Studio: Fennada-Filmi

Suositellut julkaisut

Selaa kaikkia artikkeleita

Julkaistu:

Koirankynnen leikkaaja

Suomi on sodan melskeissä elänyt haaveissa ja unelmissa juuri hetken suuruutensa aikaa, nyt maksetaan velkoja. Mertsi Vepsäläinen on lähtenyt sotaan vakaana aikomuksenaan pelastaa kokonainen valtakunta, nyt, päähän haavoittuneena sotainvalidina, koko hänen tahtonsa suuntautuu pelastamaan työkaverin suomenpystykorva Sakkea tuholta. Hän lähtee monivaiheiseksi osoittautuvalle matkalleen, joka kuljettaa häntä kovana pakkastalvena sotakorvauksia maksavan Suomen saloille, ankariin metsätöihin, ja saavuttaa dramaattisen päätöksensä yrityksissä leikata Sakke-koiran kierteelle kasvaneet kannuskynnet.

Pääosissa:
Peter Franzén
Ahti Kuoppala
Taisto Reimaluoto
Leo Lastumäki

Elokuva voitti upeasti kuusi Jussi-palkintoa:
Peter Franzén: Paras miespääosa
Markku Pölönen: Paras ohjaus
Paras käsikirjoitus: Markku Pölönen
Paras kuvaus: Kari Sohlberg
Paras elokuva

Julkaistu:

Emmauksen tiellä

Rane palaa 20 vuoden jälkeen kotiseudulleen ja joutuu kasvokkain muistojensa ja valintojensa kanssa. Iskelmien siivittämää tarinaa kuljetetaan pitkin maalaismaisemassa sijaitsevaa kylätietä. Elokuva rikkoo perinteistä kerrontaa ja käyttää metaelokuvan keinoja. Näyttelijät viittaavat toistuvasti elokuvan käsikirjoitukseen ja luonnehtivat roolihahmojaan ja dramaturgisia ratkaisuja suoraan kameralle.

Sanna-Kaisa Palo voitti Parhaan naissivuosan Jussi-palkinnon.

Pääosissa:
Puntti Valtonen
Peter Franzén
Aake Kalliala

Julkaistu:

Badding

Sadunomainen näkemys Suomi-rockin ujosta sankarista, Rauli ”Badding” Somerjoesta, on kuvaus herkän maalaispojan pyörityksestä keskellä rankkaa kiertue-elämää. Ohjaajan omien sanojen mukaan elokuva “ei ole totta eikä valhetta“, vaan erilaisille tulkinnoille tilaa jättävä fantasia. Takaumajaksoille perustuva kokonaisuus alkaa ikääntyneen rokkitähden comeback-konserttia edeltävistä hetkistä. Esiintymispelkoinen Badding-Rauli on lähtenyt tien päälle, pakoon. Vanha ystävä Ossi lähtee Raulin kuskiksi, joskaan miehen motiivit eivät ole aivan vilpittömät. Tie Somerolle on muistoista raskas, mutta se kaikkein oleellisin, ystävyys, löytyy sittenkin.

Elokuva palkittiin upeasti neljällä eri Jussi-palkinnolla: Vuoden elokuva, Paras miespääosa (Janne Reinikainen), Paras kuvaus (Kari Sohlberg), Paras lavastus (Minna Santakari) ja Paras puvustus (Tiina Kaukanen).

Pääosissa:
Janne Reinikainen
Peter Franzén
Karoliina Blackburn
Puntti Valtonen

Julkaistu:

Kivenpyörittäjän kylä

Kivenpyörittäjän kylä perustuu Heikki Turusen samannimiseen kirjaan ja kertoo rakennemuutoksen jalkoihin jääneen Jerusalemin kylän viimeisistä hetkistä, joihin tuntuu tiivistyvän koko ihmiselon ihanuus ja kurjuus. Pekka saapuu pitkästä aikaa kotiseudulleen pieneen Jerusalemin kylään juhlistamaan kylän viimeisiä häitä. Hänen oma avioliittonsa näyttää ajautuneen umpikujaan. Kylän väki kokoontuu valmistelemaan tätä viimeistä tapahtumaa, ja yhteen kesäiseen vuorokauteen tuntuu tiivistyvän koko ihmiselon katkeransuloinen kirjo iloineen ja suruineen.

Elokuva voitti kolme Jussi-palkintoa: Vuoden elokuva, Paras miessivuosa (Matti Varjo) ja Paras ohjaus (Markku Pölönen).

Pääosissa:
Martti Suosalo
Jarmo Mäkinen
Henrika Andersson
Esko Nikkari
Rauha Valkonen

Julkaistu:

Pilkkuja ja pikkuhousuja

Runoilija Tauno Tane Lintusella (Paavo Pentikäinen) on avioliitto ohi, pankkitili tyhjä ja runosuoni ehtynyt. Kustantajan pitkään odottamasta runoteoksesta on valmiina kannet.

Matti Ijäksen ohjaama karu komedia kertoo kiertävistä runoilijoista ja luomisen tuskasta.

Tane Lintunen kertoo televisiohaastattelussa, ettei runoilija löydä aiheitaan vaan kompastuu niihin: ”Kuten vanha ystäväni Maestro sanoo – kun totuus kävelee vastaan, nylje se.”

Mies lähtee vaiheikkaalle runomatineakiertueelle yliopistotaustaisen esikoisrunoilijan Tomi Ruskon (Mikko Reitala) kanssa. Runoilijat lukevat runojaan ja esitelmöivät erilaisissa tilaisuuksissa. Lintunen opettaa kollegaansa tarkkailemaan naisia.

Paavo Pentikäinen sai roolistaan parhaan miespääosan Jussin.

Pääosissa:
Paavo Pentikäinen
Mikko Reitala
Kristiina Elstelä
Irma Junnilainen
Paavo Pentikäinen
Mikko Reitala
Kristiina Elstelä
Irma Junnilainen

Haaveiden kehä elokuvan juliste.

Julkaistu:

Haaveiden kehä

Haaveiden kehä kertoo kunnianhimoisesta ja tiukasta yksinhuoltajaisästä, joka toivoo kahdesta pojastaan tulevan ammattinyrkkeilijöitä. Isä on uskossa että vanhempi poika Jamppa aikoo jatkaa nyrkkeilyuransa takomista maailmalla. Puolestaan pikkuveli Kusti taistelee paino-ongelmien kanssa. Onko isän toiveet huippu-urheilijapojista todella tavoittelemisen arvoisia?

Vuoden 2003 Jussi-gaalassa elokuva voitti kolme palkintoa: Paras miespääosa, Paras naissivuosa ja Paras musiikki.

Kuningasjätkä elokuvan juliste

Julkaistu:

Kuningasjätkä

Kuningasjätkä sijoittuu 1950-luvun Itä-Suomeen tukkien uiton tapahtumien ympärille. Tarinan isä menettää vaimonsa ja jäljelle jää vain isä ja poika. Isä (Tenho) lähtee poikansa (Simon) kanssa kesäksi puiden uittohommiin, jossa työnteko ja -tekijät ovat armottomia. Elokuvassa on myös upeasti kuvattu Suomen kesäistä luontoa, sekä mukaan mahtuu vähän rakkauttakin, kun Tenho löytääkin uuden kiinnostavan naishenkilön.

Elokuva voitti upeat viisi Jussi-palkintoa seuraavista kategorioista: Vuoden elokuva, Paras miespääosa, Paras miessivuosa, Paras ohjaus ja Paras käsikirjoitus.