Soittolista: kirjafilmatisointi

Suositellut julkaisut

Selaa kaikkia artikkeleita

Julkaistu:

Häivähdys purppuraa

Erilleen siskostaan ja lapsistaan joutunut Celie joutuu kohtaamaan monia vastoinkäymisiä, muun muassa aggressiivisen aviomiehen. Laulajan ja tytärpuolensa tuella hän löytää lopulta poikkeuksellista voimaa sisaruuden katkeamattomista siteistä. Musikaalielokuva perustuu Alice Walkerin samannimiseen romaaniin ja siinä esiintyvät muun muassa Whoopi Goldberg ja Oprah Winfrey. Musikaalin laulut ovat jazzia, r&b:tä ja bluesia, ja ne tuovat elokuvaan oman tunnelmansa.

Julkaistu:

Stand By Me – Viimeinen kesä

Stephen Kingin pienoisromaaniin perustuva koskettava draama neljästä 12-vuotiaasta pojasta, jotka lähtevät kesällä 1959 vaellukselle metsään löytääkseen kadonneen pojan ruumiin. Matkan aikana pojat uskoutuvat toisilleen tietoisina siitä, että lapsuus on pian ohi. Stephen Kingin pienoisromaaniin perustuva elokuva on kertomus poikien välisestä ystävyydestä ja samalla heidän kasvutarinansa. Ohjaaja: Rob Reiner, Pääosissa: Will Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman, Jerry O’connell ja Kiefer Sutherland.

Julkaistu:

Erämaan kutsu

”Erämaan kutsu” on vuonna 2020 julkaistu seikkailuelokuva, joka perustuu Jack Londonin samannimiseen klassikkoromaaniin. Elokuva seuraa Buck-nimisen koiran tarinaa, joka viedään Kaliforniasta Alaskan erämaahan koiravaljakon jäseneksi. Buckin on sopeuduttava ankariin olosuhteisiin ja löydettävä oma paikkansa koiralaumassa. Samalla se ystävystyy John Thorntonin kanssa, joka opettaa sille tärkeitä elämän opetuksia. Elokuva tarjoaa modernin kuvauksen Jack Londonin klassikosta ja tuo esiin sen ajattomia teemoja. Päärooleissa nähdään Harrison Ford ja Terry Notary.

Julkaistu:

Juoppohullun päiväkirja

Juha Berg on 30-vuotias rapajuoppo Helsingin Kalliosta. Juhalla ei ole pienintäkään aikomusta muuttaa elintapojaan – päinvastoin. Hän todella nauttii sekalaisista seksisuhteista, adrenaliinia nostattavasta väkivallasta ja tietenkin alkoholista, johon rahat revitään vaikka pulloja keräämällä. Viinanhuuruinen hauskuus saa kuitenkin kovan kilpailijan, kun kiihkeämielinen Juha rakastuu AA-kerhon ryhmänvetäjään.

Santtu Karvonen voitti Jussi-palkinnon: Paras miessivuosa.

Julkaistu:

Missä kuljimme kerran

Kjell Westön Finlandia-palkittuun menestysromaaniin perustuva elokuva ihmisyydestä ja rakkaudesta kansakunnan myllerrysten keskellä.

1900-luvun alun Helsinki on oikeastaan kaksi kaupunkia, rikkaan yläluokan idylli ja köyhien työläisten slummikorttelit. Tarina kulkee läpi vuosikymmenten ja seuraa miten aika, paikka ja yhteiskuntaluokka sekä yhdistävät ihmisiä että ajavat heitä toisistaan erilleen.

Itsenäinen ja utelias Lucie (Jessica Grabowsky) haluaa olla vapaa eikä suostu yläluokan naisten muottiin. Nuoruudenystävä, valokuvaaja Eccu (Jakob Öhrman) rakastaa tulisesti villiä ja eksentristä Lucieta, mutta hänen sydämensä syttyy vain Allulle (Andreas af Enehielm), joka on nuori työväenluokkainen jalkapallosankari.

Elokuvassa nähdään myös Allun isä Enok (Elmer Bäck), Lucien poliittisesti kiihkeä veli Cedi (Oskar Pöysti) ja tapahtumia sivusta tarkkaileva humanisti Ivar Grandell (Niklas Groundstroem) sekä muita rakastetun romaanin hahmoja.

Ohjaaja:
Peter Lindholm

Pääosissa:
Jakob Öhrman
Jessica Grabowsky
Andreas af Enehielm
Oskar Pöysti

Julkaistu:

Urpo & Turpo – Johtolangan jäljillä

Kaksi uteliasta leikkikarhua, nimeltään Urpo ja Turpo, asustavat lastenhuoneen kirjahyllyssä ja nauttivat lukemisesta suuresti. He sekoittavat arjen ja sadut keskenään, mikä luo hauskoja seikkailuja. Esimerkiksi he löytävät itsensä autiolta saarelta ja pelastuvat leipäpuun avulla, kohentavat rohkeasti muiden ulkonäköä, etsivät johtolankoja, rikkovat sääntöjä, kaipaavat hiljaisuutta ja kilpailevat ollakseen maailman parhaita ja voimakkaimpia.

Samalla tavoin kuin Toy Storyn lelut, Urpo ja Turpo heräävät eloon, kun kotiväki ei näe. Urpo & Turpo -elokuva tarjoaa viihdettä niin aikuisille kuin perheen pienimmillekin. Elokuva on helppo seurata, sillä siinä käytetään hyvää suomea. Se pohjautuu Hannele Huovin suosittuihin satukirjoihin ja on nyt entistäkin värikkäämpi ja elävämpi valkokankaalla, sillä se on restauroitu.

Julkaistu:

Ella ja kaverit 2: Paterock

Tokaluokkalaisen Ellan ja hänen luokkatoveriensa opettaja vaatii, että myös rocktähden urasta haaveilevan Paten on opittava kertotaulu. Kaverit keksivät, että jos Pete olisi rokkistara, hänen ei tarvitsisi osata mitään, sillä manageri hoitaisi asiat. He panevat bändin kasaan ja tavoitteeksi asetetaan esiintyminen laulutähti Elviiran megakonsertisssa.

Hahmot perustuvat kirjasarjaan Ella ja Paterock.

Julkaistu:

Tuntematon sotilas (1985)

Välirauhan aikana itäsuomalaisen korpivaruskunnan konekiväärikomppaniassa tehdään lääkärintarkastus ja harjoitellaan tulevia taisteluita varten. Kesäkuussa tulee lähtökäsky kohti tuntematonta ja komppania kuljetetaan itärajalle. Upseerit kuuntelevat vakavina radiosta ministerin puhetta lopullisesta voitosta ja vallatussa Petroskoissa on jo aloitettu suomalaisten voitonjuhlat. Kesällä 1944 alkaa Neuvostoliiton suurhyökkäys ja suomalaisten joukkojen perääntyminen. Kirjailija Väinö Linna antoi täyden tukensa Rauni Mollbergin elokuvahankkeelle ja oli alun alkaen mukana sen käsikirjoitustyössä. Vaikka Edwin Laineen ohjaus puolusti paikkaansa, Tuntemattoman sotilaan uudelleenfilmaukseen haluttiin löytää uusia näkökulmia. Näyttelijät ovat nuorempia, koska johtoajatuksena on nuoren ihmisen tie sotaan ja sen mielettömyyteen. Samalla se on kunnianosoitus niille jotka ovat käyneet sen kaiken läpi.

Elokuvan on ohjannut Rauni Mollberg Väinö Linnan Tuntematon sotilas -romaanin pohjalta.

Pääosissa:
Risto Tuorila
Pirkka-Pekka Petelius
Paavo Liski
Mika Mäkelä

Jussi-palkinnot:
Paras miespääosa – Paavo Liski
Paras miespääosa – Risto Tuorila
Paras ohjaus – Rauni Mollberg

Julkaistu:

Maa on syntinen laulu

Timo K. Mukan kohuromaaniin pohjautuva elokuva on yhtä aikaa sekä naturalistinen että lyyrinen kuvaus lappilaisesta elämänmenosta mutta myös yleisemmin inhimillisyydestä ja sen puuttumisesta. Renki on puukotettu lavatansseissa ja kylässä on hautajaiset. Martta hoitaa hautajaisten kahvituksen ja kohtaa lappalaisen poromiehen Oulan, johon hän ihastuu välittömästi. Talvella Kurkelan talon poika kosiskelee Marttaa ja houkuttelee yhteisen yön viettoon. Martta on kokemukseen pettynyt, eikä voi unohtaa Oulaa. Poroerotuksen aikaan hän tapaa jälleen Oulan, mutta heidän onnensa tiellä on monta estettä. Kurkelan talon poika on mustasukkainen ja Martan isän mielestä Oula on kelvoton mies jolla on liuta aviottomia lapsia eri naisten kanssa. Oula houkuttelee Marttaa karkaamaan kotoa.

Jussi-palkinnot:
Paras tuottaja: Rauni Mollberg
Paras miesnäyttelijä: Aimo Saukko
Paras ohjaus: Rauni Mollberg
Paras kuvaus: Kari Sohlberg

Pääosissa:
Maritta Viitamäki
Pauli Jauhojärvi
Aimo Saukko
Milja Hiltunen

Julkaistu:

Koirankynnen leikkaaja

Suomi on sodan melskeissä elänyt haaveissa ja unelmissa juuri hetken suuruutensa aikaa, nyt maksetaan velkoja. Mertsi Vepsäläinen on lähtenyt sotaan vakaana aikomuksenaan pelastaa kokonainen valtakunta, nyt, päähän haavoittuneena sotainvalidina, koko hänen tahtonsa suuntautuu pelastamaan työkaverin suomenpystykorva Sakkea tuholta. Hän lähtee monivaiheiseksi osoittautuvalle matkalleen, joka kuljettaa häntä kovana pakkastalvena sotakorvauksia maksavan Suomen saloille, ankariin metsätöihin, ja saavuttaa dramaattisen päätöksensä yrityksissä leikata Sakke-koiran kierteelle kasvaneet kannuskynnet.

Pääosissa:
Peter Franzén
Ahti Kuoppala
Taisto Reimaluoto
Leo Lastumäki

Elokuva voitti upeasti kuusi Jussi-palkintoa:
Peter Franzén: Paras miespääosa
Markku Pölönen: Paras ohjaus
Paras käsikirjoitus: Markku Pölönen
Paras kuvaus: Kari Sohlberg
Paras elokuva