Haasta naapurikoulu

Elokuvalisenssi ja opetustyö

Elokuva on erinomainen väline avartamaan nuorten maailmankuvaa ja tehostamaan opetusta? Elokuvalisenssi onkin suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen.

Elokuvissa on runsaasti yhtymäkohtia opetussuunnitelman teemoihin, mikä tekee niistä monin tavoin hyödyllisiä opetustyössä. Historialliset elokuvat, dokumentit, luontoelokuvat ja elämänkerrat muun muassa. Myös vakavampia aiheita on helpompi käsitellä elokuvan tarinan kautta. Eläytyminen elokuvan ihmiskohtaloihin antaa hyödyllisiä työkaluja omien kokemusten ymmärtämiseen ja käsittelyyn.

Elokuvalisenssin käyttö on maksutonta – pääset palveluun täältä. Elokuvien esittämiseen tarvitsette esitysluvan, jonka saa kätevästi palvelun kautta.

Tervetuloa opettavien elokuvien maailmaan!

Viimeksi lisätyt elokuvat

Kotimaiset elokuvat osaksi Elokuvalisenssin ohjelmistoa!

Elokuvalisenssi on solminut yhteistyösopimuksen kotimaisia av-tuotantoyhtiöitä edustavan Audiovisual Producers Finlandin (APFI) kanssa. Sopimus käsittää kotimaisten elokuvien lisensointioikeuksien siirtymisen APFIlta Elokuvalisenssille. Yhteistyön myötä Elokuvalisenssin ohjelmisto kasvaa sadoilla kotimaisilla elokuvilla ja dokumenteilla. Ajantasainen päivittyvä lista esitysluvan piiriin kuuluvista kotimaisista elokuvista löytyy jatkossa Elokuvalisenssin verkkopalvelusta.

Yhteistyösopimus astui voimaan 1.1.2023, jolloin koulujen ja oppilaitosten käyttöön sekä ei-kaupalliseen julkiseen esittämiseen tarvittavat sekä kotimaiset että ulkomaiset lisenssit ovat tilattavissa jatkossa Elokuvalisenssiltä.

Voit esittää kotimaisia elokuvia joko Kertaluvalla tai Yhdistelmäluvalla.

Kenelle?

Oletko koskaan ajatellut, miten voisit hyödyntää elokuvia toiminnassasi? Elokuvien avulla tehostat ja havainnollistat opetusta, avaat keskusteluja nuorisotyössä ja luot käyttäjiä innostavia tapahtumia kirjastoihin.

Elokuvalisenssin verkkopalvelun monipuoliset hakutyökalut auttavat sinua löytämään sopivat elokuvat ja esitysluvat sekä palvelu saattaa sinut opetus- ja keskustelumateriaalien pariin. Löydät valikoimasta elokuvasuosituksia monenlaisiin tarpeisiin. Olit sitten opettaja, nuorisotyöntekijä, kirjastovirkailija tai muu lasten ja nuorten parissa toimiva, käyttämällä palvelua säästät suunnitteluun kuluvaa aikaa ja saat tukea elokuvaelämysten purkamiseen.

Oppimateriaalit ovat sidoksissa valtakunnallisiin opetussuunnitelmiin ja niiden sisällöistä vastaa elokuvakasvatusyhdistys Koulukino ry. Materiaalia on saatavilla varhaiskasvatuksesta lukioihin ja toisen asteen opetukseen.

Verkkopalvelun käyttö on ilmaista ja hankkimalla Elokuvalisenssin Vuosiluvan organisaatiollesi varmistat, että elokuvien julkinen esittäminen tapahtuu tekijänoikeuslain velvoittamalla tavalla. Verkkopalvelun ohjelmiston lisäksi Vuosiluvan sopimuksen piiriin kuuluu tuhansia muitakin elokuvia alan suurimmilta tuotantoyhtiöiltä.

Kauttamme on saatavilla myös Kertalupa yksittäiseen julkiseen näytökseen.

Lue lisää vuosiluvasta

Miksi?

Elokuvalisenssin verkkopalvelun tavoitteena on auttaa käyttäjää valitsemaan tarpeisiin soveltuvat elokuvat, julkisen esittämisen elokuvalisenssit sekä opetus- ja keskustelumateriaalit sekä lisätä tietoa elokuvien tekijänoikeuksista.

Tiesitkö, että elokuva on tekijänoikeuslain suojaama, taiteellinen teos ja lain 2§:n mukaisesti oikeudenhaltijoilla on yksinomainen oikeus määrätä teostensa käytöstä? Elokuvien esittämiseen kotona tai pienen ystäväpiirin kesken et tarvitse lupaa, mutta elokuvien näyttäminen esimerkiksi kouluissa, nuorisotaloilla tai kirjastoissa on luvanvaraista julkista esittämistä. Lupa tarvitaan myös lyhyiden näytteiden esittämiseen opetuksen tukena tai muissa havainnollistamistarkoituksissa. Sitaattioikeus on tarkoitettu vain tilanteisiin, joissa teosta lainataan uuden teoksen tekemiseksi.

Puuttuvatko esitysluvat? Löydät Elokuvalisenssin Kertaluvat yksittäisiin julkisiin esityksiin ja Vuosiluvan elokuvien säännölliseen julkiseen esittämiseen.

Lue lisää vuosiluvasta

Miten?

Hae sopivia elokuvasisältöjä sekä opetus- ja keskustelumateriaaleja monipuolisten hakutyökalujen avulla. Elokuvalisenssin verkkopalvelun valikoima koostuu sekä uusista että vanhoista huippuelokuvista.

Hankkimalla Elokuvalisenssin Vuosiluvan saat julkiset esitysoikeudet markkinoiden laajimpaan ohjelmistoon. Valikoimasta löydät elokuvat niin oppituntien havainnointivälineeksi kuin elokuvaelämysten sisällöksi nuorisotiloihin ja kirjastoihin. Luvan hallinnointi on helppoa. Lisenssikausi kestää 12 kuukautta määritellystä alkamispäivästä ja jatkuu automaattisesti. Esitä kansainvälisesti merkittävimpien yhtiöiden elokuvia ilman raportointivelvoitetta tai rajoitteita esitysmäärissä.

Elokuvien esityslähteenä voit käyttää mitä tahansa yksityiskäyttöön tarkoitettua lähdettä (esimerkiksi DVD- ja Blu-ray-levyt, suoratoistopalvelut ja tv-tallenteet). Elokuvalisenssin verkkopalvelu ei sisällä elokuvien digitaalisia kopioita. Esitysluvat tilaamalla varmistat, että oikeudenhaltijat saavat korvaukset teostensa esittämisestä.

Löydät Elokuvalisenssiltä myös Kertaluvat yksittäisiin julkisiin elokuvaesityksiin.

Hae esityslupaa