Esittäminen on luvanvaraista
Suomen tekijänoikeuslain mukaisesti elokuvien julkista esittämistä varten tarvitaan voimassa oleva lupa. Elokuvalisenssin Yhdistelmäluvalla voit esittää elokuviamme.
Maleficent – Pahatar
2014 | 97 min | K-12 | fantasia, seikkailu
”Pahatar” on ennen kertomaton tarina Disneyn perinteisimmästä konnasta, joka tuli tunnetuksi vuoden 1959 klassikosta ”Prinsessa Ruusunen”. Pahatar on nuori nainen, joka elää idyllistä elämää rauhanomaisessa kuningaskunnassa metsän keskellä, kunnes eräänä päivänä vieras armeija uhkaa maan rauhaa. Pahatar puolustaa kuningaskuntaa urhoollisesti, mutta joutuu petoksen uhriksi, ja hänen puhdas sydämensä muuttuu kovaksi kuin kivi. Kosto mielessään Pahatar ryhtyy lopulliseen taisteluun valloittajakuninkaan seuraajaa vastaan ja langettaa kirouksen tämän vastasyntyneen tyttären, Auroran, ylle. Lapsen kasvaessa Pahatar tajuaa, että Auroralla on avain rauhaan kuningaskunnassa – ja samalla kenties myös avain Pahattaren todelliseen onneen.
© Materials by Elokuvalisenssi.fi
Elokuvan katsomisen jälkeen voidaan käydä keskustelua seuraavista kysymyksistä:
1. Millainen vaikutus vallanhimolla oli Stefanin tekemiin päätöksiin?
2. Miten Stefanin petos vaikutti Pahattareen ja hänen tekoihinsa?
3. Stefan kantoi Pahatarelle kaunaa Auroran kirouksesta. Miten kauna Pahatarta kohtaan vaikutti Stefanin elämään?
4. Elokuvassa käsitellään paljon katkeruuden ja koston teemoja. Miten katkeruus ja halu kostaa vaikuttivat elokuvan henkilöhahmoihin?
5. Satujen tarinoissa on usein hyvä ja paha. Miten hyvän ja pahan sekä sankarin ja pahiksen rajat häilyvät elokuvassa ja sen hahmoissa?
6. Miten Pahataren ja Auroran ihmissuhde kehittyy elokuvan aikana? Mitkä tekijät vaikuttavat tähän kehitykseen?
7. Miten kuvailisit elokuvan loppua?
Elokuvan katsomisen jälkeen voidaan myös tehdä seuraavia tehtäviä:
1. Kirja vs. elokuva
Maleficent – Pahatar -elokuva ja moni sen hahmoista pohjautuu Grimmin veljesten klassikkosatuun. Lukekaa Prinsessa Ruusunen -satu. Miten elokuvassa hyödynnetään satua? Millaisia yhtäläisyyksiä löydätte Pahatar -elokuvaan ja sen henkilöhahmoihin? Entä mitkä asiat ovat elokuvassa erilaisia?
2. Kosto ja kostonhimo
Maleficent – Pahatar -elokuvassa yhtenä keskeisenä osana elokuvan juonta ja juonikäänteitä ovat kosto ja kostonhimo. Tehkää kirjoitustehtävä kostosta. Jokainen oppija kirjoittaa lyhyen tarinan tai kertomuksen, joka käsittelee kostoa ja kostonhimoa. Tarinassa tulisi olla ainakin seuraavat vaiheet:
– Aloita tarina esittelemällä päähenkilö, joka kokee jonkinlaisen vääryyden tai loukkauksen. Tämä voi olla esimerkiksi kiusaamista koulussa, ystävän petos tai epäreilu kohtelu.
– Kuvaile, miten päähenkilö reagoi vääryyteen. Harkitseeko hän kostoa? Miten hän käsittelee tunteitaan?
– Kuvaa päähenkilön toimet kostonsa eteen. Miten hän suunnittelee ja toteuttaa sen? Entä mitä seurauksia hänen toimillaan on?
– Pohdi tarinan loppua. Saavuttaako päähenkilö haluamansa kostonsa? Millaisia tunteita ja ajatuksia hänellä on lopputuloksen jälkeen?
3. Sadun piirteet elokuvassa
Maleficent – Pahatar -elokuva pohjautuu klassikkosatuun. Tehkää ryhmätyö, jossa pohditaan sadun piirteitä elokuvassa. Jaa oppijat 3-4 -hengen ryhmiin ja pyydä heitä ensiksi selvittämään, mitkä ovat tyypillisiä sadun piirteitä ja tuntomerkkejä. Pohtikaa sitten ryhmissä elokuvaa. Löydättekö siitä näitä piirteitä? Mitkä piirteet voitte löytää elokuvasta? Miten elokuva taas poikkeaa sadusta? Esitelkää lopuksi ryhmien pohdinnat muille.
Yhteenveto:
Maleficent – Pahatar -elokuva soveltuu parhaiten yläkouluikäisille eli 7.-9. -luokkalaisille. Elokuva pohjautuu joiltain osin klassikkosatuun Prinsessa Ruusunen, minkä vuoksi se voisi soveltua hyvin äidinkielen tunneille, joissa käsitellään satuja ja niiden ominaispiirteitä. Opettajan on hyvä tiedostaa, että elokuvassa on joitain kohtauksia, joissa näytetään taisteluja, väkivaltaa ja myös kuolemaa.
Oppimateriaalin tekijä: Minna Laakso / Mediametka
Katso elokuva verkossa
Vuokrattavissa:
Ostettavissa:
Suoratoistettavissa:
Tietoa elokuvasta
Oppiaineet
- elämänkatsomustieto
- englanti
- kuvataide
- suomen kieli ja kirjallisuus
Avainsanat
- disney
- elokuvanlukutaito
- elokuvateknologia
- fantasia
- identiteetti ja ihmisenä kasvaminen
- ihmissuhteet
- oppimateriaalit
- rakkaus
- sadut ja myytit
- satu
Koulutusasteet
- yläkoulut
Lajityypit
- fantasia
- seikkailu
Ikärajat
- K-12
Tuotantoyhtiö
- Walt Disney