Studio: Illume

Suositellut julkaisut

Selaa kaikkia artikkeleita

Julkaistu:

Ompelijatar

Elokuva kertoo miten köyhän, puolikuuron naisen elämä johtaa vääjäämättömään lopputulokseen nuoressa itsenäisessä Suomessa. Hänet pidätetään punakaartin naiskomppanian jäsenenä vuonna 1918 ja tuomitaan vankileirille. Siitä lähtien hän on merkitty, ”yhteiskunnalle vaaralliseksi luokiteltu”. Hän toimii 1920-luvulla aktiivisesti helsinkiläisissä vasemmistolaisissa nuorisoseuroissa, vetää kirjallisuustoimikuntaa, kirjoittaa järjestölehtiin.

Valtiollisella poliisilla on kaikki oikeudet puuttua radikaaliin toimintaan; kansakunnan yhtenäisyys tulee taata keinolla millä hyvänsä. 1930-luvun alussa kommunistien toiminta kielletään lailla ja sitä mukaa paranoia lisääntyy. Valpo tarkkailee ja raportoi tuhansien ihmisten elämää. Petturuuden ja sankaruuden erosta tulee häilyvä.

Martta Koskinen ei tee koskaan itsestään numeroa, mutta hänet ilmiannetaan moneen kertaan. Hän tutustuu vankilassa Hertta Kuusiseen, pääsee sitä kautta sivistyneistön piireihin, työskentelee ahkerasti ompelijattarena mm. kirjailija Hella Wuolijoelle. Hän auttaa aina kykyjensä mukaan nuorempiaan ja jatkosodan aikana sodastakieltäytyneitä tinkien omasta vaatimattomasta elintasostaan.

Hän ryhtyy viestinviejäksi maanalaiselle vastarintaliikkeelle, jonka toiminta on lähes olematonta, paljolti pienen piirin keskinäistä kinastelua. Hän piilottelee kommunistien johtohenkilöä, Hertta Kuusisen sulhasta, Yrjö Leinoa. Jäätyään kiinni hän kieltäytyy paljastamasta mitään.

Martta Koskista pidetään maanpetturina, vakoilijana, vihollisen kätyrinä. Joillekin hän on mielipidevanki, toisinajattelija, pasifisti.

Ompelijatar on ihmisoikeustarina 70 vuoden takaa ja samalla tarina nuoresta Suomesta.

Ohjaaja:
Ville Suhonen

Pääosissa:
Vera Kiiskinen
Laura Birn
Elena Leeve
Pekka Milonoff

Elokuva palkittiin Parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnolla.

Huom. Ei DVD- tai Blu-rayjakelussa.

Julkaistu:

Monsterimies

Ainoa virallinen dokumenttielokuva Lordista, suomalaisesta kansallissankarista, luovasta hirviönerosta, joka voitti bändeineen Suomelle ensimmäisen Euroviisu-tittelin. Elokuvassa päästään ensimmäistä kertaa kulissien taakse, missä voiton myötä bändin johtohahmo Mr Lordi, rovaniemeläinen Tomi on kokenut suuren menestyksen ja massojen hyväksynnän. Kahden vuoden jälkeen Lordista on tehty kaupallinen brändi, mutta Tomi kärsii totaalisesta romahduksesta eikä pysty luomaan uutta. Paine onnistua on suuri sekä fanien että suuren yleisön taholta.

Onnistuuko Tomi vaikeuksien keskellä pitämään hirviöyhtyeensä kasassa ja löytämään lapsenomaisen luomisen ilon ratkaisevan tärkeää uutta Lordi levyä varten? Elokuvassa seurataan yksinoikeudella suositun hirviöbändin vaikeaa arkea esirippujen takana ja nähdään ainutlaatuista, ennennäkemätöntä arkistomateriaalia hirviöunelman syntyvaiheista Tomin lapsuusvuosilta.

Tomi vannoo ikuista uskollisuutta kasariheville eikä koskaan aio kasvaa aikuiseksi. Elokuva kertoo luomisen vimmasta, ja rohkeudesta olla juuri sitä mihin itse uskoo, vaikka hevimonsteri 1980-luvulta ei olisikaan enää muodikkain juttu maailmassa.

Julkaistu:

Sukunsa viimeinen

Sukunsa viimeinen kertoo tarinan muutoksesta, kasvatuksesta ja identiteetin riistosta. Elokuva sijoittuu Jamalin niemimaalle neuvostovallan aikaan ja perustuu tositapahtumiin ohjaaja Anastasia Lapsuin lapsuusympäristössä.

Pieni nenetsityttö Neko viedään vasten tahtoaan kotikodastaan sisäoppilaitokseen venäläiskylään. Vieraaseen kulttuuriin ja uusiin tapoihin pakotettu Neko kapinoi venäläistämistä vastaan ja joutuu koulutovereidensa kiusan kohteeksi ja opettajien silmätikuksi. Yhdessä samaa koulua käyvän nenetsipojan kanssa Neko pakenee päästäkseen takaisin oman perheensä ja tuttujen tapojensa suojiin. Lasten pakomatka talvisella tundralla kuitenkin päättyy lyhyeen, ja paluu kouluun ja uuteen venäläiseen elämään on vääjäämätön.

Elokuvan tarina kerrotaan vanhan Nekon muistona. Koulu on opettanut hänelle paljon uutta ja venäläisyydestä on tullut luonnollinen osa Nekoa. Mutta jotain tärkeää on muuttunut lopullisesti; sukunsa viimeinen edustaja Neko on varttuessaan vieraantunut omista juuristaan ja kadottanut taidon jatkaa perheensä ikiaikaisia perinteitä.

Ohjaaja:
Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui

Pääosissa:
Aleksandra Okotetto
Nadezhda Pyrerko
Anastasia Lapsui
Jevgeni Hudi

Julkaistu:

Punk – tauti joka ei tapa

Elokuvan yleissävy on energinen kuin punk itse. Elokuva kertoo nuoruudesta, tarkemmin sanottuna kahdesta nuoruudesta, 1970–80-lukujen ja nykyhetken punk-sukupolvista. Seuraamme neljän Tampereen seudulta kotoisin olevan nuoren perustamaa bändiä ja sen vaiheita keikkailuineen, onnistumisineen ja vastoinkäymisineen. Elokuvassa kuullaan sekä vanhaa että uutta punkkia. Mukana on myös kiinnostavaa arkistomateriaalia punkveteraanien alkutaipaleilta. Punk – tauti joka ei tapa on puhutteleva ja kiinnostava dokumenttielokuva suomalaisesta punkista, viihdyttäväkin, muttei hampaaton tai särmätön.

Ohjaaja:
Jouko Aaltonen

Pääosissa:
Andy McCoy
Severi Helle
Pelle Miljoona
Pantse Syrjä

Huom. Dokumentti ei ole enää Blu-ray tai DVD-jakelussa.

Julkaistu:

Kyytiä Moosekselle

Vuonna 2000 12-15 vuotiaat nuoret kirjoittivat uudestaan Raamatun kymmenen käskyä: 1) Minä olen kännykkä, älä pidä muita jumalia. 2) Jumalauta, älä kiroo. 3) Relaa, vittu. 4) Kunnioita porukoitas, jos voit. 5) Anna immeisten ellää. 6) Älä ole kiertopalkinto. 7) Älä pölli. 8) Älä lavasta kaverias. 9) Vähäx pervoo himoita toisen huonetta. 10) Avaa silmäs — sulla on kaikkea. 11) Käy leffassa.

Samat nuoret ovat laatineet käsikirjoitukset elokuvaan Kyytiä Moosekselle. Ohjaaja Kaija Juurikkalan kanssa he improvisoivat Raamatun vanhoista käskyistä kymmenen eri tarinaa, joista kuvausryhmä teki heidän kanssaan elokuvan. Nuoret näyttelevät itse kaikki roolit, joihin he ovat myös kirjoittaneet repliikit. Varsinaista käsikirjoitusta ei koskaan kirjoitettu.

Ohjaaja:
Kaija Juurikkala

Pääosissa:
Markus Vuorinen
Joni Hovisilta
Oona Louhivaara
Vilma Vuorio