Miten valita sopiva elokuvan esityslupa julkiseen esittämiseen?

Tiesitkö, että elokuva on tekijänoikeuslain suojaama, taiteellinen teos ja lain 2§:n mukaisesti oikeudenhaltijoilla on yksinomainen oikeus määrätä teostensa käytöstä? 

Elokuvien esittämiseen kotona tai pienen ystäväpiirin kesken ei tarvita lupaa, mutta elokuvien näyttäminen esimerkiksi kouluissa, nuorisotiloissa tai kirjastoissa on luvanvaraista julkista esittämistä. Esityslupa tarvitaan myös lyhyiden näytteiden esittämiseen opetuksen tukena tai muissa havainnollistamistarkoituksissa.

Elokuvalisenssin monipuolinen hakupalvelu auttaa sinua löytämään sopivat elokuvat ja esityslupiemme avulla huolehdit tekijänoikeuksien toteutumisesta. Lisäksi palvelumme saattaa sinut oppimateriaalien pariin, joiden avulla voit syventää oppimiskokemusta. Löydät valikoimasta elokuvasuosituksia monenlaisiin tarpeisiin. 

Palvelumme käyttö on maksutonta ja hankkimalla esitysluvat organisaatiollesi varmistat, että elokuvien julkinen esittäminen tapahtuu tekijänoikeuslain velvoittamalla tavalla.

Meillä on tarjolla kolmea erilaista esityslupaa, jotka soveltuvat eri tarpeisiin:

  • Kertalupa
  • Vuosilupa ja
  • Yhdistelmälupa

Tässä artikkelissa syvennymme jokaisen luvan ominaisuuksiin ja opastamme sinua valitsemaan oikean esitysluvan käyttötarpeeseesi. 

Kertalupa on yksittäisten elokuvien esittämiseen soveltuva esityslupa

Nimensä mukaisesti Kertalupa soveltuu yksittäisten elokuvien julkiseen esittämiseen. Kertalupa sopii sinulle, mikäli esitystarpeesi on vain satunnaista tai kertaluontoista. Kertalupamme ohjelmisto käsittää niin kotimaiset kuin kansainväliset elokuvat, joten elokuvien kirjo on laaja. 

Kertalupa on monipuolinen, ja sitä voi siis hyödyntää mikä tahansa taho, mutta esimerkiksi kouluille, joissa elokuvia esitetään yleensä useammin kuin kerran lukuvuoden aikana, suosittelemme ensisijaisesti Vuosi- tai Yhdistelmälupaamme. 

Kertalupa soveltuu parhaiten esimerkiksi seuraaviin käyttökohteisiin ja -tarkoituksiin:

  • Ulkoilmaesitys (esimerkiksi puistossa tai ravintolan terassilla)
  • Yksittäiset drive-in-esitykset ja festivaalit
  • Yksittäiset näytökset esimerkiksi ravintolassa tai hotellissa
  • Yksittäinen esitystarve suurissa sisätiloissa (hallit, salit, auditoriot)
  • Yksittäinen tarve oppilaitoksessa, nuorisotilassa, kirjastossa, seurakunnassa tai esimerkiksi yrityskäytössä

Lupaa valittaessa suosittelemme tekemään myös hintavertailua lupien välillä ja pohtimaan kuinka usein esitystarvetta on kalenterivuoden aikana. 

Lue lisää: Kertalupa – Lisenssi yksittäisten elokuvien esittämiseen

Vuosilupa on säännölliseen kansainvälisten elokuvien esittämiseen soveltuva esityslupa

Vuosilupamme oikeuttaa esittämään kansainvälistä ohjelmistoamme lisensointikauden eli kokonaisen vuoden ajan. Lisensointikauden aloituspäivämäärä sovitaan aina yhdessä asiakkaan kanssa. Vuosiluvan avulla esität kansainvälistä ohjelmistoa rajattomasti, eikä raportointivelvollisuutta esitetyistä elokuvista ole. 

Vuosilupa soveltuu säännöllisen elokuvaesitysten järjestämiseen niin oppimisympäristössä, kuten koulussa, päiväkodissa tai muissa oppilaitoksissa kuin kaupallisessakin käytössä esimerkiksi ravintolassa tai hotellissa

Ohjelmisto sisältää tuhansia elokuvia 1900-luvun alusta nykypäivään ja kaikki uutuudet ovat esitettävissä heti Home Entertainment ensi-illan jälkeen. 

Vuosiluvan hinta määräytyy oppilaitoksissa oppilasmäärän mukaan 3,50€/vuosi . Muissa yleisimmissä esityspaikoissa Vuosiluvan hinta on alkaen 460€/vuosi.

Lue lisää: Vuosilupa – Lisenssi kansainvälisten elokuvien säännölliseen esittämiseen

Yhdistelmälupa on säännölliseen kansainvälisten ja kotimaisten elokuvien esittämiseen soveltuva esityslupa

Yhdistelmälupamme mahdollistaa laajimmat mahdollisuudet elokuvakasvatukseen, sillä Yhdistelmäluvan avulla esität niin kansainvälistä kuin kotimaista ohjelmistoa. Yhdistelmäluvan avulla myös lyhyemmät elokuvaotokset käsiteltävän aiheen syventämiseksi ovat sallittu. 

Vuosiluvassa ja Yhdistelmäluvassa on 12 kuukauden lisensointikausi, jonka aikana ohjelmistomme elokuvia voi esittää rajattomasti. Esitettävien elokuvien määrää ei ole rajoitettu, eikä sinun tarvitse erikseen raportoida esitetyistä elokuvista.

Yhdistelmälupa sopii erityisesti opetuskäyttöön, jossa tarve kotimaisen tuotannon esittämiselle on suurempi. Yhdistelmälupa on helppo tapa hoitaa opetuslaitoksen esittämien elokuvien tekijänoikeusasiat kerralla kuntoon.

Yhdistelmäluvan hinta määräytyy oppilaitoksissa oppilasmäärän mukaan 4,25€/oppilas/vuosi. Yhdistelmälupa on käytettävissä ainoastaan ei-kaupalliseen toimintaan, kuten kuten kirjastoille, nuorisotiloille, kerhoille, yhdistyksille tai esimerkiksi kirkkojen ja seurakuntatilojen toimintaan. Näissä yleisimmissä esityspaikoissa Yhdistelmäluvan hinta on 535€/esityspaikka/vuosi.

Lue lisää: Yhdistelmälupa – Lisenssi koko ohjelmistomme säännölliseen esittämiseen

Uutta oppilaitosasiakkaillemme: Elisa Viihteen elokuvat veloituksetta kevään 2024 ajan

Käynnistimme yhteistyön Elisa Viihteen kanssa huhtikuussa 2024. Yhteistyön myötä tarjoamme koulu- ja oppilaitosasiakkaillemme digitaaliset elokuvat veloituksetta Elisa Viihde Vuokraamo -palvelun kautta kevään 2024 ajan. Tämän edun saat käyttöösi, jos koulussasi on voimassa oleva Yhdistelmälupa- tai Vuosilupatilaus. Myös uudet asiakkaat ovat oikeutettuja etuun kevään aikana. 

Edun saat käyttöösi ottamalla meihin yhteyttä sähköpostin tai chatin välityksellä ja tilaamalla koulullesi PIN-koodin, jonka avulla tilaat sivujemme elokuvien profiileista etukoodin, jonka pääset syöttämään Elisa Viihteen päässä elokuvaa vuokrattaessa.

Ilmaiskokeilujakso kestää kevätlukukauden 2024 loppuun ja etu koskee sekä vanhoja että uusia asiakkaita. Jatkossa koodeja on mahdollista tilata erillisen hinnaston mukaan.

Yhdistelmä- ja Vuosilupa-asiakkaanamme saat lisäksi käyttöösi elokuvakasvatusyhdistys Mediametkan sekä IhmeFilmi Ry:n laatimat oppimateriaalit.

Lue lisää: Koodien tilaus- ja käyttöohje kouluille

Jäikö sinulla kysyttävää esitysluvistamme?

Jos vielä artikkelin luettuasi sinua askarruttaa, mikä esityslupa olisi paras juuri sinun tai yrityksesi tarpeeseen tai sinulle jäi kysyttävää Elisa Viihde -yhteistyöstämme voit ottaa meihin yhteyttä täältä löytyvien yhteystietojen tai yhteydenottolomakkeen avulla. Löydät myös live-chat palvelumme sivujemme oikeasta alalaidasta.

Voit vertailla esityslupia lisää myös täällä.