Mitä on julkinen esittäminen?

Luovan teoksen tekijällä on yksinoikeus määrätä teoksensa käytöstä, joten elokuvan julkiseen esittämiseen tarvitaan aina tekijän lupa. Elokuvan julkisena esittämisenä pidetään lähtökohtaisesti kaikkea muuta paitsi lähimmässä perhe- ja ystäväpiirissä tapahtuvaa esittämistä. Julkisen esittämisen määritelmän täyttävät tilaisuudet, jotka ovat avoimia yleisölle eivätkä yksilöidyt osallistujat ole tiedossa.

Tilaisuudet, jotka ovat suurehkolle suljetulle piirille ovat myös julkista esittämistä. Poikkeuksia elokuvien julkisessa esittämisessä ei ole. Sekä kokonaiset elokuvaesitykset että lyhyiden elokuvapätkien näyttämiset katsotaan julkiseksi esittämiseksi.

esimerkkikuva julkisesta esittämisestä

Esimerkkitapauksia julkisesta esittämisestä

Seuraavat tarkemmin kuvaillut esimerkit katsotaan julkiseksi esittämiseksi:

• Koulujen oppitunneilla esitettävät elokuvat ja elokuvapätkät
• Nuorisotaloilla tai kirjastoissa esitettävät elokuvat
• Kaupungin tai kunnan järjestämät elokuvaesitykset asukkaille
• Vapaa-aika-, iltapäivä- tai muissa vastaavissa kerhoissa näytettävät elokuvat
• Elokuvakerhojen näytökset
• Kauppakeskusten, ravintoloiden, liikkeiden tai uimahallien elokuvanäytökset.

Yllä mainittuihin esimerkkitapauksiin tarvitset elokuvien julkisen esitysluvan. Jos olet järjestämässä lipunmyynnillistä tapahtumaa, on se sallittua rajatuin ehdoin. Otathan lipunmyynnillisissä tapauksissa meihin yhteyttä ennen esityslupahakemuksen lähettämistä.

Ota yhteyttä

Julkinen esittäminen tekijänoikeuslaissa

Tekijänoikeuslakia säädellään maittain, joka perustuu EU:n, sekä kansainvälisellä tasolla oleviin sopimuksiin. Kuten esimerkiksi musiikki, myös elokuvat on suojattu tekijänoikeudella, jonka vuoksi niiden julkiseen esittämiseen tarvitaan esitysluvat. Jos elokuvien julkinen esittäminen olisi sallittua ilman erillistä esityslupaa, voisivat kaikki hyödyntää elokuvia omaksi ja muiden eduksi, ilman että elokuvien parissa työskentelevät ihmiset saisivat luomastaan työstä sekä sen hyödyntämisestä ansiota.
Tekijänoikeuslaissa julkisen esittämisen tulot kuuluvat tekijän taloudellisiin oikeuksiin, jotka turvaavat teoksen tekijän ansaintamahdollisuudet. Kyse on luovan työn säilyttämisestä ja tukemisesta, jotta voimme tulevaisuudessakin nauttia laadukkaista ja omaperäisistä teoksista.

Elokuvalisenssi on perustettu, koska tekijänoikeuslain mukaan elokuvien julkiseen esittämiseen tarvitaan esityslupa elokuvayhtiöltä tai sen edustamalta taholta. Elokuvalisenssi toimii juuri tämänlaisena tahona Suomessa. Julkisen esittämisen lisenssimme koskevat kansainvälisesti tunnetuimpien elokuvayhtiöiden ja –jakelijoiden teoksia sekä vuodesta 2023 lähtien olemme tarjonneet myös kotimaisiin elokuviin julkisia esitysoikeuksia. Lisensoimme yksityiskäyttöön tarkoitetun kopion julkiseen esittämiseen sekä tilitämme oikeudenhaltijoille tekijänoikeuskorvaukset ostetuista lisensseistä. Tarjoamme non-theatrical esityslupia (lisenssejä) kaikenlaisiin tiloihin, pois lukien elokuvateatterit.

Yhdistelmälupaan kuuluvat jakelu- ja tuotantoyhtiöt

Vuosilupaan kuuluvat jakelu- ja tuotantoyhtiöt

Kertalupaan kuuluvat jakelu- ja tuotantoyhtiöt

Lue lisää tekijänoikeuksista

TTVK – Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry

Tekijänoikeus.fi – Oppilaitoksille ja kaikille suunnattua tietoa tekijänoikeudesta

Kopiosto – julkaisujen ja av-teosten vastuullisen käytön edustaja