkilöistä inhimillisemmän oloisia. Aikakaudelle ominaiset asiat kuten asuinympäristö, elämäntapa ja pukeutuminen avautuvat katselijalle hyvin konkreettisella tavalla elokuvaa katsellessa.
”Elokuva auttaa samaistumaan ihmisiin ja eläytymään tilanteisiin. Näyttelijät tekevät hienon työn paneutuessaan esitettävään tarinaan, aikakauteen sekä roolihenkilöiden elämään. Samaistumisen mahdollisuus lisää tarinan koskettavuutta. Tosielämän ja elokuvan kuvaamat kohtalot kohtaavat”, kuvailee Rossi.
Elokuva toimii Koulunmäen yhtenäiskoulussa hyvänä keskustelun avaajana ja ajatusten herättäjänä, mikä antaa hyvät lähtökohdat opetukselle. Oppilaille voidaan tällä tavoin opettaa lähdekriittisyyttä. ”Keskustelemme oppilaittemme kanssa yhdessä katsomastamme elokuvasta ja tutkiskelemme näkemäämme teosta kriittisesti: Mitkä asiat elokuvassa olivat totta ja mitkä puolestaan tarua? Elokuvan jälkeen paneudumme varsinaisen opiskelun pariin, jolloin oppilaat voivat nähdä yhtymäkohtia elokuvan kertoman tarinan ja muun oppimateriaalin välillä”, kertoo Rossi.
Koulunmäen yhtenäiskoulu hyödyntää elokuvaa myös normaalin arjen vastapainona omissa tapahtumissaan ja teemaviikoilla. ”Olemme koonneet esimerkiksi tietyn ikäryhmän oppilaat katsomaan elokuvaa. Elokuvan teema on voinut liittyä vaikkapa hyvinvoinnin tukemiseen. Tietysti näin korona-aikana emme ole voineet koota yhteen isoa ryhmää oppilaita”, Rossi kertoo.
Tekijänoikeudet huomioiden
Koulunmäen yhtenäiskoulu on hankkinut luvat elokuvien esittämiseen M & M Viihdepalvelun tarjoaman Elokuvalisenssin Vuosiluvan kautta. ”Koen, että elokuva on antanut hienon lisän opetustyöhömme ja koululaisten arkeen. Meillä on Koulunmäen yhtenäiskoulussa selkeä linja tekijänoikeusasioiden huomioon ottamisessa ja luovan työn tekijöiden toimeentulon varmistamisessa. Näin ollen haluan suositella M & M Viihdepalvelun Elokuvalisenssiä muillekin!” tiivistää Rossi.